Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТП 1-148.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать
  1. Форми правових актів, що приймаються моп

У разі, якщо міжнар договором або міжнар угодою, в якій бере участь Україна, встановлені інші правила, ніж ті, які містить зак-тво України про працю, застос правила міжн. договору або міжн. угоди.

Формами П актів, що приймаються МОП є: Конвенції та рекомендації МОП, офіційно опубліковані в Україні.

Конвенція - прав акт, який набуває сили міжн. зобов'язання тільки після ратифікації її не менш як двома країнами — членами МОП. Ратифіковані норми конвенцій, ма­ють обов'язкову силу для тих членів МОП, які ратифікували цю конвенцію. Україною ратифіковано більше 50 кон­венцій МОП.

Рекомендація МОП не покладає на держави будь-яких зо­бов'язань. Прийняттям рекомендації МОП закликає держ, висловлює пропозицію, тобто рекомендує держ, щоб нацнорми ТП були по можливості приве­дені у відповідність з нормами, закріпленими в рекомендації. Аналогічний характер мають і конвенції для держав, які їх не ратифікували.

Прийнято вважати, що в своїй сукупності конвенції і реко­мендації створюють Міжнародний кодекс праці (МКП) у формі систе­матизованого, але позбавленого обов'язкової сили збірника міжн. норм, прийнятих Генеральною конференцією МОП.

МКП охоплює такі питання, як три­валість робочого часу, охорона материнства, соц. забезпе­чення, нічна праця жінок, охорона праці підлітків, міграція у пошуках роботи, інспекція праці, ліквідація примусової праці, П працівників створювати свої професійні організації, рівна оплата жіночої праці, взаємовідносини між трудящими і адміністрацією, охорона праці моряків, охорона праці рибаків. МКП регулює також питання оплачуваних відпусток, безробіття, міні ставок зар плати, виробничого травматизму і проф захворювань.

  1. Юридичне та господарське зна­чення колективних договорів і угод працюючих.

У колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соц-екон відносин, зокрема: зміни в організації виробництва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості; нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів зар плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій та ін.); встановлення гарантій, компенсацій, пільг; участі труд колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства (якщо це передбачено статутом); режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку;умов і охорони праці; забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників; гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій трудящих; умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці.

Угоди дають можливість закріплення гарантій праці і забезпечення продуктивної зайнятості; мінім соц гарантій оплати праці і доходів всіх груп і верств населення, які забезпечували б достатній рівень життя; розміру прожиткового мінімуму, мінім нормативів; соц страхування; трудових відносин, режиму роботи і відпочинку; умови нормування і оплати праці, встановлення для підприємств галузі (підгалузі) мінім гарантій зар плати відповідно до кваліфікації на основі єдиної тарифної сітки по мінім межі та мінім розмірів доплат і надбавок з урахуванням специфіки, умов праці окремих проф груп і категорій працівників галузі (підгалузі); встановлення мінім соц гарантій, компенсацій, пільг у сфері праці і зайнятості; трудових відносин;умов і охорони праці; житлово-побутового, мед, культурного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку; умов зростання фондів оплати праці тощо.

Виробниче, господарське значення колективного договору полягає в тому, що воно спрямоване на удосконалення виробництва, організації праці, покращення якості продукції, підвищення продуктивності праці.