Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТП 1-148.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать
  1. Поняття переведення на іншу роботу і його відмінність від переміщення.

Переведення – на іншу роботу на тому ж підприємстві

  • на роботу на інше підприємство

  • переведення в іншу місцевість (іноді разом з підприємством)

Переведення завжди здійснюється за згодою сторін.

Простій – зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

У випадках простою, працівник може бути переведений за його згодою на весь час простою але з урахуванням спец і кваліфікації.

Строком на 1 місяць без згоди працівника у випадках:

  • для відвернення або ліквідації стихійного лиха

  • епідемії, епізоотії

  • виробничих аваріях

  • інші загрожуючи для життя обставини

Винятки:

  • вагітні

  • жінок, що мають дитину – інваліда, або дитину до 6 р.

  • осіб до 18 р.

Переведення працівника на іншу роботу означає зміну його трудової функції, переведення на іншу посаду, роботу за іншою спеціальністю, в результаті чого зміню­ються його трудові права і обов’язки, ступінь його професійної самостійності і відповідальності.

Будь-яке переведення на постійній основі (на даному підприємстві, в інше підприємство, в іншу місцевість навіть разом з підприємством) потребує письмової зая­ви працівника про це (у випадку його ініціативи на пе­реведення) або його письмової згоди і вважається пра­вомірним з боку власника чи уповноваженого ним орга­ну лише за наявності такої. Переведення відрізняється від переміщення тим, що воно передбачає зміну трудової функції працівника. Переміщення на інше робоче місце передбачає і подальше виконання роботи працівником в межах його спеціальності, кваліфікації, посади, обумовлених трудовим договором, хоча і на іншому робочому місці, в іншому структурному підрозділі, але даного ж підприємства і в даній місцевості. Як правило, переміщення пов’язане з реалізацією влас­ником або адміністрацією підприємства їх повноважень по управлінню виробництвом і організації праці. Тому переміщення на інше робоче місце може проводитись за розпорядженням власника або ад­міністрації і не потребує згоди працівника. При цьому існує лише одне застереження: вони не мають права пе­реміщати працівника з однієї роботи на іншу, якщо умови її виконання на новому робочому місці протипоказані йому за станом здоров’я.

  1. Страйк як крайній засіб вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

Якщо примирні органи не змогли врегулювати розбіжності між сторонами, то наймані працівники або уповноважений ни­ми орган чи професійна спілка мають право з метою виконан­ня висунутих вимог вжити всі дозволені законодавством засо­би. Одним із таких засобів є страйк. Відповідно до Кон­ституції України ті, хто працює, мають право на страйк для захисту своїх екон і соц. інтересів.

Страйк - це тимчасове колективне добровільне припинен­ня роботи працівниками (невихід на роботу, невиконання своїх трудових обов'язків) підприємства, установи, організації (структурного підрозділу) з метою вирішення колективного трудового спору (конфлікту).

Страйк застосовується як крайній засіб (коли всі інші можливості вичерпано) вирішен­ня колективного трудового спору (конфлікту) у зв'язку з відмовою власника або уповноваженого ними органу (пред­ставника) задовольнити вимоги найманих працівників або уповноваженого ним органу, профспілки, об'єднання профспілок чи уповноваженого нею (ним) органу. Порядок здійснення права на страйк встановлюється ЗУ «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Страйк, організація та проведення якого здійснюються без додержання вимог цього закону, визнається в судовому порядку незаконним. Справи про визнання страй­ку незаконним розглядаються судом за заявою власника або уповноваженого ним органу (представника) не пізніше як у 7денний термін, включаючи строки підготовки справи до су­дового розгляду. Рішення суду про визнання страйку незаконним зобов'язує учасників страйку прийняти рішення про його припинення або відмову від оголошеного страйку, а працівників розпочати роботу не пізніше наступної доби після вручення копії рішен­ня суду органові (особі), що очолює страйк. Організація страйку, визнаного незаконним, або участь у ньому, є порушенням труд дисципліни. Час страйку працівникам, які беруть у ньому участь не оплачується. Час участі працівника у страйку, що визнаний судом незаконним, не враховується до загального і безперервного трудового стажу.