Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

2.2 Професійно важливі якості спеціаліста

Професійний імідж – це образ, свідомо і цілеспрямовано створений штучним шляхом для досягнення цілей професійної діяльності. Формування позитивного професійного іміджу, на нашу думку, завжди відбувається в контексті прагнення до успіху.

Психологи виокремлюють такі важливі й необхідні якості для створення ефективного професійного іміджу:

– психофізіологічні (висока ділова активність, особлива енергетика, ініціативність, наполегливість);

– психологічні (інтелект, креативність, схильність до ризику, аналітичний склад розуму);

– соціально-психологічні (самостійність, незалежність, рішучість, впев-неність).

Спеціаліст повинен орієнтуватися на потреби та інтереси тієї соціальної групи, думка якої важлива для формування його іміджу, і його соціальні характеристики, як правило, пов’язані з ситуацією та вимогами сьогодення. Сучасний спеціаліст повинен постійно «тримати руку на пульсі», враховуючи зміни, нові тенденції, прогнозуючи інтереси і потреби наступного дня.

Досліджуючи проблему створення іміджу, один з визнаних спеціалістів з іміджології В.М. Шепель, визначив три групи якостей, які сприяють успішному формуванню позитивного професійного іміджу спеціаліста.

В першу групу включені такі природні якості, як комунікабельність (здатність легко встановлювати контакти з людьми), емпатичність (здатність співпереживати), рефлексивність (здатність зрозуміти іншу людину), красномовність (уміння впливати словом). Зазначені якості можна позначити узагальненим поняттям «вміння подобатися людям».

У другу групу включені характеристики особистості, які визначаються освітою та вихованням. Це – моральні цінності, психічне здоров’я, володіння людинотворчими технологіями (міжособистісне спілкування, вміння передба-чати і ліквідувати конфліктні ситуації, працювати в критичних ситуаціях тощо).

До третьої групи слід віднести все те, що пов’язано з життєвим і професійним досвідом особистості, її інтуїцією.

Спеціалісти з іміджу підкреслюють, що іміджевий портрет ділової людини можна створити лише в тому випадку, коли розглянуті усі його складові: внутрішні і зовнішні. Якщо зовнішні характеристики легко «читаються», досить адекватно інтерпретуються, то внутрішні потребують більш тривалого сприйняття, всебічного аналізу і оцінки повсякденної поведінки людини, її цінностей.

Поряд із зовнішньою привабливістю і знаками уваги позитивність передбачає відповідний внутрішній настрій. Людина з позитивним баченням концентрується на позитивних сторонах життя і позитивних рисах людей, відкрита до нового досвіду і оптимістично дивиться в майбутнє.

Спеціалісти-іміджологи виокремлюють різні якості, що характеризують позитивний імідж спеціаліста. Так у своїй концепції Р. Стогділл і Р.Л. Кричевський розглянули такі якості, найбільш важливі для формування іміджу:

– домінантність;

– впевненість у собі;

– емоційність;

– врівноваженість;

– стресостійкість;

– креативність;

– прагнення до досягнень;

– відповідальність;

– незалежність.

Є.В Змановська дає більш розгорнуту характеристику спеціаліста з позитивним професійним іміджем:

– розділяє і постійно демонструє іншим позитивні цінності (порядність, чесність, патріотизм, співпрацю, турботу про людей);

– відданий організації, віддає всі сили на благо спільної справи;

– має позитивну репутацію;

– компетентний, володіє високим професіоналізмом;

– чітко ставить загальні цілі та конкретні завдання;

– демонструє твердість і вимогливість;

– має розвинене почуття гумору;

– має привабливу зовнішність.

Для професіонала дуже важливим є ефективний взаємовигідний контакт з навколишнім світом, тому визначною частиною іміджу є:

– висока самооцінка і впевненість у собі;

– віра в доброзичливість світу і віра в добру людину;

– соціальна і особистісна відповідальність («я – причина усього позитивного і негативного у моєму житті»);

– бажання змінюватися та вміння ризикувати при здоровому почутті самозбереження.

Професійний імідж починає формуватися ще тоді, коли людина робить вибір навчального закладу, факультету, де хоче отримати певні професійні знання. Імідж навчального закладу, що сформувався на ринку навчальних послуг, має значний вплив на імідж майбутнього спеціаліста. Він може сприяти успішній кар’єрі за рахунок того, що спеціаліст отримує необхідні професійні знання та навички або занижувати потенціал спеціаліста через наявність стереотипів, що сформувалися в уяві оточуючих щодо іміджу навчального закладу. Також важливим для формування професійного іміджу є місце роботи спеціаліста. Корпоративний імідж організації може вплинути на імідж спеціаліста (позитивно або негативно), тому що включає в свою структуру таку складову, як імідж персоналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]