Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

3.3 Вплив колористики на візуальний імідж спеціаліста

Вдале використання ефектів кольору в одязі – одна з основних умов успіху спеціаліста. Психологічно грамотне використання ефектів кольору одягу, його співвідношення з фоном, на якому, наприклад, знаходитиметься доповідач, також відіграє досить суттєву роль.

Дивлячись на людину, ми спочатку сприймаємо загальну кольорову гаму костюму, а вже потім виокремлюємо подробиці та дрібні деталі. Також, при першій зустрічі з людиною часто формується думка (позитивна чи негативна), обумовлена підсвідомим сприйняттям кольору і стилю одягу.

Глибинне усвідомлення теоретичних знань у сфері мистецтва, науки та релігії, тонка інтуїція, високий художній смак, а також унікальні здібності до рефлексії власних реакцій на колір привели Макса Люшера до виявлення закономірного зв’язку між кольорами та настроєм людини. Остаточно кольоровий тест був розроблений на основі масштабних досліджень, які дозволили виявити об’єктивний характер психологічних значень різних кольорів.

Уміле сполучення хроматичних (теплих) і ахроматичних (холодних) кольорів вбрання може перетворити небажане спілкування в досить терпиме, а згодом – в приємне. Люди, у поведінці яких домінує який-небудь один поведінковий хронотип, зустрічаються дуже рідко. Такою монохромністю відрізняються тільки казкові персонажі, що являють собою архетипи. Поведінка людини поліхроматична, кожен з нас є індивідуальністю, яка має унікальне, тільки їй характерне співвідношення різних хронотипів. Люди з унікально гармонійним розвитком усіх кольорових типів також зустрічаються не часто.

Пристрасть до конкретних кольорів не випадкова, вона характеризує людину як особистість, демонструє її цілі та потреби. Гармонійними можна вважати такі сполучення кольорів, в яких вони посилюють, доповнюють один одного, а їхнє кількісне співвідношення збалансоване та врівноважене. В основі кольорової композиції костюму – принципи гармонійного розташування кольорів по колу, а також їхній взаємозв’язок всередині цього кольорового кола.

Визначають три основні типи кольорової символіки. Перший тип кольорової символіки – це колір сам по собі, ізольований від інших кольорів та форм, який становить перший кольоровий символ. Його відрізняє багатозначність і протиріччя. До другого типу належить кольорове сполучення, яке містить два і більше кольорів, складаючи символічне ціле. Поєднання кольору та форми являє собою третій тип кольорового символу – символіку кольорових форм, і абстрактних геометричних фігур, і конкретних фізичних предметів, наприклад, символіка коштовного каменю.

Сприйняття кольорів впливає на позитивні та негативні асоціації людини.

Білий колір символізує у позитивному аспекті недоторканість, відкритість, довіру, самовідданість, єдність, легкість, здатність відкривати приховане, а в негативному – ізоляцію, манірність, розчарованість.

Антагоністом білого у всі часи є чорний колір, який містить у собі всі кольори спектра. Цей колір символізує активність, творення, загадковість, змістовність. При змішуванні білого та чорного кольорів з’являється новий – сірий. Він символізує довіру, успіх, спокій, коректність, він найбільш приємний для очей партнера.

Червоний колір хоча і піднімає настрій, але є драматичним, тривожним, провокує все і відразу, викликаючи тільки негативні емоції у «ворогів». З іншого боку, він уособлює могутність, волю до перемоги, енергійність та цілеспрямованість.

Одним з основних у групі позитивних кольорів є жовтий. Його відносять до найбільш сильних, які сприяють інтелектуальним процесам, гармонії, а також символізують радість життя, оригінальність, самостійність в прийнятті рішень, справедливість.

Зелений колір є найбільш закритим, який символізує, з одного боку, егоїзм, ревнощі, відчуття зверхності, іпохондрію, а з іншого – стабільність, оптимізм, упевненість, прогресивне відношення до подій.

Що стосується синього, блакитного та фіолетового кольорів, то потрібно враховувати їх символічність доброти, спокою, умиротворення, мрійливості.

Коричневий колір символізує малорухомість і стабільність.

На вибір кольорової гами одягу має серйозний вплив мода, традиції корпоративної культури, вимоги різних правил і норм, тому в аналізі іміджу спеціаліста необхідно враховувати також і теорію кольору.

Підбором індивідуальної гами кольорів займаються не тільки іміджмейкери, дизайнери одягу, стилісти та кравці. Це питання досліджують медики, психологи, соціологи.

Враховуючи правильне співвідношення кольорів при вмілому підборі одягу, спеціаліст може привернути увагу до своїх позитивних якостей і приховати недоліки фігури, підкреслити індивідуальні особливості зовнішності і характеру, зробити одяг продовженням і окрасою своєї індивідуальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]