Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

6 Професійний стрес

Стрес – це не те, що з вами трапилось,

а те, як ви це сприймаєте.

Ганс Сельє

6.1 Поняття професійного стресу

Стрес (англ.stress – тиск, напруга) – це психічний і фізіологічний стан людини, який виникає у відповідь на будь-який вплив. Уперше цей термін використав канадський вчений, лікар Г. Сельє, не підозрюючи, що це слово стане найпопулярнішим протягом багатьох років не тільки серед лікарів, фізіологів, психологів, але й серед політиків, діячів культури та ін. Фактори, що викликають стрес, отримали назву стресорів. Вони суб'єктивно значущі, тобто специфічні для кожної людини й залежать від ситуації. Заслугою Гансу Селье є розведення понять стресу – неспецифічної реакції й стресора.

Зараз під стресом розуміють широке коло явищ: стресові ситуації, стресори, стресові стани, різні фізіологічні та психічні стани людей, що виникають у відповідь на стресові впливи. З розвитком цивілізації стресовість життя і діяльності людей зростає, наприклад, погіршення соціальних умов, технічні катастрофи, етнічні, міжрегіональні та інші конфлікти. Стрес звичайно викликається короткочасними й довгостроковими стресорами. До короткочас-них відносяться невдачі, відволікання уваги, страхи, біль, дефіцит часу; до довгострокових – конфліктні ситуації, небезпечна робота, ізоляція, тривалі нервово-психічні перевантаження тощо.

Поряд зі стресогенними факторами, загальними для всіх людей, у діяльності сучасного спеціаліста присутній ряд професійних стрес-факторів: відповідальність, необхідність бути об'єктом спостереження й оцінювання, постійно підтверджувати свою компетентність, а також необхідність постійного професійного удосконалення. Основними психологічними проблемами в діяльності молодого спеціаліста є постійний стан напруженості, пов’язаний з необхідністю внутрішнього налаштування на певну поведінку, мобілізації всіх сил на активні й доцільні дії; а, також, з багатофункціональною соціально-відповідальною діяльністю в умовах інформаційних перевантажень.

Психологічна специфіка стресу залежить не тільки від зовнішніх факторів але й від особистісного сенсу мети діяльності, оцінки ситуації, в якій знаходиться людина. Тому професійна діяльність може виступати лише приводом для виникнення стресового стану. Список стрес-факторів досить широкий. Будь-які аспекти професійного середовища можуть розглядатися як причина стресу, якщо вони розцінюються особистістю як такі, що перевершують її можливості. При цьому справжні причини стресу – в особистісних особливостях людини: в її світогляді, потребах, мотивах і цілях, стереотипах сприймання, позиціях в міжособистісній взаємодії тощо.

Розрізнюють такі види професійного стресу:

Інформаційний стрес виникає у випадках інформаційних перевантажень, коли спеціаліст не справляється з проблемою, яка перед ним виникає і не встигає прийняти рішення в умовах жорстких обмежень у часі з високим рівнем відповідальності.

Емоційний стрес може гостро відчуватися людиною, тому що руйнуються глибинні установки і цінності спеціаліста, в умовах реальної та уявної небезпеки, переживань, образи, принижень, конфліктів з керівництвом та колегами.

Комунікативний стрес пов’язаний з реальними проблемами ділового спілкування, має прояви дратівливості, невміння захищатися від комунікативної агресії, нездатності сформулювати відмову там, де це необхідно, у незнанні спеціальних прийомів проти маніпулювання.

Управлінський стрес має прояви в підвищені вимогливості до підлеглих та зниження вимог до самого себе, кількості нарад, метушливості, неодноразових помилках у прийнятті рішень через їхню не відпрацьованість та поспішність, зростанні запальності та агресивності. Управлінський стрес може виникати з причини відсутності досвіду керівництва і є початковою стадією управлінської адаптації. В цьому випадку у молодого керівника можливі прояви страху помилки, перебільшена старанність, мотивація на високий рівень роботи. Також управлінський стрес може виникати ситуативно в умовах критики зверху, обмеження часу, підвищенні конкуренції.

Успіх професійної діяльності спеціаліста великою мірою залежить від запобігання професійним стресам. Тому знання їх специфіки, причин виникнення, шляхів і способів подолання важливе для спеціалістів будь-якої галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]