Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Імідж сучасного спеціаліста

Навчальний посібник

ШТАНЬКО Валентина Ігорівна

МИТЦЕВА Ольга Сергіївна

Відповідальний випусковий В. І. Штанько

Редактор Б.П. Косіковська

Комп’ютерна верстка Г.М. Голоднікова

План 2011 (перше півріччя), поз. 2

Пiдп. до друку 03.01.11.

Формат 60´84 1/16.

Спосіб друку – ризографія.

Умов.друк.арк. 7,8.

Облiк. вид.арк. 7,6.

Тираж 100 прим.

Зам. № 1-2.

Цiна договiрна.

ХНУРЕ. Україна. 61166, Харків, просп. Леніна, 14

Віддруковано в навчально-науковому

видавничо-поліграфічному центрі ХНУРЕ

61166, Харків, просп. Леніна, 14

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Х АРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

ІМІДЖ СУЧАСНОГО СПЕЦІАЛІСТА

Харків 2011

1 В історії немало прикладів різних документів, що встановлюють строгі правила одягу, взуття, прикрас, у яких необхідно з’являтися у вельможному співтоваристві. Так, ще в 1700 р. Петро І підписав указ, згідно з яким на новорічні свята необхідно з’являтися тільки «в угорському одязі», через рік дрескод передбачав носити «німецький одяг». Нерідко «дрескодування» рятувало життя людей. На війні, наприклад, солдати розпізнають супротивників перш за все за формою, оскільки можливості ближче роздивитися того, в кого стріляєш з автомата, просто немає.

2 Дрес-код передбачає, що не можна два дні підряд ходити в одній і тій же одежі. У вас повинно бути як мінімум три-чотири пари штанів, два-три піджаки, як мінімум пять сорочок, причому всі вони повинні підходити по фасону, кольору, і тоді, комбінуючи їх в різноманітні ансамблі, ви зможете часто змінювати туалети.

3 Сьогодні багато молодих людей, які одержують вищу освіту з метою отримання кваліфікації за тією чи іншою спеціальністю, свідомо надають перевагу стилю, який підкреслює західні норми «прийнятності». Ці норми мають варіації від «ретро» до «хіп–хопу», від блакитного волосся до зачіски з багатьма косичками, від татуяжу до пірсінгу. Все більше молодих людей надають перевагу одягу та зачісці, які дозволяють ідентифікувати себе з конкретною групою людей та відділяти від інших. Однак реалії такі, що спеціалісту з вищою освітою і такою специфічною зовнішністю, на відміну від шоу-бізнесу, досить важко влаштуватись на престижну роботу, а потім відповідати певному дрес-коду, якого потребує ця робота.

4 У даному розділі розглядаються тільки професійні конфлікти, які пов’язані з роботою спеціаліста в організації, його взаєминами з керівництвом, колегами, партнерами чи клієнтами.

5 У психології цей термін означає – мати і виражати свою думку. Однак невід’ємною умовою є робити це так,щоб не порушувати прав і психічної території інших людей. Бути асертивним – означає не поводитися агресивно, захищаючи свої права.

6 Конфліктограма – це техніка, що дозволяє провести розгорнутий аналіз конфлікту з точки зору його учасників, наприклад, себе та опонента. Цінність цієї техніки полягає в тому, що вона дає можливість подивитись на конфлікт очима іншої людини.

7 Термін «професійне згорання» з'явився у психологічній літературі відносно недавно. Його ввів американський психіатр Х.Дж. Фрейденбергер у 1974 році для визначення психічного стану здорових людей, які інтенсивно спілкуються з клієнтами, пацієнтами, постійно перебувають в емоційно завантаженій атмосфері при наданні професійної допомоги.

8 Бобі Джі в книзі «Імідж фірми» пропонує план зі створення іміджу організації:

1.Закладка фундаменту – визначення цінностей, цілей, принципів і філософії організації

2. Зовнішній імідж – якість товару (послуги), відчутний (помітний) імідж – дія на п'ять відчуттів, реклама, зв'язки з інвесторами, зв'язки із засобами масової інформації, відношення персоналу до роботи і його зовнішній вигляд.

3. Внутрішній імідж – фінансове планування, кадрова політика, навчання і розвиток співробітників, програма заохочення співробітників

4. Невідчутний імідж – дія на «Я» покупця і самоімідж покупця.

9Як приклад, можна привести місію університету американскої корпорації «Моторола», приорітетами в бізнесі якої є технології і продаж: «Бути каталізатором змін і беперервного покращення забезпечення цілей корпорації. Ми гарантуємо нашим клієнтам найкращі цінності, найпередовіше навчання, освітні рішення і системи для розвитку кращої в світі робітничої сили».

10 Експектація – це система очікувань і вимог щодо норм виконання лідером соціальних ролей і відповідної їм діяльності.

141

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]