Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

8 Прикладна іміджологія

Важливо не те місце, яке ми займаємо, а той напрям, в якому ми рухаємося.

Гольмс

8.1 Складові прикладної іміджології

Іміджологія – це комплексна практична дисципліна, що використовує окремі результати ряду наук, зокрема соціальної психології, культурології та ін., метою якої є створення методологічного і методичного спорядження для професійної діяльності з створення і перетворення іміджу.

Професійна діяльність зі створення нового іміджу, а також з перетворення існуючого іміджу з метою досягнення поставлених цілей називається іміджмейкінгом.

Спеціаліст, що професіонально займається створенням і перетворенням іміджу людини, предмета, системи, називається іміджмейкером.

Як в будь-якій галузі знань, в іміджелогії розрізнюють дві групи її наукових гілок: теоретико-методологічну і прикладну.

До першої групи відносяться дослідження щодо розробки напрямів розвитку іміджології як науки і з вивчення центрального феномена – іміджу (визначення, структура, класифікація, вплив, формування, менталітетна складова, функції).

До другої, науково-прикладної гілки, відносяться такі науково-практичні напрями:

а) іміджмейкінг (його структура, стратегії, технології і психотехнології, техніки і психотехніки); глибинне іміджування; навчання і формування професійних іміджмейкерів («сімейний іміджмейкер», «корпоративний іміджмейкер»);

б) професійна іміджологія – напрям іміджології, покликаний розробляти і використовувати теорію і практику формування іміджу професіоналів незалежно від конкретного виду діяльності, формувати професійний імідж. Вирізняють педагогічну, політичну, управлінську, юридичну, медичну та інші професійні види іміджології;

в) стосовно окремих соціальних груп можна виділити такі дослідження: «імідж ділової жінки», «імідж політики», «імідж сім'ї», «імідж батьків», «імідж ученого», «імідж студента», «імідж страхового агента», «імідж лідера», «імідж військовослужбовця», «імідж підприємця» тощо;

г) стосовно інших об'єктів: «імідж регіону», «імідж країни», «імідж товару», «імідж і реклама», «імідж інформаційного бренду» тощо;

д) корпоративна іміджологія – науковий напрям покликаний розробляти і використовувати теорію і практику формування іміджу організацій, корпорацій. Для корпоративного іміджу важливі фірмовий стиль, корпоративна місія, корпоративна репутація в очах громадськості, корпоративна культура, ступінь стабільності і конкурентоспроможності тощо («імідж організації», «імідж вузу», «імідж банку» тощо).

Отже, прикладна іміджологія – це наука і мистецтво створення особистої привабливості, що передбачає розробку пакетних імідж-технологій для будь-яких сфер діяльності людини. Це мистецтво життєвого прояву людини, її кращих особисто-ділових характеристик, привнесення у спілкування комфорту і гармонії, оптимістичного настрою.

Знання про особливості формування свого іміджу й іміджу своєї організації необхідне кожній людині як важливий компонент її освіти і вихованості, як складова професійної компетентності, як технологія побудови моделей успішної соціальної поведінки у зв'язку з проблемою вибору (вибору товарів і послуг, політичних партій і суспільних організацій, лідерів і керівників), і конкуренцією на різноманітних ринках – споживацькому, політичному тощо, що загострилася сьогодні. Щоб продавати товар, послугу, привернути на свій бік виборця, щоб успішно конкурувати на ринку, компанія, суспільна організація, університет або банк повинні створити свій неповторний позитивний імідж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]