Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

7 Корпоративний імідж

Я (ім'я, прізвище), вступаючи в ряди (назва організації), перед лицем своїх товаришів урочисто присягаюся…

7.1 Поняття та особливості формування корпоративного іміджу

Одним з аспектів загального сприйняття організації і її оцінки є враження, яке вона справляє на оточуючих, тобто її імідж. Корпоративний імідж (імідж певної корпорації) – це цілеспрямовано сформований образ фірми (корпорації), покликаний здійснювати емоційно-психологічний вплив на громадськість, клієнтів, споживачів з метою своєї популяризації і реклами. Тобто, корпоративний імідж – це сукупність уявлень громадськості про певну організацію, цілісне сприйняття (розуміння і оцінка) організації різними групами громадськості.

Імідж організації визначається сукупністю характеристик, що дають уявлення про її діяльність. Існують базові характеристики, властиві будь-якому типу організацій і такі, що інтерпретуються залежно від їх специфіки. Корпоративний імідж, вважають спеціалісти-іміджологи, простежується в усьому — у назві, в емблемі чи символі, в уніформі працівників, у зовнішньому вигляді вироблених продуктів, в архітектурному стилі будівель, у публікаціях фірми і багато у чому іншому. Усе це зовнішній вигляд фірми, але є більш фундаментальні характеристики — її основний і оборотний капітал, рівень використання інновацій, комунікації, відносини з державними закладами та інші, які не завжди піддаються спостереженню, а вимагають певного дослідження стану фірми.

Імідж організації цілеспрямовано формується в масовій свідомості за допомогою системи зв'язків з громадськістю і її інструментів (паблісіті, реклами, пропаганди, комунікації). Мета його створення полягає в тому, щоб у суб'єктів, що знаходяться зовні і всередині організації, склався образ даної організації, який би якнайкраще сприяв досягненню тих цілей і завдань, які ставить перед собою організація. Корпоративний імідж може бути позитивним, негативним і нечітким. Зазвичай різні групи по-різному сприймають ту чи іншу організацію. Досягнення сприятливого корпоративного іміджу і лояльності споживачів – основна мета управління корпоративною ідентичністю.

Імідж виступає як складова частина культури ділових стосунків. Без нього наївно розраховувати на серйозні успіхи у бізнесі, користуватися гідною репутацією в різних колах суспільства.

В поняття імідж фірми входять прийнята система стосунків між співробітниками даної фірми і з її клієнтами, фірмовий стиль одягу, ергономіка і дизайн офісу. Ці особливості фірми мають бути такими, щоб навіювати клієнтам і діловим партнерам уявлення про надійність, солідність фірми, готовність її співробітників йти назустріч клієнтам. При цьому потрібно дотримуватися певної міри.

Корпоративний імідж завжди є функціональним, при його допомозі розв'язуються певні прагматичні завдання.

Перша функція корпоративного іміджу полягає в позиціонуванні організації. Позиціонування припускає співвідношення місії організації з потребами її потенційних клієнтів (споживачів). Чітко визначені цілі і задачі організації, з точки зору потреб клієнтів, допомогають простіше транслювати це назовні, створюючи корпоративний імідж.

Друга функція корпоративного іміджу полягає в тому, щоб спонукати до дій. Для того, щоб сформувати у людини готовність до дій в потрібному напрямі (наприклад, укласти угоду), тобто сформувати установку, необхідне певне підґрунтя.

Основним механізмом формування корпоративного іміджу є паблік рілейшнз – система зв'язків з громадськістю. Ця система інтегрує для досягнення своїх цілей та інші компоненти маркетингових комунікацій: рекламу, неймз промоушн (просування імені), корпоративні комунікації, медіакомунікації, бренд-менеджмент тощо. Особливу роль в створенні корпоративного іміджу відіграє іміджмейкер – спеціаліст по зв'язках з громадськістю, що здійснює комплекс заходів з метою створення іміджу зацікавленого суб'єкта з числа організацій або фізичних осіб. Іміджмейкер допоможе грамотно проявити головну ідею корпоративного іміджу у відтінках, фактурах, лініях, пропорціях, а також зможе порекомендувати системи візуальних комунікацій, які дозволять створювати у публіки саме те враження, яке вона чекає від конкретної компанії. Призначення заходів іміджмейкінга – позацінова конкуренція, що має на меті формування керованого іміджу самої фірми, її товарів і/або послуг, працюючих в ній осіб тощо. Грамотно створений корпоративний імідж дозволяє збільшити доходи компанії тільки тому, що підвищує довіру до неї клієнтів. З'ясувавши, що саме аудиторія чекає від компанії, можна легко сформувати імідж, який сприятиме її процвітанню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]