Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

1.3 Види іміджу

Імідж, залежно від його характеристик і функцій, може бути:

– позитивний та негативний;

– особистісний та професійний;

– ефективний та неефективний;

В іміджології існують різні підходи до класифікації іміджу, залежно від теоретичних основ та цілей дослідження:

– особистий, товарний, груповий;

– вербальний, кінетичний, габітарний, середовищний, опредмечений (О.Ю. Панасюк);

– груповий, професійний, ситуативний, середовищний, регіональний, віковий, демографічний (В.М. Шепель);

– дзеркальний, бажаний, корпоративний, харизматичний, міфологічний, множинний (Г.Г. Почепцов);

– самоімідж; імідж, який подається; імідж, який сприймається (Ф. Девіс).

Відповідно до критерію спрямованості прояву виокремлюють зовнішній і внутрішній імідж. За критеріями емоційного забарвлення імідж поділяють на позитивний і негативний, відповідно до критерію цільової установки буває природний і штучний імідж. Згідно з критерієм змістового наповнення, відповідності його специфіці конкретної діяльності, виокремлюють імідж керівника та його команди; імідж організації; політичний імідж; імідж території (країни, регіону, міста); імідж ідеї, проекту; професійний імідж спеціаліста; особистісний імідж людини.

Кожен із названих видів іміджу може бути створеним спонтанно або бути керованим.

Особистий імідж визначається складним набором внутрішніх і зовнішніх чинників, що складають самоімідж, бажаний і необхідний імідж. Крім того, для більш повної характеристики особистого іміджу виокремлюють: дзеркальний імідж – це наше уявлення про себе; реальний імідж – погляд на себе збоку; ідеальний імідж – ідеальна точка зору на суб’єкт, що розглядається; множинний імідж – сукупність ряду ознак, що характеризують і символізують єдиний об’єкт; створений імідж – образ об’єкта, що утворився після проведення іміджмейкерської компанії.

Самоімідж зумовлений минулим досвідом і відображує наявний у людини стан самоповаги. Якщо людина хоче, щоб її поважали, вона передусім, повинна навчитися поважати сама себе. Самоімідж формується на підґрунті особистих ідеалів. Результатом ефективного самоіміджу є підвищення самооцінки та впевненості у собі. Від того, як людина виглядає у власних очах, залежить її настрій і навіть фізичне самопочуття. «Самоімідж необхідно формувати для підвищення ефективності управління своєю поведінкою,» – вважає Ю.Г. Палеха. Це означає вміння впливати на себе шляхом блокування деяких своїх «узвичаєних» дій та індукуванням інших, роблячи їх «узвичаєними», тобто бути більш привабливим.

Бажаний імідж – це імідж, який створюється для сприймання нас оточуючими такими, як би нам того хотілося. Саме особистість формує відповідну установку про себе з боку оточуючих, намагається зробити так, щоб вони сприймали її так, як вона цього бажає.

Необхідний імідж – це імідж, без якого немислима людина тієї чи іншої професії. Без створення необхідного іміджу, якого вимагає певна професія, неможливо досягти успіхів у жодному виді діяльності. У певних випадках цьому допомагає тип і форма одягу.

Особистісний імідж – це образ людини, зумовлений її внутрішніми якостями і особливими індивідуальними властивостями. Він може бути позитивним та негативним.

Професійний імідж – це образ людини, детермінований професійними характеристиками. Сьогодні можна, з одного боку, досягти успіху у створенні професійного іміджу, якщо ви задовольнятиме очікування інших людей стосовно даної професії, а з іншого – успіх можливий, якщо ви спиратиметесь на свій власний індивідуальний стиль діяльності з урахуванням особистих рис характеру.

Корпоративний імідж – це імідж організації в цілому, а не окремих підрозділів компанії чи результатів її роботи. Для корпоративного іміджу важливі і репутація, і стиль, і ступінь стабільності, і конкурентоспроможність тощо.

Особливе місце серед різних типів іміджу спеціаліста займають: вербальний імідж – образ спеціаліста створений тим, що і як він говорить, його словниковим запасом та вербальним інтелектом; кінетичний імідж (невербальний) – образ, створений його поведінкою, жестами, фізіогномікою тощо; візуальний імідж – образ, створений його зовнішністю, гардеробом, колористикою.

Імідж повинен носити цілісний, узгоджений характер, де окремі риси не повинні суперечити іншим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]