Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

8.4 Педагогічна іміджологія

Опора на власний імідж потрібна сьогодні у кожній професії. При прийнятті рішення в умовах дефіциту інформації, а можливо і часу ми можемо замістити створення складного і заглибленого портрету спеціаліста його іміджем. Спеціалісти-іміджологи потрібні в усіх галузях діяльності людей, і в першу чергу там, де робота пов’язана з підростаючим поколінням, його вихованням та навчанням. Можна наголосити на проведенні досліджень понять в області педагогічної іміджології: «імідж батька», «імідж вчителя», «імідж викладача в середній професійній освіті», «імідж викладача вищої школи», «імідж студента внз» і ряду інших.

Педагогічна іміджологія – науковий напрям, покликаний розробляти і використовувати теорію і практику формування іміджу педагогічних установ, педагогічних працівників, іміджу самої системи освіти в країні.

Імідж – особливо необхідний в спілкуванні з дітьми і молоддю.

У педагогічній іміджології є місце і створенню іміджу батьків, сім'ї як частини виховного процесу. В.В. Розанов був глибоко переконаний в тому, що сім'я є найбільш «аристократичною формою життя».

Сьогодні збільшується кількість батьків, зацікавлених в створенні гідного іміджу їх сімей. Імідж батьків, їх особистий приклад привабливості, має сильний вплив на дитячу психіку. Сім'я стоїть біля витоків становлення особи, зумовлює, яким бути її фізичному і етичному здоров'ю. Тільки сім'я здатна навчити особу не пасувати перед громадською думкою або якимсь авторитетом, проявляючи до них пошану, але залишаючи за собою право на власну позицію.

Батьки не мають права не бути привабливими. Вони покликані «сяяти» дітям, енергетично передавати їм, кажучи словами П.А. Флоренського, свій бадьорий життєвий настрій. Цілком зрозуміло, що у батьків є немало проблем і неприємностей, але це не має впливати на побудову взаємин усередині сім'ї і зв'язків із зовнішнім світом. Подолання труднощів і переживання спільних радощів може сприяти або руйнувати позитивний імідж сім'ї.

Педагогічне іміджування – це важливий показник педагогічної майстерності і професійної компетентності педагога і батька. Іміджологія як наука про створення привабливого вигляду людини привертає увагу до особи. Імідж виступає як людське визнання, як його оцінне відношення.

Імідж обумовлює самореалізацію особи. Він, вважає педагог та іміджолог А.С. Ковальчук, допоможе повернути професії вчителя той високий статус, який їй був властивий в минулі роки, коли вчителів поважали, шанували, а учительство було інтелігентне.

Сучасний учитель повинен бути професіоналом своєї справи, відчувати нагальні проблеми, мати гнучкість мислення, інтуїцію, схильність до пошуку нетрадиційних підходів у вирішенні педагогічних завдань, мати хорошу логічну пам’ять, бути цілеспрямованою особистістю в пізнанні та сприйнятті навколишнього середовища. Професійний образ вчителя сьогодні трактується як виняткове самовираження творця, основною рисою якого стає творчий початок, що йде від суб’єкта. Образ вчителя, на думку педагога та іміджолога Калюжного А.А., не може бути пасивним чи «дзеркальним» відображенням якихось чужих рис.

Імідж викладача ВНЗ – це емоційно забарвлений стереотип сприймання образу викладача в свідомості студентів, колег, соціального оточення, у масовій свідомості. При формуванні іміджу викладача реальні якості тісно сплетені з тими, що приписуються йому оточуючими.

Формування іміджу викладача ВНЗ – це цілеспрямований організований процес зі створення реальності, що має свою символічну природу. Імідж викладача є своєрідним поданням, маркером суб’єкта навчального процесу. Імідж викладача знаходиться в прямій залежності від його творчої особистості, стилю поведінки і взаємовідносин зі студентами. Природно, що кожен творчий викладач дотримується свого стилю, володіє тільки йому властивими прийомами, навичками, методиками, намагається максимально залучити та зосередити студентів, що підвищує його власний імідж.

Позитивний імідж викладача ВНЗ є важливою умовою формування позитивного ставлення студентів до конкретної навчальної дисципліни, а також сприяє запам’ятовуванню, викликає довіру та симпатію, сприяє підвищенню престижу і репутації навчального закладу, отже, і авторитету та вагомого впливу викладача вищої школи на учасників навчально-виховного процесу. Позитивний індивідуальний імідж викладача – це гармонійне поєднання зовнішніх та внутрішніх індивідних, особистісних, індивідуальних і професійних рис викладача, покликаних продемонструвати його бажання, готовність і здатність до суб’єкт-суб’єктного спілкування з учасниками освітнього процесу.

Відповідно, створюючи власний індивідуальний імідж, сучасний викладач ВНЗ має постійно професійно та особистістно вдосконалюватись, ретельно стежити за зовнішністю, манерами, детально продумувати свій стиль одягу, зачіску, макіяж, аксесуари, що дасть змогу стати привабливою, цікавою особистістю для студентів та колег.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]