Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

3 Візуальний імідж спеціаліста

Бувають книги, найкраща

частина яких – обкладинка.

Чарльз Діккенс

Справа не стільки в костюмі,

скільки в умінні його носити.

Оноре де Бальзак

3.1 Поняття «габітарний імідж»

Габітарний (від латин. габітус – зовнішність) імідж – це візуальний образ, створений людиною.

Зовнішній вигляд, манера триматись, вміння встановлювати контакт, почуття впевненості і комфорту – це складові необхідного іміджу сучасного спеціаліста. Перше враження складається миттєво. Є ще крилата фраза: «Право на створення першого враження ми маємо один раз». Це перше враження формується тільки на основі нашої зовнішності (образу). Приказку про те, що зустрічають по одягу, ще ніхто не відміняв. Про це ж саме говорить американська ділова мудрість: «Маєте бажання справити враження – одягайтесь!» Дійсно, зовнішній вигляд людини є дуже важливим при створенні її образу в уяві оточуючих. В ситуаціях формального спілкування зовнішній вигляд має вирішальний вплив на суспільну думку. Тому іміджмейкери приділяють значну увагу у роботі з костюмом, жестами та манерами людини.

В різних посібниках з іміджу автори дають поради діловим людям, як правильно одягатися та ефектно виглядати, особливо коли мова йде про прийом на роботу або публічну презентацію. Якщо людина в змозі керувати власним іміджем, то вона починає діяти конструктивно, рухаючись до необхідних змін у зовнішньому вигляді.

Психологи зазначають,що ваш зовнішній вигляд, хода – це показник ваших вольових якостей, уміння організувати своє життя, розробити власні принципи поведінки і суворо дотримуватись їх, що особливо важливо для спеціаліста. У вашого керівництва і партнерів може виникнути підозра, що якщо ви не в змозі завжди бути в формі, то й не зумієте гідно вийти зі складної ситуації чи оперативно прийняти правильне і чітке рішення. Виходячи з вашої некомпетентності у дрібницях, більш досвідчений партнер може вважати, що ви не знаєте правил гри бізнесу, що з вами можна не церемонитись і навіть можна застосувати заборонені прийоми. Манера одягатися значною мірою визначається індивідуальними особливостями людини, через що одяг має відповідати її внутрішньому змісту. Розумній порядній людині слід бути більш уважною до свого зовнішнього вигляду, якщо вона хоче мати хороші стосунки зі своїм оточенням.

Імідж – це цілісний образ, що складається з багатьох чинників. При створенні іміджу необхідно врахувати вік, стать, соціальний статус, інтереси і потреби людей.

З чого ж складається зовнішність (образ) людини? Які її складові? Зовнішність = імідж + індивідуальний стиль + мода. Це вершини трикутника. Кожна вершина даного трикутника має рівне значення в образі. В ідеалі всі три вершини трикутника – імідж, індивідуальний стиль і мода – мають бути урівноважені. Причому, поліпшення однієї з вершин призведе до того, що дві інші також автоматично стануть кращими. І навпаки – погіршення характеристик однієї з вершин спричинять погіршення двох останніх. Важливо пам'ятати, що всі три вершини взаємопов'язані.

Головна мета роботи з візуальним іміджем спеціаліста – це створення цілісного образу без протиріч; формування індивідуального стилю. Що ж таке «індивідуальний стиль» людини? Частіше за все його визначають як прояв її індивідуальності в зовнішній естетичній формі. Кожна людина з народження має певну власну індивідуальність (набір невід'ємних якостей особи), яка з часом може злегка видозмінюватися. Але стрижень залишається впродовж всього життя разом з людиною. «Віддзеркалення» саме цього стрижня індивідуального стилю можна побачити в незмінних рисах особи людини, які роблять її неповторною і несхожою на інших. Важливо пам'ятати, що деякі риси обличчя не змінюються протягом всього життя. Саме вони «говорять» про якості людини так само, як її писання. Грамотний «стільмейкер» (стиліст, який допомагає виявити індивідуальний стиль) по незмінних рисах обличчя може встановити характеристики людини і допомогти «помістити» цю особу в правильну оправу, доповнивши необхідними аксесуарами, одягом, відтінками кольору, фактурою, прикрасами. Іншими словами, індивідуальний стиль – це явище природжене. Не дивлячись на це, не кожен знає свій індивідуальний стиль і не кожен може ним грамотно користуватися.

Кожна людина має свій стиль в одязі. Одяг має відповідати місцю, часу, характеру події. Одяг також є важливою символічною системою, яка сприяє диференціації соціальних характеристик індивідів. Вибираючи той чи інший стиль, люди фактично вибирають референтну групу, для того, щоб ідентифікувати себе з нею.

Отже, імідж – це щось, створене з певною метою, ми можемо формувати, змінювати, набувати певний імідж тощо. Індивідуальний стиль – це щось природжене, ми можемо тільки виявити його, оскільки він вже створений при народженні.

Мода – це сукупність смаків, що діє в той або інший період часу. «Мода приходить та йде, а стиль залишається завжди», – підкреслювала Коко Шанель. Слово «мода» походить від «модус» лат. – «норма», «міра», «правило». Це форма стандартизованої масової поведінки людей, сукупність поглядів та смаків, домінуючих у певному середовищі та лише у певний час. За думкою П’єра Кардена «мода – це засіб самовизначення». Для моди характерна динамічність, постійне прагнення до швидкоплинності, новизни. Водночас мода є консервативною. Щось заперечуючи, відкидаючи старе, мода претендує на роль зразка, еталона.

Багато людей прагнуть слідкувати за модою та вважають для себе це дуже важливим. Існування моди відображує той факт, що одяг для людей є більшим, ніж захист від холоду та дощу. Мода глибоко символічна. Бути модним означає:

– бути сучасним;

– бути цікавим та різноманітним;

– наслідувати значущим прикладам;

– прагнути до змін.

Наслідування моді веде до певної автоматизації, стандартизації поведінки, робить людину схожою на інших, а з іншого боку – позбавляє її від психологічних проблем вибору одягу, зачіски, предметів побуту тощо.

Чи потрібно бути модним? Остаточної відповіді немає. Усе залежить від індивідуальних уподобань, а також сфери діяльності конкретної людини. Наприклад, люди, які створюють моду, або представляють шоу-бізнес, повинні бути модними. Професії, пов’язані з державною службою, керівництвом, вимагають класичного стилю, досить консервативного. Консервативний стиль називають «стилем трьох С»: стабільність, серйозність, спроможність. У діловій сфері стилісти не рекомендують бути ультрамодним, а також використовувати такі стилі, як: фольклорний, еротичний, креативний.

Таким чином, кожному слід визначитися з питань моди та стилю, враховуючи:

– вимоги діяльності та соціального середовища;

– особисті уподобання та комфортність для себе;

– враження, які формуються у оточуючих;

– відношення до моди в цілому.

На думку кваліфікованих консультантів з іміджу, одяг має особливе значення, тому що існує зв’язок між одягом та враженням, яке ми викликаємо у оточуючих. Дж. Моллой використав термін «розробка гардеробу», який містить елементи психології, соціології, моди та мистецтва. Точка зору Дж. Моллоя та його колег була в тому, що можливо прогнозувати очікуваний результат реакції оточуючих людей на візуальний імідж людини.

Одяг, який ми носимо, може вплинути на нашу привабливість та ступінь довіри до нас. Іміджмейкери згодні з тим, що не існує особливого «одягу для успіху». Він змінюватиметься залежно від регіону, міста, компанії. Однак існують певні правила до вибору ділового одягу. Три ключові моменти повинні керувати рішенням при формуванні гардеробу: одяг має бути простим, якісним і підходити Вам.

М. Сервантес висловив думку, що «платье облачает и разоблачает человека». Інколи одяг може розповісти про нас більше, ніж ми про нього. Зовнішній вигляд підкреслює індивідуальність людини, характеризує її як особистість, тому може сприяти кар’єрному росту або стати на заваді йому. Виправляти такий стан речей слід починати із зміни свого особистого іміджу. Охайність і елегантність, достатня престижність вашого одягу і її відповідність смакам вашого середовища – неодмінна умова того, що ви будете прийняті в суспільстві щонайменше на рівних. Проте при цьому слід пам'ятати, що в будь-якому одязі ви повинні відчувати себе «по-домашньому»: якщо прекрасний піджак дуже тісний або, навпаки, великий, якщо одяг, нехай навіть і фірмовий, примушує вас триматися дуже напружено, це буде (на свідомому і підсвідомому рівні) неодмінно відмічено оточуючими і знизить ваш статус.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]