Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shtanko-Imidzh_suchasnogo-Kh-HNURE-2011-ukr.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

4.3 Ефективна самопрезентація

Одна з цілей першого контакту ділових партнерів – визначити, чи варто довіряти іншому, оскільки, як вже наголошувалося раніше, від цього залежить можливість тривалих контактів і співпраці. Однією з важливих форм такого контакту є самопрезентація – особиста заява про себе, мета якої – сформувати бажаний особистий імідж.

Практичне застосування широкого кола міжособистісних вербальних і невербальних навичок спілкування, як правило, сприяє успішності публічної самопрезентації.

Форми самопрезентації:

– живий виступ;

– інтернет-презентація;

– резюме;

– виступ у ЗМІ;

– прес-реліз;

– семінар, лекція, майстер-клас;

– статті і публікації.

Для проведення успішної самопрезентації потрібна ретельна підготовка, починаючи від вибору і обладнання приміщення (якщо мова йде про публічну самопрезентацію), закінчуючи підготовкою виступу і створенням оптимального настрою.

Добиваючись підвищення ефективності власного виступу, важливо враховувати три головні ораторські завдання: стислість; переконливість; емоційність. Вдалий публічний виступ відразу і значно підвищує авторитет людини. Важливо відзначити, що ораторами не народжуються – ними стають в результаті багаторічного тренування.

Тому ефективна самопрезентація потребує виконання декілька дуже важливих умов:

– ретельна підготовка до виступу;

– максимально позитивний настрій до і під час виступу;

– отримання зворотного зв'язку від аудиторії.

Важливо все: і зміст, і інтонація, і манера викладу, і жести, і міміка. Необхідно пам'ятати, що майже половина інформації передається через інтонацію. Одні і ті ж слова, сказані по-різному, можуть призвести до протилежних результатів.

Говорити слід достатньо голосно, чітко, виразно, виразно і просто, щоб забезпечити дохідливість. Емоційність виступу має відповідати змісту і враховувати ситуацію. Необхідно працювати над постановкою голосу і дихання.

Також створити приємне враження діловій людині може допомогти її відчуття гумору. Проте доцільно, по-перше, користуватися гумором там, де це доречно, по-друге, дотримуватися середини між надто серйозним і легковажним підходами, по-третє, дозувати кількість гумору, щоб не захопитися самому і не відволікати співбесідника від предмета взаємодії.

Максимальна ефективність досягається при гармонії думки і слова, що забезпечує логічну перспективу мови і ясність в поєднанні з простотою викладу. Емоційність виступу не має обмежуватися зовнішніми проявами, важливі внутрішня сила і переконаність.

У сучасних умовах при пошуку роботи або в ситуації зміни її важливе значення має резюме як одна з складових самопрезентації.

Резюме (CV – curriculum vitae) – це інструмент самомаркетинга, свого роду розгорнута візитна карточка або рекламний проспект, що атестує вас як саме того спеціаліста, який потрібен на вакантну посаду. Резюме має одну мету – найкращим чином подати ваші знання, досвід і особисті якості роботодавцю, зробити це так і в тій формі, щоб він звернув на них увагу і запросив вас на співбесіду. Резюме стимулює інтерес до вас як потенційного робітника, у стислій, майже афористичній формі узагальнює інформацію про ваші унікальні якості, добре розвинені навички, що відповідають певній посаді, ваші досягнення, що допомогають виділити вас із загальної маси.

Резюме – дуже важливий чинник при влаштуванні на роботу. Згідно з ним потенційний роботодавець складає професійний і особистісний портрет шукача і уже на основі цього вирішує, чи є сенс у подальшому розгляді даної кандидатури. Саме в резюме необхідно в стислій формі і дохідливо пояснити працедавцю або кадровому агентству, чим ви відрізняєтесь від решти двадцяти, а то і тридцяти шукачів-конкурентів на відкриту вакансію.

Формат резюме – це не візуальний вид документа, а спосіб організації інформації і розстановки необхідних акцентів. Є декілька типів резюме, кожен з яких відповідає певним ситуаціям.

Серед стандартних типів резюме, які на сучасному ринку праці найчастіше використовують, є хронологічні, функціональні або комбінація цих двох форматів.

У хронологічному резюме послідовно показується досвід роботи, з найбільш актуальною інформацією на початку. Вказуються організації і посади, де ви працювали, досить детально описуються обов’язки і досягнення. Таке резюме легко читається, оскільки на першому плані знаходяться назва компаній і посад, що дозволяє легко прослідкувати розвиток вашої кар’єри. Хронологічний тип резюме має безсумнівні переваги в тому випадку, коли організація, в якій ви працювали та посади, які ви займали, можуть справити враження на потенційного роботодавця, якщо ви залишаєтесь працювати в тій же сфері бізнесу або коли ваш досвід работи показує кар’єрне зростання.

У функціональному резюме на перший план висуваються навички і досягнення в работі, освіті або суспільній діяльності. Основна увага в такому резюме приділяється вашому потенціалу, а недостатність досвіду і можливі проміжки в работі завуальовані. Такий тип резюме має переваги, коли ви бажаєте підкреслити здібності, які не були використані в минулому досвіді роботи; інтереси і особистісні якості, необхідні для роботи; зосередитися більш на здібностях, ніж на невеликому досвіді роботи; показати свою участь в тимчасових або консультативних проектах і досвід діяльності в різних сферах.

Для сучасного спеціаліста при формуванні позитивного іміджу краще вибрати функціональний формат, що концентрує увагу на ваших навичках і уміннях. Такий формат включає:

– назву бажаної посади;

– професійний досвід і досягнення;

– ключову компетентність і головну кваліфікацію;

– ексклюзивні знання, навички і уміння;

– історію професійної зайнятості;

– професійну освіту і тренінги.

Комбіноване резюме об’єднує кращі елементи хронологічного і функціонального резюме. В ньому хронологічно подано досвід роботи, освіта і спеціальні навички, а також включені ваші досягнення в різних галузях. Цей тип резюме є найкращим у наших умовах.

Щоб підвищити свої шанси на успіх, під час підготовки резюме постарайтеся дотримуватися основних принципів: Інформативність – постарайтеся дати в резюме якомога більше інформації (назв компаній, посад, стажу роботи, освіти тощо). Інформацію для резюме слід ретельно відбирати і включати опис саме тих аспектів Вашого досвіду, які значущі для позиції або посади, на яку Ви претендуєте. Стислість – не варто перенавантажувати резюме деталями, фактами і подробицями, які не відносяться до справи. Проте, зайва лаконічність також не додасть ваги Вашому резюме. Наприклад, описи трудового досвіду фразою: «З 1990 по 2000 роки працював в комерційних структурах», швидше за все буде недостатньою. Добре резюме із стислим і добре організованим текстом, не має перевищувати двох сторінок (однієї – для першого контакту). Достовірність – включаючи ті або інші відомості про себе, поклопочіться про те, щоб за необхідності ви змогли підтвердити їх документально або відповідними прикладами.

«Зразкове резюме» – це презентаційний матеріал, покликаний переконати потенційного роботодавця, що саме ви – та людина, якої він шукає, і яка найкращим чином виконає пропоновану роботу, що у вас позитивний настрій і ви командна людина.

На Заході випущена велика кількість посібників, присвячених створненню ефективного резюме або CV. Багато корисної інформації можна знайти і в інтернеті: окремі сторінки з корисними порадами, чисельні посібники з цієї проблеми, приклади створення привабливого і змістовного документа.

Оскільки практично будь-яка робота в бізнесі і підприємництві пов'язана в основному із спілкуванням, то велике значення має уміння ділової людини вибудовувати взаємодії з партнерами, клієнтами, колегами і керівниками, а вибір стратегій і тактик багато в чому визначає його можливості в досягненні успіху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]