Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книжка з філософії!!!.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
3.85 Mб
Скачать

Частина 3: «Основні філософські проблеми» Орієнтовний тематичний план для студентів за кредитно-модульною системою навчання

№ п/п

Назва теми

Кількість годин

Лекції

Семінарські

СРС

1

Філософська онтологія: проблема буття

2

2

4

2

Діалектика як вчення про розвиток. Основні категорії і закони діалектики

2

4

4

3

Гносеологія – теорія пізнання

2

2

4

4

Філософська антропологія

2

2

4

5

Соціальна філософія

2

4

4

6

Підсумковий модульний контроль

2

4

Разом

10

16

24

Всього

50

Орієнтовний тематичний план для студентів за заліково-екзаменаційною системою навчання

№ п/п

Назва теми

Кількість годин

Лекції

Семінарські

СРС

1

Філософська онтологія: проблема буття

2

2

2

2

Діалектика як вчення про розвиток. Основні категорії і закони діалектики

2

2

2

3

Гносеологія – теорія пізнання

2

2

2

4

Філософська антропологія

2

2

2

5

Соціальна філософія

2

2

4

Разом

10

10

12

Всього

32

Короткий зміст третьої частини

  1. Онтологічні проблеми в філософії. Проблема буття.

Філософський зміст і статус поняття «буття». Ідея небуття у філософському осмисленні світу і людини. Діалектика буття і небуття. Категорія «буття» в історії та сучасній філософії.

Онтологія її основні проблеми та категоріальні визначення. Основні форми буття. Буття речей, процесів і станів природи. Буття ідеального і духовного. Соціальне буття. Буття як субстанція.

Матерія як філософська категорія і об’єктивна реальність. Історичний розвиток тлумачень матерії. Основні форми існування матерії. Рух як спосіб існування матерії. Типи руху. Простір і час як форми існування матерії. Розвиток філософських і природничонаукових уявлень про простір і час. Теорія відносності про єдність матерії, руху, простору і часу.

Свідомість. Проблема свідомості у філософії та науці. Багатоманітність феномена свідомості. Історико-генетичний погляд на походження свідомості. Структура свідомості. Свідомість як сформований внутрішній світ суб’єктивної реальності. Рівні свідомості. Індивідуальна та суспільна свідомість. Самосвідомість.

  1. Діалектика як теорія розвитку і метод пізнання. Основні категорії і закони діалектики.

Сутність діалектики, її розвиток. Діалектична концепція розвитку і її історичні форми. Альтернативи діалектики: метафізика, софістика, еклектика, догматика, релятивізм. Некласичні концепції діалектики: «трагічна діалектика»; «діалектична теологія»; «негативна діалектика»; синергетика.

Взаємозв’язок категорій і законів у діалектиці. Поняття та сутність закону. Класифікація законів. Три закони діалектики та їх проявлення у медицині. Методологічне значення законів діалектики.

Основні поняття і принципи діалектики: рух, розвиток, принцип загального зв’язку, детермінізму, історизму системності дійсності. Категорії діалектики причина і наслідок, одиничне, особливе і загальне, необхідність і випадковість, сутність і явище, форма і зміст, структура і функція, можливість і дійсність, частин і ціле, елемент і система.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]