Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книжка з філософії!!!.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
3.85 Mб
Скачать

Завдання для самостійного опрацювання

Завдання 1. З допомогою словника дайте визначення поняттям: нація, націоналізм, національна ідея, елітаризм, егалітаризм, прогрес, «філософія серця», український романтизм, україноцентризм, народництво, космополітизм, соціалізм.

Завдання 2. За схемою дайте характеристику: Леся Українка, М.Драгоманов, І.Франко, В.Липинський, Д.Донцов.

п/п

Ім’я

Напрям, течія до якого належить

Проблема, яка була у центрі уваги

Назвіть введені поняття

Завдання 3. Робота з першоджерелом.

Використовуючи працю «Серце і його значення у духовному житті людини», з’ясуйте:

• значення серця у житті, пізнанні і діяльності людини;

• в чому ви бачите спільність вчення про серце у філософії Г.Сковороди та П.Юркевича;

• в чому виявився гуманізм П.Юркевича;

• яке місце відводить Памфіл Юркевич серцю у житті людини. Як називається така позиція?

«…Серце є скарбник і носій усіх тілесних сил людини…

Серце є центром душевного і духовного життя людини. Так, в серці започатковується і народжується рішучість людини на ті чи інші вчинки; в ньому виникають різноманітні наміри і бажання; воно є місцем волі та її жадань…

Серце є осереддя багатоманітних почувань, хвилювань і пристрастей…

Серце є центром усіх пізнавальних дій душі…

Нарешті, серце є центром морального життя людини. В серці з'єднуються всі моральні стани людини...Серце є вихідним пунктом усього доброго й злого в словах, думках і вчинках людини, є добрий і злий скарб людини... Серце є скрижаль, на якому викарбуваний природний моральний закон...

Мислення не вичерпує собою всієї повноти духовного людського життя, так само як досконалість мислення ще не позначає всіх досконалостей людського духу. Хто стверджує, що “мислення є вся людина”, і сподівається вивести всю багатогранність душевних явищ із мислення, той досягне не більше того фізіолога, котрий став би з'ясовувати явища слуху - звук, тони і слова - із явищ зору, якими є протяжність, фігура, колір і т. д. У відповідності з цим ми можемо вже припустити, що діяльність людського духу має своїм безпосереднім органом в тілі не одну голову або головний мозок з нервами, що до нього йдуть, а розповсюджується значно далі і глибше в середину тілесного організму. Як сутність душі , так і її зв’язок з тілом має бути значно багатшим і різноманітнішим, ніж звичайно думають».

Завдання 4. Робота з першоджерелом.

За працею П.Юркевича «Матеріалізм і завдання філософії» з’ясуйте:

• відношення автора до матеріалізму;

• чи можливо і варто оцінювати дійсність і явища тільки через призму матеріальності?

• в чому виявлялася боротьба з матеріалізмом і визначення сутності і призначення філософії;

«Матеріалізм і завдання філософії»

<...> Справедливо, що в наш час особливо матеріа­лізм має партію, сильну принаймні своєю чисельністю й значенням у царині природознавства. Подібно до того, як при пануванні в суспільстві ідеалістичних настроїв у ньому виникає схильність до міфології, до віри в примари, у витвори фантазії, що закривають собою дійсність, так ни­нішній матеріалізм можна розглядати як похідний продукт реалістичного настрою нашої цивілізаціями настільки зо­бов'язані мертвому механізму природи, де рушійні сили видаються тим досконалішими, чим вони пасивніші, що фантазія мимоволі малює образ простої, пасивної матеріальності як чогось основного такого, що знаходиться на са­мому дні явищ: вона хотіла б пояснити всі процеси так званого життя так само просто і зручно із механічних відно­шень матеріальних частин, як пояснює вона рухи парової машини. Коли б дійсність була у всіх своїх одкровеннях матеріальною, то основний закон механіки, яким виражається рівність дії та протидії в усіх процесах матеріальної природи, поширю­вався б без жодних обмежень на все існуюче: а оскільки цей закон лежить в основі всіх винаходів у царині механі­ки, то ми уже не знаходили б у природі явищ, котрі б не підкорялися винахідницькому генію людини.

...Отже, нездоланна жадоба знання, прагнення зробити все буття наскрізь прозорим, не залишити жодного пункту в дійсності не розкладеним, не виведеним, прагнення розра­хувати і наперед визначати думкою всяке явище і його майбутнє з математичною точністю — ось її психологічні мотиви, що, з нашого погляду, обумовлюють сьогодні яви­ще матеріалізму.

.

Завдання 5. Робота з першоджерелом

З наступного уривку «З приводу статей богословського змісту, вміщених у «Філософському лексиконі», прокоментуйте:

• сутність філософії і її покликання;

• як призначення філософії пов’язується з духовним життям людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]