Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книжка з філософії!!!.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
3.85 Mб
Скачать

2. Первісні форми релігійних вірувань. Етнонаціональні релігії.

Теологічна та соціально-історична точки зору на походження релігії. Класифікація форм релігійних вірувань: родоплемінні вірування та культи, національні релігії, світові релігії.

Племінні культи. Особливість і форми їх прояву у сучасних релігіях.

Класифікація національних релігій. Основні риси ранніх і пізніх національних релігій.. Конфуціанство і суть цього вчення. Даосизм. Принципи даосизму. Іудаїзм. Канонічні книги. Політеїзм індуїзму. Мета і сенс людського життя в індуїзмі. Зороастризм, його діалектичний і містичний характер. Синтоїзм.

3. Світові релігії: Буддизм. Християнство. Іслам.

Поняття світових релігій. Специфіка і особливість світових релігій, їх відкритість та доступність. Привабливість ідеї спасіння як вирішального моменту у наверненні віруючих до релігії.

Буддизм. Теоретична доктрина спасіння людини. Чотири істини Будди та “благородний“ шлях спасіння. Священні книги. Близькість буддизму з системою медицини та вченням Йоги. Поняття «сансара», «карма», «дхарма», «нірвана» як основа філософських засад буддизму. Школи та напрямки в буддизмі.

Християнство. Ідейні джерела. Ісус Христос – пророк, вчитель, лікар. Догматика християнства.. Структура Біблії. Вселенські собори.

Іслам. Ідейні умови виникнення. Догматика ісламу. Обрядові вимоги. Канонічна література. Напрями ісламу (сунізм, шиїзм).

4. Розкол християнства. Православ’я, католицизм, протестантизм.

Передумови розколу. Особливості соціально-економічного і політичного становища церкви на заході і сході Римської імперії.

Вселенське православ’я. Віровчення, культ, обряди.

Католицизм. Особливість догматики, обрядовості католицизму. Розбіжність з православ’ям. Соціальна доктрина католицької церкви.

Протестантизм. Причини виникнення протестантизму. Доктрина протестантського вчення. Течії протестантизму: ранній та пізній протестантизм.

5. Дохристиянські вірування українського народу. Особливості Київського християнства.

Літературні згадки про первісні форми релігійних вірувань у слов’янських народів. Типи уявлень про надприродне. Пантеон язичницьких богів, їх функції.

Причина хрещення Київської Русі. Літописні оповідання. Версії, за якими Володимир Великий приймає хрещення і християнську віру. Київське християнство, його специфіка, писемні джерела. Риси Київського християнства.

6. Українське православ’я.

Перші початки православ’я в Україні. Історія та періодизація православ’я. Братства і православна церква. Співіснування Київської і Московської митрополій Початок автокефального руху (1668р.).

Українська автокефальна православна церква. Становлення та історія. Сучасний стан православ’я в Україні. Співіснування УПЦ КП, УПЦ МП, УАПЦ та РПЦ.

7. Українська греко-католицька церква.

Причини виникнення уніатства в Україні. Скасування Галицької митрополії і її наслідки. Українська церква під владою Литовського князівства. Стан української православної церкви під окупацією Польщі. Собор в Бересті 1596р. Проблематика собору. Здобутки унії. Львівський собор 1946р., його значення. Сучасний стан УГКЦ і її роль у національному відродженні України.

8. Сучасні нетрадиційні релігії.

Причини і поширення релігій “нового віку”. Теоретичні та методологічні проблеми дослідження новітніх релігійних течій. Загальна характеристика нетрадиційних релігій. Основні ознаки неорелігій. Класифікація неорелігій. Форми і напрями нетрадиційної релігійності. Неорелігії в контексті світових суспільних процесів. Перспективи новітніх релігійних течій.

9. Конституційно-правові акти про свободу совісті та релігійні організації в Україні.

Свобода совісті: зміст і структура. Свобода буття релігії в суспільстві. Правовий аспект свободи совісті. Свобода релігії, свобода віросповідання, свобода церкви, свобода в релігії. Свобода совісті і толерантність. Державні гарантії свободи совісті: забезпечення, рівність, відокремлення. Основні пріоритети державної політики щодо релігії та Церкви.

Тема: «Релігієзнавство як наука. Філософія релігії. Релігія як духовний феномен людства»

Мета заняття: ознайомити студентів з предметом релігієзнавства, виявити зміст, структуру та призначення релігієзнавства. Розкрити причини виникнення релігії, її психологічні та гносеологічні аспекти, структуру та рівні, функції релігії, співвідношення з іншими формами суспільної свідомості.

Ключові поняття: релігієзнавство, релігія, релігійна свідомість, богослов’я, раціоналізм, об’єктивно-ідеалістичний світогляд, трансцендентний.

Знати: що є предметом релігієзнавства, його структуру, відмінність від богослов’я, особливості релігійного світогляду, основні функції релігії.

Вміти: виділяти основні чинники релігії, розрізняти основні теорії походження релігії, класифікувати типи релігії, виділяти у філософських текстах саме те, що є характерним для релігії.

Розуміти: внутрішній зв’язок між людиною і релігією, сутність філософії релігії.

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ:

I. Предмет релігієзнавства і його завдання:

  • дати визначення предмету релігієзнавства;

  • обґрунтувати основне завдання науки про релігію;

  • охарактеризувати основні розділи релігієзнавства, показати їх взаємозв’язок і відмінності;

  • дати визначення поняття «богослов’я», провести порівняльну характеристику богослов'я і релігієзнавства, виявити їх спільність і відмінність;

  • філософія релігії: сутність та значення.

II. Основні релігієзнавчі концепції та їх загальна характеристика:

  • характеристика та аналіз релігієзнавчих концепцій:

  • матеріалістична,

  • об’єктивно-ідеалістична,

  • суб’єктивно-ідеалістична,

  • натуралістична,

  • соціологічна.

III. Поняття, сутність, походження і визначення релігії:

  • проаналізуйте етимологію слова “релігія” і визначіть її суть в контексті академічного і богословського релігієзнавства;

  • визначити, з яких двох взаємодоповнюючих частин складається релігія;

  • охарактеризувати основні структурні елементи релігії: релігійна свідомість, релігійна психологія, релігійна ідеологія, релігійні культи;

  • виявити відмінності між релігійною свідомістю та іншими формами суспільної свідомості;

  • визначити функції релігії;

  • в чому ви бачите моральний зміст вашої професії. Яким християнським чеснотам вона відповідає.

Посилаючись на першоджерельний матеріал (див. «Самостійна робота», завд. № 1) з’ясуйте:

• в чому ви вбачаєте філософський зміст релігії?

• що становить основний атрибут релігії?

• в чому ви вбачаєте філософський зміст держави?

• в чому філософське розуміння протилежності держави і релігії.

IV. Обґрунтування ідеї Бога, докази його буття:

- онтологічний доказ буття Бога (Ансельм Кентерберійський);

- космологічне доведення буття Бога (Фома Аквінський);

- теологічний доказ буття Бога (Платон);

- моральний доказ Бога (Імануїл Кант);

- ірраціоналістичний доказ буття Бога (Карл Барт).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]