Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книжка з філософії!!!.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
3.85 Mб
Скачать

Релігія давніх персів - зороастризм

Зороастризм - найдавніша іранська релігія (І ст. до Р.Х.).

Зороастризм багато в чому тісніше пов'язаний з Біблією, ніж з іншими релігіями.

Засновник релігії - Спитама Зороастр (Заратуштра)- це іранська форма імені пророка.

Зороастр – пророк. За переказами, Зороастр багато років блукав у пошуках істини. У віці 30 років, у віці зрілої мудрості, він одержав одкровення. Одкровення Заратуштри склали книгу Священних Писань під назвою Авеста. Відомі 3 книги Авести- Ясна (72 книги), Яшта, Видевдата.

Зміст цих одкровень зводився до того, що суспільством має управляти не сила, а закон, закон єдиний для всього Всесвіту, божий закон. Цікавим є той факт, що Зороастр так само, як і Христос починає проповідувати нове вчення у віці 30 років. За зороастрийським вченням Бог трактується інакше, ніж у інших монотеїстичних релігіях.

Бог, за вченням Зороастра, – це Мудрий Господь (Ахура-Мазда), проявляє себе у добрих вчинках, доброму слові.

Символом Мудрого Господа був вогонь. Вчення Зороастра побудовано на діалектиці. За його вченням, світ складається з протилежностей: добра і зла, світла і темряви. Добро пов'язано з Ахура-Маздою, зло зосереджується в образі Ангра-Майнью (злий дух). Мудрий Господь створив життя, тепло, світло. Злий дух - смерть, зиму, шкідливих тварин. Постійно йде боротьба між Мудрим Господом і Злим духом. Головна увага в зороастризмі спрямована на духовне вдосконалення. Шлях до вдосконалення лежить через добру думку, добре слово, добру поведінку.

Прийнято звертатися до Мудрого Господа не менш 5 разів на день. Молитися можна було всюди. Збірник молитв – Молодша Авеста.

Важливе місце у зороастризмі займали обряди очищення. Нечистими рахуються деякі рослини, тварини, комахи. Доторкатися до них заборонялося, це був гріх. Чистими були – людина, собака, корови, вівці, дерева, врожай на городах і у садах.

У зороастрийців існував культ чистоти як у фізичному, так і у моральному значенні. Наприклад, перед Тим, як пити воду необхідно було помити руки. Заборонялося виходити у дощ на вулицю, щоб не забруднити воду і землю.

Зовнішньою ознакою віруючих є носіння чорного шнура поверх білої білизни.

Тема: «Світові релігії: Буддизм. Християнство. Іслам»

Мета заняття: довести особливість кожної з світових релігій, виявити зміст, унікальність цих релігій, розкрити основну мету людського життя у буддизмі, ісламі, християнстві, підкреслити прогрес ідей гуманізму названих релігій.

Ключові поняття і категорії: канон; догмат; канонічна література; месія; ортодоксальний; нірвана; Символ віри; єресь, сансара, карма, хінаяна, махаяна, намаз, хадж.

Знати: особливість світових релігій; на яких засадах виникає буддизм, християнство, іслам; проблематику основних ідей світових релігій.

Вміти: провести порівняльний аналіз основоположних ідей буддизму, християнства і ісламу; виявити загальне, особливе й одиничне щодо кожної релігійної системи; виділити у релігійно-філософських джерелах, канонічній літературі зміст і суть вчення релігійної доктрини.

Розуміти: внутрішній зв’язок між різними спрямуваннями культури і твореннями моделей світу;розбіжності, які існують між європейською та східною релігійно-філософською думкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]