Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
XVI-XIX. szazad.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
631.81 Кб
Скачать

Az ukrán migráció

1. A nemzeti kisebbségek

Ukrajna lakossága jelentősen növekedett a XIX. század második felében. A parasztok milliói, miután a nyugat-ukrán területeken eltörölték az úrbért és a Dnyepermenti Ukraj­nában a jobbágyságot, már teljesen önállóan rendelkezhettek sorsuk fölött. Ez, és a falusi lakosság jobb egészségügyi ellátása a (zemsztvói orvosok által) biztosította a feltételeket a népesség természetes szaporodásához.

Növekedett a nemzeti kisebbségek lélekszáma. A XIX. század végén Ukrajnában az orosz lakosság csaknem. 12 százalékot tett ki. A legtöbb orosz volt a hivatalnokok és a munkások között a Balparti, valamint Dél-Ukrajnában. Itt már az eloroszosodott ukránokkal együtt a lakosság többségét alkották.

A Jobbparton a legnépesebb nemzetiségi kisebbség a lengyel volt, mint azelőtt is, bár számuk 10 százalékkal csökkent a XIX. század végén. Bár az egész Ukrajnában a nemesek között első helyen álltak (60 százalék), a lengyel nemesség (különösen a kisnemesek) száma csökkent: egyeseket Szibériába száműztek a felszabadítási mozgalomban való részvételért, mások eladták birtokukat és a városba költöztek, ahol hivatalnokok, vállalkozók vagy tanítók lettek.

A tősgyökeres nemzetiségi kisebbségek közül a legnagyobb népszaporulat a zsidók körében volt észlelhető. Az izraelita vallás támogatta a többgyerekes családokat, a gyermekek egészségével pedig az egész zsidó hitközség törődött az adott településen. A zsidóknál hagyománnyá vált a kölcsönös segítségnyújtás. A kapitalista (piaci) viszonyok megerősödése segítette a zsidó lakosság számára hagyományos vállalkozói tevékenységét a kereskedelemben és az iparban. Sok zsidó gyarapította a munkásság és az értelmiség (orvosok, jogászok, újságírók stb.) sorait is.

A XIX. század végén a zsidó lakosság részaránya 8 százaléka volt általában az összlakosság és 33 százaléka Ukrajna városi lakosságának. A Jobbparti Ukrajnában, mely a cári törvények szerint a zsidók letelepedési zónájához tartozott (csak itt lehetett végleg letelepedniük), még magasabb volt ez a szám: 12,5, illetőleg 80 százalék. Tehát a jobbparti kisvárosok túl­nyomórészt zsidó városok voltak, ahol teljes mértékben uralkodó volt a zsidó közösség a maga kultúrájával, szokásaival vallásával és nyelvével. A XIX. század második felében Ukrajna nagyvárosaiban számbelileg nőtt a zsidó la­kosság, bár itt leginkább eloroszosodott. A világ egyik legnépesebb zsidó közössége Odesszában volt. Itt a XIX. század végén a város lakosságának több mint a fele zsidó volt.

A XIX. század két utolsó harmadában a zsidóság száma Kelet-Galíciában kétszeresére (6-ról 12 százalékra) nőtt. De a lakosság már itt is ellengyelesítette őket. A városi lakosok körében a zsidók részaránya legalább 40 százalékot tett ki. Bár voltak kisvárosok, ahol a lakosságnak a 70 százaléka volt zsidó (például Brodi). így a 80 galíciai városból, melyek mindegyikének 12 ezer lakosa volt, 59-ben zsidók alkották a lakosságnak több mint a felét. Általában a galíciai városokban a lengyel lakosság volt túlsúlyban, a falvakban pedig az ukrán. Kelet-Galícia teljes népességét tekintve a falvakban 62 százalék ukrán élt. Bukovinában sem volt sokkal kevesebb ukrán (40 százalék). A többi: román 34, zsidó 13 és német 8 százalék.

Kelet-Galíciától eltérően, ahol az ukrán nyelvű görög katolikus egyház köré tömörült az ukrán lakosság Észak-Bukovina ukrán lakosságára (szinte egészében pravoszláv volt) jelentősen hatottak a románok, akiknek soraiból került ki a papság, s az istentiszteletek itt román nyelven folytak. Kárpátalján a politikailag uralkodó magyarság a közoktatáson keresztül hatott az ukránokra, akik a lakosság nagyobb részét alkották, s laktak itt még zsidók, szlovákok és németek is. A német lakosság az összlakosság 2 százalékát tette ki, azaz 1 millió főt. A krími tatárok és a románok fél-félmillióan voltak. Továbbá, a XX. század elején a következő nemzetiségi kisebbségeket is számon tartották Ukrajnában: 200 ezer bolgár, 140 ezer görög, 50 ezer örmény, 38 ezer cseh, 13 ezer szlovák. Angol, francia, olasz és más nyugat-európai nemzetiségű egyének csak elvétve éltek a XX. század elején Ukrajna városaiban.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]