Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
XVI-XIX. szazad.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
631.81 Кб
Скачать

10. Festészet. Szobrászat. Építészet

Kölcsönösen gazdagította egymást az orosz és az ukrán festészet.I. Kramszkoj, V. Makovszkij, I. Ajvazovszkij és más kiváló orosz festők életművében sok az ukrán témájú tájkép-, életkép- és portré. Illja Repin, akit művei világhírűvé tettek, Ukrajnában született, ott töltötte gyermek- és ifjúéveit.Ukrán tárgyú képei között leghíresebb „A zaporizzsjai kozákok levelet írnak a török szultánnak". Repin sok kortársa szerint a festmény nyíltan a demokratikus rendszer fölényére célzott az önkényuralmivalszemben.

Szerhij Vaszilkivszkij ukrán festőművész közel 3500 festményen és rajzon örökítette meg az ukrán tájakat, az ukrán nép hősi történelmének eseményeit és mindennapi életét.

Az ukrán nép hétköznapjait és társadalmi életét ábrázoló hatalmas életművet alkotott Kosztyantin Trutovszkij, Kirijak Kosztándi.

A XIX. sz. második felében a monumentális szobrászat igazi remeke lett Bohdan Hmelnickij lovas szobra, melyet 1888-ban Kijevben lelepleztek le (M. Mikesin műve).

A városok, iparvállalatok, kereskedelmi és oktatási intézmények számának gyarapodása, amit a kapitalista fejlődés eredményezett, új követelményeket támasztott a szobrászattal szemben. Annál is inkább, mivel megjelentek az új építőanyagok (beton, vasbeton), az oszlopok és födémek acélvázai stb. Az építészet legnagyobb vívmányai a XIX. sz. végén az opera­házak voltak, az odesszai (tervezői F. Felner és H. Helmer), a kijevi (tervezője V. Sreter) és a lvivi (tervezője Z. Horholevszkij).

11. Népművészet

A népművészet minden ága: a költészet, a zene, a ábrázoló művészet továbbra is az ihlet forrása volt a hivatásos művészek számára.

A legkiválóbb ukrán zeneszerző, Mikola Liszenko arra intette az ifjúságát, hogy tanuljon „a kopott szűrből, a durva vászoningből, a kátrányos csizmákból, mert azokban lakozik az Isten lelke".

Iván Karpenko-Karij (Tobilevics), aki népdalokkal tűzdelte meg színdarabjait, sőt népdaltémákat dolgozott fel műveiben („Bondarivna", „Szava Csalij", „A rossz szikra") gyakran az ukrán népdalból merített ihletet a drámaíráshoz.

Iván Franko, bárhol járt, mindenütt lejegyezte a népdalokat. Ezek dallamait Franko előadása alapján Mikola Liszenko jegyezte le.

A népdalok, mondák, mesék, közmondások és szólások gyűjtésével már nemcsak amatőrök, de szakemberek is foglalkoznak. Terjedelmes ukrán nép­dalgyűjteményt állított össze és adott ki Ukrajnában és külföldön Volodimir Antonovics és Mihajlo Drahomanov történész és folklórkutató.

A kapitalista rendszer megszilárdulása új tartalmat, témákat hozott az ukrán népköltészetbe, sőt létrehozott egy új ágat: a munkásfolklórt. A kor jellemző népszerű dalai: „Aki gyárban sosem volt, bút-bánatot nem látott", „Leszáll a bányász a mélybe, napvilágtól búcsút véve", „Szabadság ez, vagy rabság".

12. Híres kobzosok

Jobbparti Ukrajna lakosságának népdalait, népmeséit, népi szokásait a 70-es években egy tudományos expedíció gyűjtötte Pavlo Csubinszkij vezetésével. Ez a gyűjtés képezte az Orosz Földrajzi Társaság délnyugati tagozatában készült hétkötetes mű alapját. Ugyanez a tudós társaság jegyezte le egy vak kobzos, Osztap Vereszaj népdalait. Vereszaj előadást tartott dalaiból 1874-ben Kijevben a III. Régészeti Kongresszus részvevőinek is.

A Vereszaj által előadott daloknak egész művészettörténelmi tanulmányt szentelt Mikola Liszenko. Vereszaj történelmi tárgyú dalai között voltak olyanok is, amelyek művészi képekben tárták fel a hibáit annak a politikai rendszernek,

amelyben szociális és nemzeti elnyomás nehezedett a néptömegekre (a leg­népszerűbb dala: „Nincs igazság a földön").

1876-ban a lejegyezték Iván Kravcsenko-Krjukovszkij kobzos egész népdalrepertoárját. Az ukrán kobzosok megválasztották őt mesterüknek, vagyis a kobzos-költői testület fejének (a testületnek megvoltak a saját szabályai és szokásai).

53

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]