Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
XVI-XIX. szazad.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
631.81 Кб
Скачать

Ukrán kultúra a XVI. Században és a XVII. Sz. Első felében

Az ukrán területek a korábbi századokban különböző or­szágok fennhatósága alatt álltak. Az 1569. évi lublini unió után döntő részben a Rzecz Pospolita kötelé­kébe kerültek. Az ukrán kultúra ebben az idő­szakban a Kijevi Rusz hagyományai­ra és szellemi örökségére támaszko­dott, viszont elkerülhe­tetlenné vált a len­gyel kultúra befolyása Ukrajna kul­túrájára. Lengyel közvetítéssel ju­tottak el ide a humanizmus és a reformáció eszméi.

Erre az időszakra esik a nyomtatás elterjedése, ami lehetővé tette, hogy a könyvek a temp­lomokból és a kolostorokból kikerülve széles körben elérhetővé váljanak.

A humanizmus elterjedése

A humanizmus az európai kultú­rának olyan irányzata, amely az em­beri érzelmeket, a hősiességet, a szépséget felfedező klasszikus görög és római kultúra gazdag tárháza felé fordult. Ekkor megnyílt az út a sza­bad gondolkodás, a természet tudo­mányos vizsgálata előtt. A humaniz­mus előhírnökei olasz írók, költők voltak: Dante, Petrarca, Boccaccio személyében. A humanizmus innen terjedt el Európában, s érte el az ukrán területeket is. Az eszmék áramlása két úton történt: egyrészt az által, hogy az ukrán mágnások, nemesek egy része gyermekeit itá­liai, valamint a prágai és a krakkói egyetemeken taníttatta, másrészt a humanisták művein keresztül.

Az ukrajnai humanista kultúra megalapozója Jurij Drohobics, Pavlo Ruszin, Sztanyiszlav Orihovszkij volt. Mindhárman nyugat-európai egyetemeken tanultak és Galíciában tevékenykedtek.

Oktatás- és iskolaügy

Az ukrán területeken az oktatás a templomok és a kolostorok mellett működő iskolákban folyt. Itt a tanu­lóknak az írás és az olvasás mellett teológiát, irodalmat és görög nyelvet is tanítottak. A tanító általában olyan, az egyház szolgálatában álló érettségizett fiatalember volt, akiből később pap lett. A polgárok és a slahticsok gyermekei közül a legtehetségesebbek Lengyelország, Csehország, Németország, Itália egyetemein tanultak Kö­zéjük tartozott Jurij Drohobics is, aki az orvostudomány és a csillagászat professzora volt a krakkói és a bolognai egyetemen (az utóbbinak rektora is volt). A maga korában ismert művet írt Előrejelzés 1483-ra címmel. A könyvben a csillagászaton kívül fi­lozófiai, gazdasági és földrajzi kér­déseket tárgyal tudományos igényel. Drohobics egyéb ismert művei: Értekezés az 1478. július 20-i napfogyat­kozásról, Értekezés hat részben a napfogyatkozásról (1490) stb.

A katolicizmus erőteljes ukrajnai térhódításával szemben az ukránok és a fehéroroszok úgy védekeztek, hogy az iskolában megőrizték az oroszos egyházi nyelvű oktatást és ragaszkodtak a pravoszláv valláshoz.

A XVI. század közepétől az uk­rán területeken gyökeres változás következett be az oktatás fejlődé­sében. A protestánsok iskolákat ala­pítottak, ahová szívesen adták az ukrán szülők gyermekeiket. Ezt kö­vetően jezsuita iskolák {kollégiu­mok) jöttek létre papneveldékkel, ahol szakképzett pedagógusok oktat­tak. Ezekben az iskolákban az ukrán gyerekeket katolikussá nevelték át. Az oktatás nyelve a latin volt.

Az első felsőfokú ukrán tanin­tézet az osztrohi szláv-görög-latin akadémia volt, amelyet 1576-ban Osztroh városban, K. Osztrozkij fe­jedelem birtokán alapítottak. Az akadémia rektora Heraszim Szmotrickij volt.

Az akadémián számos kiváló po­litikai és egyházi személyiség szer­zett végzettséget, többek között Petro Szahajdacsnij hetman, Iov Boreckij és mások, akik a pravoszláv hit védelmezői voltak.

Idővel Ukrajnában megjelentek a pravoszláv egyházi társaságok.

Az egyházi társaságok iskolái

Lvivben az uszpenszkij egyházi társaság iskolája 1586-ban nyílt meg. Itt tanítókat és papokat képeztek. A cél a jezsuita kollégiumok ellensúlyozása volt. Az iskolában a görög és az ószláv nyel­vet, valamint a szabad művészeteket tanították. A legkiemelkedőbb taná­rok voltak Cirill Tranquilion-Sztavroveckij teológus, Iván Boreckij, Iszaja Kozlovszkij filozófus. Az iskola diákjai különböző társadalmi rétegekből származtak, a legkiválóbbak közülük pedig a tanulással egyidejűleg a templomokban prédikáltak.

A legje­lentősebb egyházi társaságok Lvivben, Luckban, Kijevben működtek. A kijevi egyházi társasági iskola 1615-ben nyílt meg, s mellette nyomda és papírkészítő műhely is létesült.

1632-ben egyesült a kijevi egyházi tár­saság és a kijevi-pecserszki barlang­kolostor iskolája. Ebben az időben Petro Mohila volt a főapát, így jött létre a másfél évszázadon át jelentős szerepet betöltő nevezetes kijevi-mohilai kollégium (később akadémia).

Számos ukrán egyházi és világi személyiség szerzett végzettséget külföldi felsőfokú tanintézmények­ben.

Könyvnyomtatás

Európában a könyvnyomtatás kezdete a XV. század közepéhez köthető. A német Gutenberg János találmánya (1450) gyorsan elterjedt Európában. Az első szláv nyomtatott könyv a Trójai krónika címet viselte (1468). Ukrajnában az első ismert nyom­dász Iván Fedorov (Fjodorov) volt. A XVI. század 70-es éveinek elején került Lvivbe, itt 1574-ben adta ki az Apostolt és az Ábécéskönyvet. Az Apostollal kez­detét vette az ukrán könyvnyomtatás.

Az ukrán nyelv fejlődése

Iván Fjodorov 1574-ben Lvivben kiadta az első ukrajnai nyomtatott tanköny­vet — az Ábécéskönyvet. Az Ábé­céskönyvben a szövegek egyházi szláv nyelvűek voltak ugyan, de megtanulásuk a tanulók számára le­hetővé tette, hogy ne csak az ukránt és a fehéroroszt tudják olvasni, ha­nem bármely keleti szláv és délszláv nyelveken írott szöveget. A nyelv elsajátítása szempontjából különös jelentősége volt az Adelthotesz című szláv nyelvtannak, amely 1591-ben keletkezett, két nyelven : görögül és ószlávul íródott. A nyelvtani rész osztályozza a szófa­jokat, bemutatja a legfontosabb nyelvtani kategóriákat.

A szláv nyelv grammatikája c. könyvet 1596-ban Vilnóban adta ki Lavrentyij Zizanyij ukrán tudós. Négy részből állt, s volt egy szótári melléklete, amelyben az egyházi szláv kifejezések ukrán nép­nyelvi megfelelőjét adta meg.

1616-ban a vilnói egyházi tár­saság nyomdájában jelent meg Meletij Szmotrickij A helyes szláv szó­szerkezet grammatikája. Majdnem a XVIII. század végéig ez volt az alapvető nyelvtankönyv az ukrajnai, a fehéroroszországi, az oroszországi, a bulgáriai és a szerbiai iskolákban.

A nyelv fejlődésével kapcsolat­ban szükségessé váltak a szótárak. 1627-ben látott napvilágot az Ószláv lexikon és szótár. Az összeállító, Pamvo Berinda nyelvésztudós 30 évig dolgozott rajta.

Ukrajnában a XV—XVI. században az írásbeliség nyelvét „orosz nyelvnek" nevezték.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]