Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пос.ПДП.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
3.96 Mб
Скачать

Тема 9. Виробнича інфраструктура

    1. Сутність інфраструктури та її види

    2. Планування роботи інструментального господарства

    3. Планування роботи ремонтного цеху

    4. Планування роботи енергетичної служби

    5. Планування роботи транспортного цеху

Запитання для перевірки знань

Тести

9.1 . Сутність інфраструктури та її види

Інфраструктура – сукупність складових частин будь-якого об’єкта, що мають допоміжний (підпорядкований) характер і забезпечують умови для нормальної роботи цього об’єкта в цілому.

Неодмінною умовою високопродуктивної роботи підприємства в цілому є ефективна робота первинних виробничих ланок, а також обслуговуючих та допоміжних підрозділів, які створюють виробничу та соціальну інфраструктуру.

Виробнича інфраструктура – це комплекс цехів, дільниць, господарств та служб, які обслуговують основне виробництво та створюють сприятливі умови для його ефективного функціонування.

Соціальна інфраструктура забезпечує задоволення соціально-побутових і культурних потреб працівників підприємства. До них належать заклади громадського харчування, охорони здоров’я, дитячі дошкільні заклади, спортивні комплекси, заклади культури та відпочинку тощо.

Звичайно пріоритетний розвиток належить виробничій інфраструктурі, в який можна виокремити дві функції:

  1. Обслуговування процесів основного та допоміжного виробництва, яка є обов’язковою для всіх підприємств.

  2. «Власне» виробництво, яке виникає як результат, що склався в деяких галузях у плані розподілу праці (наприклад, виробництво різних видів енергії та тепла, технологічного оснащення та інструменту).

Для виконання цих функцій, як правило на великих та середніх підприємствах, (малі користуються послугами сторонніх організацій) створюють підрозділи:

  • інструментальне господарство, яке забезпечує виробництво інструментом і оснащенням;

  • ремонтна служба - проводить технічний огляд, ремонт і модернізацію устаткування, обслуговування з метою забезпечення їх безперебійної експлуатації;

  • енергетичне господарство підприємства, яке забезпечує підприємство всіма видами енергії та організація раціонального їх використання;

  • транспортне і складське господарства забезпечують ритмічне протікання виробничого процесу шляхом своєчасного і комплексного забезпечення матеріалами, сировиною, заготовками та організовують їх надійне і якісне зберігання.

Основною метою планування цехів виробничої інфраструктури є синхронізація їх роботи з роботою основного виробництва та забезпечення ритмічного і безперебійного здійснення основного виробничого процесу на підприємстві.

Плани допоміжних виробництв відбивають особливості їх технологічних процесів, організації виробництва і праці та характеризують обсяги і якісні показники їх діяльності. План кожного допоміжного виробництва складають за такими основними розділами:

  • з виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг;

  • з праці та заробітної плати;

  • витрат на виробництво та собівартості продукції, робіт або послуг.