Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalnoe_pravo_gotovoe.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
2.21 Mб
Скачать

5 Питання. Рецидив злочинів

Рецидивом злочинів визнається вчинення нового умисного злочину особою, яка вже має судимість за умисний злочин (ст. 34 КК).

Законодавче визначення рецидиву потрібне для застосування відповідних санкцій, передбачених нормами кримінального зако­нодавства: було б несправедливо посилювати покарання за зло­чин, судимість за який погашена або знята. Так само є підстави не зважати на судимість за вчинення злочину з необережності, оскільки необережної злочинної діяльності не буває.

Загальні ознаки рецидиву та повторності:

  1. рецидив — особливий вид повторності за наявності засу­дження за попередній злочин;

  2. у разі вчинення нового злочину з необережності може бути тільки повторність, рецидив з кримінально-правового погляду неможливий;

  3. рецидив — це повторність, але не всяка повторність — рецидив, наприклад, за відсутності судимості за попередній злочин.

Кримінальне законодавство України в залежності від характе­ру злочинів виділяє такі види рецидиву злочинів:

  1. Загальний рецидив об'єднує неоднорідні злочини (напри­клад, перша судимість за злісне хуліганство, друга — за незакон­не заволодіння транспортним засобом).

  2. Спеціальний рецидив складається з однакових або однорід­них суспільно небезпечних діянь.

  3. Змішаний рецидив складається з ознак спеціального і загаль­ного рецидиву (наприклад, дві судимості за крадіжки, а третя — за зґвалтування).

Ряд статей Особливої частини КК передбачає рецидив квалі­фікуючою ознакою злочину. Наприклад, зараження венеричною хворобою, вчинені особою, раніше судимою за зараження іншої особи венеричною хворобою (ч. 2 ст. 133 КК); ухилення від спла­ти коштів на утримання непрацездатних батьків, вчинене особою, раніше судимою за цей злочин (ч. 2 ст. 165 КК).

Згідно з кримінологічними дослідженнями частота спеціаль­ного рецидиву, тобто ймовірність повторного засудження за той самий або схожий злочин, становить приблизно 60 %.

Залежно від кількості судимостей рецидив може бути

  • простіш (дві судимості);

  • складним чи багаторазовим (три і більше судимостей).

6 Питання. Правові наслідки множинності (повторності, сукупності та рецидиву) злочинів

Повторність, сукупність та рецидив злочинів враховуються при кваліфікації злочинів та призначенні покарання, при вирі­шенні питання щодо можливості звільнення від кримінальної відповідальності та покарання у випадках, передбачених КК (ст. 35 КК).

Наслідки множинності:

  1. впливають на кваліфікацію злочинів;

  2. впливають на покарання:

  • більш сувора санкція;

  • при призначенні покарання обставинами, які його обтяжу­ють, визнаються повторність та рецидив злочинів (ч. 1 ст. 67 КК);

  • при призначенні покарання за сукупністю злочинів суд, при­значивши покарання (основне й додаткове) за кожний злочин окремо, остаточне покарання може визначити шляхом поглинен­ня менш суворого покарання більш суворим або шляхом повного чи часткового складання призначених покарань (ч. 1 ст. 70 КК);

  • при рецидиві злочинів, якщо засуджений вчинив новий зло­чин після постановления вироку, але до повного відбуття пока­рання, суд до покарання, призначеного за новим вироком, повні­стю або частково приєднує невідбуту частину покарання за попереднім вироком. При цьому остаточне покарання не може перевищувати максимального строку покарання, встановленого для даного виду у Загальній частині КК, а якщо хоча б один із злочинів, що входять у сукупність вироків, є особливо тяжким — не більше 25 років (ч. 2 ст. 71 КК);

  • остаточне покарання за сукупністю вироків має бути більшим від покарання, призначеного за новий злочин, а також від невідбу­тої частини покарання за попереднім вироком (ч. 4 ст. 71 КК);

3)врахування множинності злочинів при вирішенні питання щодо можливості звільнення від кримінальної відповідальності:

• наявність у діях особи множинності злочинів виключає можливість застосування до неї положень статей 45—48 КК про звільнення від кримінальної відповідальності;

• особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до набрання вироком законної сили минули певні строки (ч. 1 ст. 49 КК). Однак перебіг давності пе­реривається, якщо до закінчення цих строків особа вчинила но­вий середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин (ч. З ст. 49 КК). Обчислення давності у цьому разі починається з дня вчинення нового злочину, а строки давності обчислюються окре­мо за кожний злочин.

Наслідки рецидиву:

  1. Вчинення нового злочину є перепоною для звільнення засу­дженого від невідбутої частини покарання за попереднім виро­ком, до якого були застосовані положення, передбачені статтями 75,78, 79, 81,83 КК.

  2. Рецидив злочину середньої тяжкості, тяжкого або особливо тяжкого перериває перебіг строку давності виконання обвинува­льного вироку (ч. 4 ст. 80 КК).

  3. Рецидив злочинів впливає на строки фактичного відбуття покарання, після збігу яких можливе умовно-дострокове звіль­нення від відбування покарання (пп. 2 і 3 ч. З ст. 81 та пп. 2 і З ч. З ст. 107 КК), заміна невідбутої частини покарання більш м'яким (пп. 2 і 3 ч. 4 ст. 82 КК), на порядок призначення остаточ­ного покарання (ч. З ст. 78, ч. 6 ст. 79, ч. 4 ст. 81, ч. 6 ст. 82, ч. 6 ст. 83 КК), на перебіг строку погашення судимості (ч. 5 ст. 90 КК).

ПЛАН СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ

  1. Поняття і види множинності злочинів.

  2. Одиночний злочин.

  3. Повторність злочинів.

  4. Сукупність злочинів.

  5. Рецидив злочинів.

  1. Правові наслідки повторності, сукупності та рецидиву зло­чинів.

Термінологічний словник

Загальна (повторність тотожних злочинів) — вчинення Двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті Особливої частини КК.

Загальний рецидив об'єднує неоднорідні злочини (наприклад, перша судимість за злісне хуліганство, друга — за незаконне за-володіння транспортним засобом).

Змішана спеціальна повторність — вчинення двох і біль­ше злочинів, передбачених різними статтями Особливої части­ни КК.

Змішаний рецидив складається з ознак спеціального і загаль­ного рецидиву (наприклад, дві судимості за крадіжки, а третя — за зґвалтування).

Ідеальна сукупність злочинів — вчинення однією і тією ж дією двох або більше злочинів, передбачених різними статтями КК.

Множинність — це вчинення особою одного чи декількох суспільно небезпечних діянь, які складають два чи більше само­стійних злочинів.

Одиночним називається злочин, який передбачений однією кримінально-правовою нормою і має ознаки одного складу зло­чину.

Повторністю злочинів визнається вчинення двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті Особливої чистини КК.

Реальна сукупність злочинів — вчинення різних чи подібних дій, кожна з яких являє собою самостійний злочин.

Рецидивом злочинів визнається вчинення нового умисного злочину особою, яка вже має судимість за умисний злочин.

Спеціальна (повторність однорідних злочинів) — вчинення двох або більше злочинів, передбачених різними статтями Особ­ливої частини КК.

Спеціальний рецидив складається з однакових або однорід­них суспільно небезпечних діянь.

Сукупністю злочинів визнається вчинення особою двох або більше злочинів, передбачених різними статтями або різними ча­стинами однієї статті Особливої частини КК, за жоден із яких її не було засуджено.

Чиста спеціальна повторність — кваліфікується однією статтею Особливої частини КК.

Навчальні завдання

1. Громадянин Кірюшко, маючи неприязні стосунки з громадянином Коробом, прийшов до нього на квартиру для з'ясування стосунків, ма­ючи при собі мисливську рушницю. Під час сварки з відстані чотирьох метрів він вистрелив з рушниці в Короба. Заряд дробу пробив полу піджака останнього, влучив в обличчя його сестри, котра стояла поруч, їй були завдані тяжкі тілесні ушкодження.

Визначте вид множини злочинів. У чому його відмінність від оди­ночного злочину?

2. Громадянин Бродський, перебуваючи у нетверезому стані, нецензурно висловлювався в присутності громадян. На зроблені зауваження не реагував і побив громадянку Михайлову, завдавши їй легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров'я. Побачивши наряд міліції, Бродський ускочив в автомобіль, що належав громадянину Петрову, і намагався втекти, але був затриманий.

Визначте вид множини в злочинних діях Бродського.

3. З метою одержання підвищеної пенсії громадянин Рева підробив записи в трудовій книжці і подав її до органів соціального забезпечення. Через три роки підробку було виявлено.

Чи мала тут місце множина злочинів?

4. Водій таксі громадянин Бровченко, перевізши чотирьох пасажирів, запросив від них суму грошей, яка в чотири рази була більше вартості проїзду.

Дайте характеристику виду множини злочинів, скоєних Бров-ченком.

5. Відбуваючи покарання у ВТК суворого режиму, Калько і Проник домовилися, що коли останній вийде на волю, то дістане і передасть у колонію наркотики. Через три тижні після звільнення громадянин Процик купив у невстановленої особи 2,5 кг анаші і передав її матері Калька. Вона зберігала анашу вдома, а потім, під час чергового побачення, передала її синові. Під час спроби збути анашу іншим засудженим Калька було затримано.

Які види множини злочинів мали місце в цьому випадку?

6. Громадяни Демидов і Котін протягом року підробляли проїзні квитки для міського транспорту. Усього вони виготовили сто таких квитків, більшість з яких збули. Демидов і Котін були засуджені за ст. 215 КК до обмеження волі строком на два роки.

Дайте характеристику виду множини злочинів, вчинених Демидо-вим і Котіним.

Варіант. Демидов і Котін протягом року підробляли проїзні квитки для міського транспорту. Усього вони виготовили сто квитків. При спробі збути їх вони були затримані.

Чи зміниться в цьому випадку вид множинності?

7. Громадянин Сидоров чотири дні поспіль у ставі рибгоспу неводом ловив рибу, а потім продавав її на ринку.

Одиночний цей злочин чи наявна їх множина в діях Сидорова?

8. Громадянин Боденко таємно проник до продовольчого складу і заволодів товаром на суму в сто п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Викрадене він відніс додому. Через деякий час знову проник у торговий зал цього складу, але був затриманий. Усього ним викрадено товарів на суму у великих розмірах.

Одиночний злочин чи наявна їх множина в діях Боденка?

9. Громадяни Батусов і Радченко домовилися вчинити крадіжку із взуттєвого магазину. Вони зламали замок і почали виносити взуття. На місці злочину їх застав сторож Іванченко. Побоюючись затримання, ті побили сторожа, завдавши йому тяжкі тілесні ушкодження.

Чи є множина злочинів у діях Батусова і Радченка?

10.Громадянин Барановський, раніше засуджений за крадіжку, викрав зі свиноферми чотирьох поросят, а через декілька днів — ще двох.

Дайте характеристику виду множини злочинів, які скоїв Баранов­ський.

11.Громадянин Манеркін, працюючи трактористом на посівній, викрав 300 кг насінної пшениці. Через три дні з хуліганських мотивів він побив незнайомого йому громадянина Іванченка.

Визначте вид множини злочинів в його діях.

12.Громадянин Петров засуджений судом за ч. 1 ст. 296 і ч. 1 ст. 194 КК за те, що, перебуваючи в стані сп'яніння, розбив вікно квартири своєї знайомої громадянки Карпенко і став знищувати її майно. Усе це супроводжувалося шумом, нецензурною лайкою, чим був порушений спокій сусідів Карпенко.

Одиночний злочин чи множина злочинів є в діях Петрова?

13.Громадянин Муромцев, раніше засуджений до виправних робіт за крадіжку особистого майна громадян, після відбуття покарання вчинив розкрадання державного майна. Відбуваючи покарання, він побив засудженого, заподіявши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Який вид множини в діях Муромцева?

14.Громадянин Коршов, працюючи викладачем біології в медичному університеті та будучи членом екзаменаційної комісії, під час вступних іспитів неодноразово отримував хабарі від абітурієнтів та їхніх батьків.

Визначте вид множини злочинів, скоєних Коршовим.

15.Громадянин Самсонов на подвір'ї з хуліганських спонукань вистрілив у громадянина Петрова з обрізу рушниці і вбив його. Наступного дня під час затримання Самсонов образив працівника міліції і завдав йому тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Який вид множини злочину в діях Самсонова?

16.Громадянин Воронін проник у хлів односельця і викрав звідти колесо від мопеда. Через два дні там же вкрав двигун. Суд кваліфікував його дії як повторний злочин.

Чи обґрунтоване рішення суду?

17.Громадянин Даниленко, раніше засуджений за крадіжку майна, на шлях виправлення не став. З метою заволодіння майном він скоїв розбійний напад на громадянку Войтенко.

Визначте вид рецидиву в діях Даниленка.

Запитання та завдання для перевірки знань

1. Які ви знаєте види множинності злочинів?

Варіанти відповідей:

а) проста;

б) продовжувана;

в) повторна;

г) сукупна;

д) рецидив; є) тривала.

2. Вкажіть види повторності злочинів.

Варіанти відповідей:

а) продовжувана;

б)реальна;

в) неодноразова;

г) тотожна.

3. Вкажіть види одиночних злочинів.

Варіанти відповідей:

а) прості;

б)продовжувані;

в) реальні;

г) тотожні.

4. Вкажіть види сукупності злочинів.

Варіанти відповідей:

а) проста;

б)складна;

в)ідеальна;

г) повторна;

д)реальна.

5. Чим характеризується ідеальна сукупність?

Варіанти відповідей:

а) вчинення злочину відбувається різними діяннями;

б)вчинення злочину відбувається одним діянням;

в) діяння вчиняється в різних місцях, але за невеликої різниці в часі;

г) діяння вчиняється в різних місцях, але за тривалої різниці в часі.

6. Рецидивом вважається:

Варіанти відповідей:

а) вчинення повторно будь-якого злочину;

б)вчинення повторно будь-якого злочину після засудження;

в) вчинення повторно умисного злочину;

г) вчинення повторно умисного злочину після засудження;

д)вчинення повторно умисного злочину після засудження, в місцях позбавлення волі.

Нормативно-правові акти

Про практику застосування судами України законодавства про по-вторні злочини: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 299 червня 1984 р. // Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України, (1963—1997 роки). —Сімферополь, 1998.

Про судову практику в справах про корисливі злочини проти при-ватної власності: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 25 грудня 1992 р. № 12. Пункти 23 і 33 // Там само.

Про судову практику в справах про зґвалтування та інші статеві злочини: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992 р. № 4. Пункти 11 і 12 // Там само.

Про судову практику в справах проти життя і здоров'я людини: По­станова Пленуму Верховного Суду України від 1 квітня 1994 р. № 1. Пункти 16 і 17 // Там само.

Про практику призначення судами кримінального покарання: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 р. № 22 // Там само.

Рекомендована література

Зелинский А. Ф. Повторение преступлений как преступная деятельность // Сов. гос. и право. — 1995. —№ 12.

Красиков Ю. Формы и виды множественности преступлений // Сов. юсти­ция. — 1987. — № 23.

. Кривошей П. К. Повторность в советском уголовном праве (теоретические и практические проблемы). — К., 1990.

Становский М. Понятие продолжаемого преступления // Рос. юстиция. — 1995.—№ 11.

Тканенко В. Ответственность за повторное деяние // Сов. юстиция. — 1988. — № 4. Чубарев В. Л. Многоразовая преступная деятельность и уголовный закон // Сов. гос. и право. — 1992. —№ 12.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]