Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalnoe_pravo_gotovoe.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Тема 2. Принципи кримінального права

  1. питання. Поняття принципів кримінального права.

  2. питання. Загальні принципи кримінального права.

  3. питання. Спеціальні принципи кримінального права.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

1 Питання. Поняття принципів кримінального права

Студентам слід зосередити увагу на тому, що велике значення для здійснення охорони кримінальним законодавством суспіль­них відносин в Україні мають принципи, на яких, власне, й базу­ється кримінальне право. Принципи кримінального права мають бути стабільними, інакше заміна одних принципів іншими призводитиме до нестабільності кримінального законодавства, що, своєю чергою, призводило б до невпевненості у правосудді, до зневіри людей у Законі.

Принципи кримінального права — це вихідні основоположні ідеї, котрі випливають зі змісту правових норм, закріплених у кримінальному законі, визначають зміст кримінального права і його окремих інститутів.

Принципи кримінального права поділяються на:

загальні — притаманні всім галузям права і водночас відо­бражають специфічні ознаки кримінального права;

спеціальні (галузеві) — притаманні лише кримінальному пра­ву, характеризують його як самостійну галузь права.

До загальних належать:

  • принцип верховенства права;

  • принцип законності;

  • принцип гуманізму:

  • принцип демократизму;

  • принцип рівності громадян перед законом. До спеціальних належать:

  • принцип особистої відповідальності за наявності вини особи;

  • принцип особистого характеру відповідальності;

« принцип невідворотності кримінальної відповідальності;

• принцип індивідуалізації відповідальності та покарання.

2 питання. Загальні принципи кримінального права Принцип верховенства права. Цей принцип закріплено у ст. 8 Конституції України. Згідно з цим принципом Конституція України має найвищу юридичну силу. Юридичною базою кримі­нального законодавства є Конституція України, яка визначає ос­новні напрями дії кримінального закону.

Принцип законності. Принцип законності закріплено в ч. 2 ст. 58 Конституції України, де зазначено, що «ніхто не може від­повідати за діяння, які на час вчинення не визнавалися законом як правопорушення». Зміст цього принципу розкривається в ч. 2 ст. 1 КК України, який закріплює положення, згідно з яким тіль­ки КК визначає, які суспільно небезпечні діяння є злочинними та які покарання застосовуються до осіб, що їх вчинили. Цей прин­цип зобов'язує державні органи влади і посадових осіб суворо дотримуватися норм кримінального закону в разі притягнення людини до кримінальної відповідальності і застосування до неї покарання, а також виключає застосування кримінального закону за аналогією щодо дій, які не передбачені нормами КК України.

Принцип гуманізму закріплений у нормах кримінального права, в яких зафіксоване гуманне ставлення до особи, котра від­буває покарання, і пов'язаний із піклуванням держави про безпе­ку людини, з повагою до людської гідності.

Він проявляється в тому, що кримінальний закон:

  • не має на меті покарання завдати фізичних страждань або принизити людську гідність (ч. З ст. 50 КК України);

  • встановлює обставини, що пом'якшують відповідальність (ст. 66 КК України);

  • передбачає призначення більш м'якого покарання ніж пе­редбачено законом (ст. 69 КК України);

  • санкції статей Особливої частини Кримінального кодексу відповідають ступеню тяжкості злочину;

звільняє особу від кримінальної відповідальності у випад­ках, передбачених законодавством (Розділ IX Загальної частини КК України);

» звільняє особу від покарання та його відбування у випадках, пе­редбачених законодавством (Розділ XII Загальної частини КК України).

Принцип гуманізму найбільш повно виявляється щодо непов­нолітніх злочинців:

  • до осіб, які на момент учинення злочину не досягли вісімна­дцятирічного віку, не може бути застосовано довічне ув'язнення (ч. 2 ст. 64 КК України);

  • до таких осіб, якщо вони вчинили злочин невеликої або се­редньої тяжкості, суд може застосувати замість покарання при­мусові заходи виховного характеру (ст. 105 КК України);

  • покарання у вигляді позбавлення волі щодо неповнолітніх осіб не може перевищувати десяти років, а за особливо тяжкий злочин, поєднаний з умисним убивством, — перевищувати п'ятнадцяти років (ч. 1, п. 5 ч. З ст. 102 КК України);

  • зменшені строки давності, за яких неповнолітній звільняєть­ся від кримінальної відповідальності та відбування покарання (ст. 106 КК України);

  • зменшені строки погашення та зняття судимості (ст. 108 КК України).

Принцип демократизму полягає в тому, що кримінальний закон виражає волю всього народу України, кримінальне право охороняє суспільні відносини, порушення яких завдає шкоди як всьому сус­пільству, так і окремим громадянам — членам цього суспільства.

Принцип рівності громадян перед законом закріплює рів­ність всіх громадян перед законом незалежно від соціального, поса­дового становища, національної чи релігійної приналежності.

З питання. Спеціальні принципи кримінального права Принцип особистої відповідальності за наявності вини особи є відображенням загальноконституційного принципу, відповідно до якого «юридична відповідальність особи має ін­дивідуальний характер» (ч. 2 ст. 61 Конституції). Згідно з цим принципом неприпустимо покладати кримінальну відповідаль­ність на особу за злочин, учинений іншою особою, а також не­можливо притягати до кримінальної відповідальності юридич­ну особу. Іншими словами, особиста відповідальність за вчи­нений злочин можлива лише в разі встановлення в діянні кон­кретної особи вини у формі умислу чи необережності (статті 8 і 9 КК).

Принцип особистого характеру відповідальності полягає в тому, що тільки особа, яка вчинила злочин, може нести криміна­льну відповідальність і бути покарана. Будь-хто інший, навіть близькі родичі, не можуть притягатись до кримінальної відпові­дальності, крім винної особи.

Принцип невідворотності кримінальної відповідальності виявляється у тому, що кожна особа, в діяннях якої є склад зло­чину, повинна понести кримінальну відповідальність. Така особа не може бути покарана за один і той самий злочин двічі. Важли­во, щоби жоден злочин не залишився поза увагою відповідних органів, інакше це буде сіяти вседозволеність.

Принцип індивідуалізації відповідальності та покарання означає, що покарання, застосовуване судом до особи злочинця, повинно бути у межах закону, конкретним та індивідуальним, із урахуванням тяжкості вчиненого злочину. Чим більш тяжкий злочин учинено, тим суворішим повинно бути покарання. Важ­ливою підставою для вирішення питання про вид та міру пока­рання злочинця є його індивідуальні особливості: фізичний стан, характер, виховання, професія, спосіб життя, а також середови­ще, в якому він перебував, тощо.

ПЛАН СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ

  1. Поняття принципів кримінального права.

  2. Система принципів кримінального права.

  3. Загальні принципи кримінального права.

  4. Спеціальні принципи кримінального права.

  5. Взаємозв'язок загальноконституційних принципів зі спеціа­льними принципами кримінального права.

Термінологічний словник

Принцип верховенства права полягає у відповідності кримі­нального закону Конституції України.

Принцип гуманізму — це гуманне ставлення до особи, котра від­буває покарання, зумовлене піклуванням держави про безпеку люди­ни та поважним ставленням посадових осіб до людської гідності.

Принцип демократизму полягає в тому, що кримінальне пра­во охороняє суспільні відносини, порушення яких завдає шкоди як всьому суспільству, так і окремим громадянам — членам цьо­го суспільства.

Принцип законності означає, що ніхто не може відповідати за діяння, які на час учинення не визнавалися законом як злочинні.

Принцип індивідуалізації відповідальності та покарання означає, що покарання, застосовуване судом до особи злочинця, повинно бути у межах закону, конкретним та індивідуальним, із урахуванням тяжкості вчиненого злочину.

Принцип невідворотності кримінальної відповідальності виявляється у тому, що кожна винна особа, в діяннях якої є склад злочину, повинна понести кримінальну відповідальність.

Принцип особистого характеру відповідальності полягає в тому, що тільки особа, яка вчинила злочин, може нести криміна­льну відповідальність і бути покарана.

Принцип особистої відповідальності за наявності вини особи полягає в неприпустимості покладати кримінальну відпо­відальність на особу за злочин, учинений іншою особою, а також неможливості притягати до кримінальної відповідальності юри­дичну особу.

Принцип рівності громадян перед законом закріплює рів­ність всіх громадян перед законом незалежно від соціального, поса­дового становища, національної чи релігійної приналежності.

Принципи кримінального права — це вихідні основоположні ідеї, котрі випливають зі змісту правових норм, закріплених у кримінальному законі, визначають зміст кримінального права і його окремих інститутів.

Навчальні завдання

1. За допомогою цього посібника знайдіть в Конституції України та Кримінальному кодексі України положення, які розкривають принципи кримінального права.

  1. Підготуйте реферат за темою «Принцип законності в криміналь­ному праві України».

  2. Ознайомтеся зі ст. 372 КК. Як ця кримінально-правова норма співвідноситься з принципом індивідуалізації відповідальності та пока­рання.

Запитання та завдання для перевірки знань

  1. В чому полягає особливість принципів кримінального права?

  2. Яка різниця між загальними та спеціальними принципами?

  3. Які норми кримінального права закріплюють принцип гуманізму?

  4. Чи можна сказати, що в Україні діє принцип рівності громадян перед законом? Обгрунтуйте свою відповідь.

  5. В чому різниця між принципом законності і принципом гуманізму?

Рекомендована література

Кудрявцев В. И., Келина С. Г. О принципах советского уголовного права // Проблемы советской уголовной политики: Межвуз. темат. сб. — Владивосток, 1985. —С. 4—12.

Мальцев В. В. Принципы уголовного законодательства и общественно опа­сное поведение // Гос. и право. — 1997. — № 2.

Коржанський М. Й. Про принципи кримінального права України // Право України. — 1995. — № 11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]