Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalnoe_pravo_gotovoe.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
2.21 Mб
Скачать

4 Питання. Причинний зв'язок між злочинним діянням і суспільно небезпечними наслідками

Причинний зв'язок між діянням і суспільно небезпечним нас­лідком — обов'язкова ознака об'єктивної сторони в злочинах із матеріальним складом.

Причинний зв'язок в кримінальному праві — це об'єктивно іс­нуючий зв'язок між діянням і суспільно небезпечними наслідками, коли дія або бездіяльність породжує настання таких наслідків.

Наприклад, за дії — причинний зв'язок між пострілом і на­станням смерті особи (ст. 115 КК «Умисне вбивство»); суспільно небезпечні наслідки за бездіяльності — залишення в небезпеці, якщо внаслідок цієї бездіяльності настала смерть потерпілого або інші тяжкі наслідки (ч. З ст. 135 КК «Залишення в небезпеці»).

Правила встановлення причинного зв'язку:

  1. Причинний зв'язок може бути тільки в злочинах з матеріа­льним складом.

  2. Причинний зв'язок — це об'єктивно існуючий зв'язок між причиною і наслідками.

  3. Причинний зв'язок має місце лише тоді, коли діяння висту­пає необхідною умовою, без якої неможливо настання наслідку. З цього випливає, що:

• причина має передувати наслідку;

« причина має спричинювати наслідок;

  • дії мають бути необхідною передумовою настання таких на­слідків;

  • діяння може бути причиною за умови необхідності, а не ви­падковості.

Ці положення можна показати на наступних прикладах.

Варіант 1: водій порушив правила безпеки дорожнього руху, збив пішохода, внаслідок чого потерпілий помер. У даному разі між дією водія — порушенням правил безпеки дорожнього руху і нас­лідком, який настав — смерть потерпілого — є безпосередній при­чинний зв'язок. Водій повинен нести кримінальну відповідальність за ч. 2 ст. 286 КК, тобто за порушення правил безпеки дорожнього руху, в результаті чого такі діяння спричинили смерть потерпілого.

Варіант 2: водій порушив правила безпеки дорожнього руху, збив пішохода, завдавши йому середньої тяжкості тілесні ушко­дження, але з місця події втік, залишив потерпілого на морозі без допомоги. Потерпілий, як встановила судово-медична експерти­за, помер від переохолодження. У даному разі між дією водія — порушенням правил безпеки дорожнього руху — і наслідком, який настав, — спричиненням середньої тяжкості тілесного ушкод­ження — є безпосередній причинний зв'язок. Водій повинен не­сти кримінальну відповідальність за ч. 1 ст. 286 КК, тобто за по­рушення правил безпеки дорожнього руху, в результаті чого по­терпілому спричинено середньої тяжкості тілесне ушкодження. Безпосередньою причиною є дія водія (порушення правил безпе­ки дорожнього руху), яка неминуче з внутрішньою необхідністю породила суспільно небезпечний наслідок — середньої тяжкості тілесне ушкодження. Щодо настання смерті потерпілого, то тут має місце випадковий причинний зв'язок, тому що смерть наста­ла не від наїзду, а через випадковий збіг інших обставин. Разом із тим водій повинен нести кримінальну відповідальність за інший злочин, передбачений ч. З ст. 135 КК, тобто за свідоме залишення потерпілого, який перебував у небезпечному для життя стані і був позбавлений можливості вжити заходів до самозбереження, без допомоги.

Варіант 3: водій не порушував правил дорожнього руху. Пі­шохід перед машиною з'явився зненацька в недозволеному для переходу дороги місці. Водій не встиг належно зреагувати, стався наїзд на пішохода. В даному випадку причинного зв'язку між ді­ями водія і смертю пішохода не існує, а тому кримінальна відпо­відальність водія не настає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]