Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зленко.docx
Скачиваний:
200
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
854.84 Кб
Скачать

Протяжність державного кордону україни

Загальна 6992,03 км

сухопутна ділянка 5637,03 км

морська ділянка 1355 км

по Чорному морю 1056,5 км

по Азовському морю 249,5 км

по Керченській протоці 49 км

виняткова (морська) економічна зона 82 000 км2

із суміжними країнами

Республіка Польща 542,39 км

т.ч. річкова 187,3 км

Словацька Республіка 98,5 км

у т.ч. річкова 2,3 км

Угорська Республіка 136,7 км

т.ч. річкова 85,1 км

Румунія 613,6 км

у т.ч. річкова 292,8 км

у т.ч. морська 33 км

Республіка Молдова 1222 км

У т.ч. річкова 267 км

Республіка Білорусь 1084,2 км

у т.ч. річкова 325,9 км

Російська Федерація 2295,04 км

у т.ч. сухопутна 19,74,04 км

у т.ч. морська 321 км

Дані з Республікою Польща, Словацькою Республікою, Угорською Республікою та Румунією вирахувані на підставі демаркаційних документів.

Дані з Республікою Білорусь, Республікою Молдова та сухопутна частина кордону з Російською Федерацією вирахувані на підставі делімітаційних документів.

Дані щодо морської ділянки про Азовському морю та Керченській протоці вира­хувані на підставі картографічних даних колишнього СРСР.

Додаток 28

Органи системи державного управління та регулювання процесів європейської та євроатлантичної інтеграції україни Державна рада з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України

Створена для координації заходів, спрямованих на реалізацію стратегічних цілей державної політики щодо забезпечення входження до європейського політичного, економічного, безпекового та правового простору. Опікується створенням передумов для набуття Україною членства в ЄС та НАТО; підвищенням ефективності координації

і контролю за діяльністю органів влади у сфері європейської та євроатлантичної ін­теграції (Укази Президента України від 30.08.02 №701, 30.02.03 №48).

Державну раду очолює Президент; до її складу за посадою входять Голова Вер­ховної Ради, Прем'єр-міністр, Глава Адміністрації Президента, Секретар Ради націо­нальної безпеки та оборони, Уповноважений України з питань європейської та єв­роатлантичної інтеграції, Міністр закордонних справ, Міністр економіки та з питань європейської інтеграції, Міністр оборони, Міністр юстиції, президент Національної академії наук, директор Національного інституту стратегічних досліджень, голова Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України. Перше засідання Державної ради з питань європейської та євроатлантичної інтеграції відбулось про­ведене 6 лютого 2003 р.

Уповноважений України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

(до 2003 р. - Уповноважений України з питань європейської інтеграції)

Здійснює координацію діяльності та заходів, спрямованих на європейську та єв­роатлантичну інтеграцію (Указ Президента України від 26.02.03 №169).

Урядовий комітет економічного розвитку та з питань європейської інтеграції

Утворено згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.01 №1165. Основним завданням Урядового комітету визначено формування та реалізацію дер­жавної політики у відповідній сфері згідно зі стратегією, визначеною Кабінетом Міні­стрів (Постанова від 17.02.2000 №339). Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 14.10.05 №1020 створено Урядовий комітет з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції

Створено згідно із Постановою Верховної Ради від 07.06.02 №13. Рішеннями Президента України визначено окремі міністерства, які, відповідно до своєї компе­тенції, здійснюють міжвідомчу координацію процесу інтеграції України до ЄС:

  1. Міністерство закордонних справ здійснює заходи щодо забезпечення політичних відносин України з ЄС і координацію діяльності органів виконавчої влади у сфері зовнішньої політики та політики безпеки (Указ Президента України від 26.11.01 №1146). В МЗС запроваджено посаду Державного Секретаря Міністерства за­кордонних справ з питань європейської інтеграції.

  2. Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції здійснює міжвідомчу координацію з питань економічної та соціальної співпраці України з ЄС (Указ Президента України від 12.04.2000 №587). В Мінекономіки запроваджено посаду Державного Секретаря з питань європейської інтеграції;

  3. Міністерство юстиції відповідає за адаптування законодавства України до зако­нодавства ЄС, співпрацю у сфері юстиції та внутрішніх справ (Указ Президента України від 09.02.99 №145, Розпорядження Президента України від 06.07.2000 р. №240, постанова Кабінету Міністрів від 12.06.98 №852);

Затверджено перелік інших центральних органів виконавчої влади, відповідальних за здійснення завдань, визначених Стратегією інтеграції України до ЄС (Розпоряд­ження Президента України від 06.07.2000 №240). На виконання рішення Кабінету Міністрів України у центральних органах виконавчої влади створено або визначено структурні підрозділи з питань європейської інтеграції (витяг із Протоколу №9 засі­дання Кабінету Міністрів України від 05.09.01). Зокрема у Секретаріаті Кабінету Мі­ністрів України створено окреме Управління з питань європейської інтеграції (поста­нова Кабінету Міністрів України від 05.09.01 №1141); в МЗС - Департамент Євро­пейського Союзу, відповідний підрозділ функціонує в Мінекономіки України та інших виконавчих структурах.

Угодою про партнерство та співпрацю між Україною та ЄС передбачено створення спільних органів Україна - ЄС, а саме - Ради та Комітету з питань співпраці між Україною та ЄС, Комітету з парламентської співпраці між Україною та ЄС.

Українську частину Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС (Указ Президента України від 24.02.98 №148) очолює Прем'єр-міністр України, який має Першого заступника - Уповноваженого України з питань європейської та євроатла­нтичної інтеграції, і трьох заступників: Міністра закордонних справ, Міністра економіки та Міністра юстиції. До складу української частини Ради входять всі міністри та інші керівники центральних органів виконавчої влади (27 осіб).

Українська частина Комітету з питань співпраці між Україною та ЄС (Постанова КМ України від 13.07.98 №1074 із змінами та доповненнями) створена як допоміжний орган Української частини Ради. Підпорядкована та підзвітна прем'єр-міністру України, який є Головою української частини Ради з питань співпраці між Україною та ЄС.

Очолює Українську частину Комітету Міністр економіки та з питань європейської ін­теграції. До складу входять заступники керівників центральних органів виконавчої влади. За домовленістю з Європейською стороною, в рамках Комітету з питань співпраці створено чотири спільні підкомітети та їх українські частини:

  1. з питань торгівлі та інвестицій, в рамках якого діють робочі групи:

  1. з питань торговельних режимів (ЗВТ, СОТ);

  2. з державних закупівель;

  3. з конкурентної політики та антимонопольного регулювання;

  4. з питань співробітництва в агропромисловому комплексі;

  5. з питань співробітництва у фармацевтичному секторі;

  6. з питань стандартизації та сертифікації;

  7. з питань захисту прав споживачів;

  8. з питань співробітництва у галузі захисту рослин;

  9. з питань охорони інтелектуальної власності;

  10. з питань заохочення та захисту інвестицій;

  11. з питань санітарного та фіто санітарного контролю;

  12. з питань торговельних обмежень, контролю за зовнішньоекономічною діяльністю, митно-тарифної політики та захисту внутрішнього ринку;

  13. з питань розвитку малих та середніх підприємств);

  1. з питань фінансів, економіки, статистики, в рамках якого діють робочі групи:

  1. з економічної реформи, економічної та регіональної політики;

  2. з питань зміцнення валютно-грошової системи;

  3. з розвитку інфраструктури фондового ринку;

  4. з питань статистики;

  5. з питань праці, трудової міграції, охорони здоров'я та соціальної політики);

  1. з питань енергетики, цивільного ядерного сектору та охорони довкілля, транспорт у, телекомунікацій, науки та технологій, освіти та навчання. В рамках підкомітету утворено робочі групи:

  1. з питань енергетичної стратегії;

  2. у сфері космічних досліджень та використання космосу у мирних цілях;

  3. з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики;

  4. з питань зміни клімату);

  1. з питань митниці, транскордонної співпраці, боротьби з нелегальною міграцією, " відмивання грошей" та наркобізнесом. Робочі групи з питань:

  1. боротьби з організованою злочинністю, "відмиванням" грошей та наркобізнесом;

  2. транскордонної співпраці та боротьби з нелегальною міграцією;

  3. митної співпраці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]