Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зленко.docx
Скачиваний:
200
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
854.84 Кб
Скачать

Глава III. Загальні положення

Стаття 9

ГУ AM є суб'єктом міжнародного права.

Стаття 10

  1. Головування в ГУАМ здійснюється однією зі Сторін, як правило, строком на один рік, за принципом ротації в порядку англійського алфавіту назв держав-членів.

  2. Головуюча Сторона забезпечує належну роботу ГУАМ відповідно до цього Статуту й рішень Ради, координує всі заходи, що здійснюються в рамках ГУАМ, а також забезпечує виконання прийнятих рішень.

Стаття 11

  1. ГУАМ має власний бюджет, що формується та виконується відповідно до Фі­нансових положень ГУАМ. Бюджет затверджується рішенням РМЗС.

  2. Витрати, пов'язані з організаційно-технічним забезпеченням заходів у рамках ГУАМ, покриваються приймаючою Стороною.

Стаття 12

  1. Рішення в органах ГУАМ приймаються за участю всіх Сторін на основі консенсусу шляхом погодження без проведення голосування.

  2. Рішення набирають чинності з дати їхнього прийняття, якщо ними не перед­бачений інший порядок.

Стаття 13

  1. ГУАМ відкрита для вступу інших держав, що зобов'язуються дотримуватися положень цього Статуту, а також Ялтинської Хартії ГУУАМ 2001 року ( 888_008 ) та Кишинівської декларації глав держав ГУАМ "В ім'я демократії, стабільності і розвитку" 2005 року ( 888_007 ).

  2. Вирішення питання про прийняття в ГУАМ нових членів приймається РГД ГУАМ консенсусом за поданням РМЗС на підставі офіційного звернення заінтересованої держави, що надсилається Головуючій Стороні.

  3. Членство в ГУАМ держави, що порушує положення цього Статуту й (або) сис­тематично не виконує взятих зобов'язань за міжнародними договорами й документами, укладеними в рамках ГУАМ, може бути призупинено рішенням РГД за поданням РМЗС, що приймається за принципом "консенсус мінус один голос". Якщо ця держава продовжує порушувати свої зобов'язання, то РГД може прийняти рішення про її виклю­чення з ГУАМ з дати, що визначає РГД.

Членство в ГУАМ може бути поновлене рішенням РГД за поданням РМЗС.

  1. Кожна зі Сторін має право вийти з ГУАМ, надіславши Головуючій Стороні від­повідне офіційне письмове повідомлення не пізніше, ніж за дванадцять місяців до дати виходу.

Стаття 14

  1. На основі згоди всіх Сторін, ГУАМ може вступати в діалог і взаємодію з іншими державами й міжнародними організаціями.

  2. ГУАМ може встановлювати й розвивати партнерські відносини й надавати статус спостерігача заінтересованим державам і міжнародним організаціям, що виявляють інтерес до співробітництва з ГУАМ і поділяють цілі та принципи цього Статуту. Порядок і процедури встановлення таких відносин і надання такого статусу визначаються рішеннями РГД і Правилами процедури.

Стаття 15

Сторони призначають своїх постійних представників при ГУАМ відповідно до їх­нього національного законодавства. Постійні представники Сторін мають статус ди­пломатичного персоналу відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року ( 995_048 ).

Стаття 16

  1. ГУАМ користується на території всіх Сторін привілеями та імунітетами, що не­обхідні для виконання функцій і досягнення цілей ГУАМ.

  2. Обсяг таких привілеїв та імунітетів визначається окремим міжнародним дого­вором.

Стаття 17

Офіційними й робочими мовами ГУАМ є англійська та російська.

Стаття 18

Депозитарієм цього Статуту є Україна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]