Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зленко.docx
Скачиваний:
200
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
854.84 Кб
Скачать

Декларація франції щодо надання україні гарантій безпеки

Неофіційний переклад з французької

Франція підтверджує стосовно України, що є учасницею ДНЯЗ як без'ядерна держава, декларацію щодо держав, що не володіють ядерною зброєю і які зо­бов'язалися залишатися без'ядерними, не застосовувати проти них ядерної зброї, крім випадку нападу з боку такої держави спільно або в союзі з державами, які володіють ядерною зброєю, на Францію або державу, якій вона надала гарантії безпеки.

Франція, як постійний член Ради Безпеки ООН, підтверджує свій намір згідно зі Статутом ООН домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки з метою надання допо­моги Україні як державі-учасниці ДНЯЗ, що не володіє ядерною зброєю, в разі, якщо Україна стане жертвою акту агресії або об'єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї.

Франція підтверджує свої зобов'язання поважати незалежність та суверенітет України в межах її нинішніх кордонів згідно з принципами Заключного Акта НБСЄ та Паризької Хартії для нової Європи. Вона засвідчує свою відданість принципам НБСЄ, згідно з якими кордони не можуть бути змінені інакше, ніж мирними засобами та шляхом угоди, а держави-учасниці утримуватимуться від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності держави та від інших дій, несумісних з цілями Організації Об'єднаних Націй.

Франція також засвідчує Україні важливість, яку вона надає поважанню усіма країнами НБСЄ зобов'язань утримуватися від будь-яких актів тиску. Військового чи політичного, економічного чи іншого, спрямованого на те, щоб підкорити своїм вла­сним інтересам здійснення іншою державою-учасницею прав, притаманних її суве­ренітету, та отримати таким чином будь-які переваги.

Будапешт, 5 грудня 1994 р.

Заява китайського уряду про надання україні гарантій безпеки

Китайський Уряд вітає рішення України про ліквідацію всієї ядерної зброї, що знаходиться на її території, та високо цінує рішення Верховної Ради України від 16 листопада 1994 року про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як держави, що не володіє ядерною зброєю.

Китай з повним розумінням ставиться до бажання України отримати гарантії безпеки. Китайський Уряд вже проголошував, що ні за яких обставин Китай не ви­користовуватиме ядерної зброї чи загрози її використання проти неядерних держав та без'ядерних зон. Ця принципова позиція також поширюється на Україну. Китайський Уряд закликає всі інші ядерні держави взяти на себе таке ж зобов'язання з тим, щоб зміцнити безпеку всіх країн, що не володіють ядерною зброєю, включаючи Україну.

Китайський Уряд постійно виступає проти використання політичного, економіч­ного та будь-якого тиску в міжнародних відносинах, а також за мирне розв'язання розбіжностей та спорів шляхом рівноправних консультацій. Підтверджуючи свою прихильність духу Спільного комюніке про встановлення дипломатичних відносин між КНР та Україною від 4 січня 1992 року, Спільного комюніке між КНР та Україною від 31 жовтня 1992 року, а також Спільної декларації між КНР та Україною від 6 вересня 1994 року, Китай визнає та поважає незалежність, суверенітет та територіальну ці­лісність України і готовий докласти зусиль з метою подальшого розвитку дружби та співробітництва між Китаєм та Україною на основі п'яти принципів мирного співісну­вання.

Будапешт, 5 грудня 1994 р.

Додаток 13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]