Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зленко.docx
Скачиваний:
200
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
854.84 Кб
Скачать

Додатки

Додаток 1

Декларація про принципи та основні напрямки розвитку українсько-польських відносин

  1. Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща заявляють про своє прагнення до утвердження між ними, як суверенними державами, добросу­сідських відносин і підтримання та розвитку взаємовигідного співробітництва, що відповідають їхнім національним інтересам і не спрямовані проти третіх сторін.

Основою цих відносин є принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, Хель- сінкського Заключного акту та інших документів Наради з безпеки та співробітництва в Європі, зокрема принципи суверенної рівності, непорушності кордонів, територіа­льної цілісності, невтручання у внутрішні справи, мирного врегулювання спорів.

Обидві держави виходять з того, що всебічний розвиток мирних добросусідських українсько-польських відносин є конкретним внеском у зміцнення регіонального співробітництва та у будівництво загальноєвропейського дому.

  1. Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща підтвер­джують, що, згідно з принципом самовизначення націй, український і польський на­роди мають невід'ємне право в умовах повної свободи визначати свій внутрішній і зовнішній політичний статус без втручання зовні і здійснювати свій політичний, економічний, соціальний та культурний розвиток.

  2. Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща не мають одна до одної жодних територіальних претензій і не будуть висувати таких претензій у майбутньому.

Існуючий між Українською Радянською Соціалістичною Республікою і Республікою Польщею державний кордон, закріплений у "Договорі між Союзом Радянських Соці­алістичних Республік і Польською Республікою про радянсько-польський державний кордон" від 16 серпня 1945 року скоректований у "Договорі між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Польською Республікою про обмін ділянками державних територій" від 15 лютого 1951 року, Сторони розглядають як непорушний тепер і в майбутньому і вважають це важливим елементом миру та стабільності в Європі.

  1. Сторони обмінялись думками щодо перспектив заснування дипломатичних, «консульських і торговельних представництв. Як перший крок у цьому напрямку вони погодилися на встановлення консульських відносин та обмін консульськими установами. Найближчим часом Сторони продовжать консультації стосовно встановлення дипломатичних відносин у повному обсязі.

  2. Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща мають намір розвивати взаємовигідне співробітництво в політичній, економічній, екологічній, науково-технічній, інформаційній, культурній, гуманітарній та інший сферах.

З метою зміцнення взаєморозуміння, добросусідства і дружби між українським і польським народами Сторони сприятимуть об'єктивному інформуванню населення про процеси, що відбуваються в обох державах.

  1. Виходячи з необхідності активізації торговельно-економічного, господарського та науково-технічного співробітництва на принципах взаємної вигоди, Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща домовились обговорити ці питання на міжурядовому рівні. Сторони сприятимуть безпосередньому співробітни­цтву українських та польських підприємств.

  2. Українська Радянська Соціалістична Республіка і республіка Польща підтвердили свою повагу до прав людини і основних свобод, включаючи свободу думки, совісті, політичних переконань для всіх, незалежно від раси, національності, мови, статі, майнового стану і релігії.

Вони підкреслили, що повага до прав людини та основних свобод є важливим фактором миру, безпеки, взаєморозуміння і співробітництва у вільній, демократичній Європі.

  1. У цьому контексті Сторони висловилися за послідовну повагу та забезпечення прав, а також поліпшення становища національних меншостей - української в Польщі та польської в Україні, в тому числі гарантування їм можливостей повного задоволення культурних, релігійних потреб, потреб навчання рідною мовою, а також створення належних умов для підтримання необхідних контактів відповідно з Україною та Польщею.

Сторони розуміють, що ці меншості, зберігаючи та розвиваючи національну са­мобутність, відіграватимуть істотну роль у зближенні українського та польського народів.

Сторони виходять з того, що конструктивне співробітництво в галузі забезпечення прав національних меншостей є важливим внеском у створення загальноєвропейсь­кого гуманітарного простору.

  1. Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща будуть широко розвивати культурне, наукове і гуманітарне співробітництво, що має особливе значення для взаємного пізнання і розуміння обох братніх народів.

Сторони приділятимуть необхідну увагу охороні пам'ятників польської історії та культури в Україні і української історії та культури в Польщі. З метою взаємного ін­формування про досягнення в науковій і культурній сферах Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща розглянуть питання про створення в майбутньому центрів інформації та культури, відповідно українського у Варшаві і польського в Києві.

  1. Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща будуть всебічно заохочувати українсько-польські зв'язки, усвідомлюючи етнічну і культурну спорідненість українського і польського народів і дбаючи про збереження позитивної спадщини їхніх багатовікових взаємин.

З цією метою Сторони працюватимуть над створенням необхідних умов для роз­витку безпосередніх контактів громадських і політичних організацій, державних установ і органів місцевої влади, культурних і наукових центрів, творчих і професійних спілок та інших контактів між людьми.

Враховуючи особливу роль молоді у формуванні відносин взаєморозуміння та добросусідства народів обох держав, Сторони домовилися підготувати Угоду про співробітництво в галузі молодіжного обміну. З метою активізації прикордонного співробітництва Сторони здійснять заходи, необхідні для нормального функціону­вання прикордонних пунктів і спрощення порядку переходу через кордон.

  1. Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща будуть тісно співпрацювати в галузі охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів для забезпечення взаємної екологічної безпеки, відвернення забруднень з транскордонними наслідками.

З цією метою Сторони інформуватимуть одна одну і будуть проводити періодичні консультації.

  1. Українська Радянська Соціалістична Республіка і Республіка Польща вітають зміцнення довір'я в Європі і заявляють про своє сприяння процесам зменшення во­єнного протистояння, скорочення озброєнь, виключення назавжди воєнної небезпеки

загрози застосування сили із міждержавних відносин на континенті.

  1. Українська Сторона інформувала про кроки, спрямовані на реалізацію її наміру 5рати безпосередню рівноправну участь у загальноєвропейському процесі та євро­пейських структурах. Польська Сторона заявила про свою готовність сприяти позитивному вирішенню цього питання.

  2. Сторони домовилися проводити консультації між міністерствами закордонних справ Української Радянської Соціалістичної Республіки і Республіки Польщі з усіх проблем, що стосуються їх двосторонніх відносин, співробітництва на міжнародній арені, зокрема у загальноєвропейському процесі, в рамках Організації Об'єднаних Націй та інших міжнародних організацій, а також з міжнародних проблем, які предметом заінтересованості обох держав.

Міністр закордонних справ Украінської Радянської Республіки

А.М.Зленко

Міністр закордонних справ Соціалістичної Республіки Польщі

Кшиштоф Скубішевський

Київ, 13 жовтня 1990 року Додаток 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]