Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зленко.docx
Скачиваний:
200
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
854.84 Кб
Скачать

Партнерство заради миру

(Запрошення)

Документ, ухвалений Главами держав і урядів,

які взяли участь у засіданні Північноатлантичної Ради,

що відбулося в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі

10-11 Січня 1994 року

Ми, Голови держав і урядів країн-членів Північноатлантичного союзу, спираючись на тісне і давнє партнерство між союзними державами Північної Америки та Європи,

сповнені рішучості посилити безпеку і стабільність у всій Європі.

Тому ми прагнемо зміцнювати зв'язки з демократичними державами, нашими су­сідами на Сході. Ми ще раз підтверджуємо, що наш Союз, як це записано у Статті 10 Вашінгтонського договору, лишається відкритим для членства інших європейських держав, які здатні відстоювати і розвивати принципи цього Договору та брати участь у забезпеченні безпеки в зоні Північної Атлантики. Ми сподіваємося на таке розши­рення НАТО, яке досягне демократичних держав, наших сусідів на Сході, і вітатимемо його як частину еволюційного процесу, що розвиватиметься у відповідності до полі­тичних подій і стану безпеки в усій Європі.

Сьогодні ми започатковуємо негайну і практичну програму, яка змінить характер відносин між НАТО і державами, котрі стануть учасницями цієї програми. Нова про­грама, виходячи за межі діалогу і співробітництва, покликана сформувати справжнє партнерство - "Партнерство заради миру" . Тому ми запрошуємо інші держа- ви-учасниці РПАС та інші країни НБСЄ, які здатні і бажають брати участь у цій програмі, приєднатися до нас у новому партнерстві. Активна участь у "Партнерстві заради миру" відіграватиме важливу роль у еволюційному процесі розширення НАТО.

"Партнерство заради миру", яке здійснюватиметься під керівництвом Північноат­лантичної Ради, сформує нові відносини безпеки між Північноатлантичним союзом та його партнерами у справі миру. Держави-партнери запрошуватимуться Північноат­лантичною Радою до участі у політичних і військових органах у штаб-квартирі НАТО в рамках діяльності, пов'язаної з партнерством. "Партнерство заради миру" розширить та активізує політичне і військове співробітництво в Європі, підвищить стабільність, зменшить загрозу миру та побудує міцніші відносини, підтримуючи дух практичного співробітництва і відданості демократичним принципам, закладеним в основу нашого Союзу. НАТО консультуватиметься з будь-яким активним учасником "Партнерства заради миру", якщо цей партнер відчуватиме пряму загрозу своїй територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці. Ми спрямовуватимемо свою конк­ретну роботу, темпи і масштаби якої залежатимуть від здатності і бажання кожної

окремої держави-учасниці, на досягнення відкритості військових бюджетів, запро­вадження демократичного контролю над міністерствами оборони, здійснення спіль­ного планування, проведення спільних учбових маневрів та формування здатності діяти разом із збройними силами НАТО у виконанні операцій, пов'язаних з підтри­манням миру, пошуку і порятунку та наданням гуманітарної допомоги, а також при здійсненні інших операцій, про які може бути домовлено.

Для розвитку тіснішого співробітництва у військовій галузі і сумісності збройних сил ми запропонуємо в рамках "Партнерства заради миру" польові навчання ми­ротворчих сил,

Починаючи з 1994 року. Для координування спільної військової діяльності, здій­снюваної в рамках Партнерства, ми запропонуємо державам-учасницям "Партнерства заради миру", направити постійних офіцерів зв'язку до штаб-квартири НАТО та до окремої Групи з питань координації партнерства, яка знаходитиметься в Монсі (Бельгія) і здійснюватиме під керівництвом Північноатлантичної Ради військове пла­нування, необхідне для виконання програм, пов'язаних з Партнерством.

За два роки, які минули з часу заснування Ради Північноатлантичного співробіт­ництва, вона значно розширила і поглибила свою діяльність. Ми продовжуватимемо співпрацювати з усіма нашими партнерами по РПАС для формування відносин спів­робітництва у всьому спектрі діяльності, здійснюваної Північноатлантичним союзом. З огляду на розширення діяльності РПАС та заснування "Партнерства заради миру" ми вирішили надати постійні приміщення в штаб-квартирі НАТО для штатних працівників з країн-учасниць РПАС та інших країн-учасниць "Партнерства заради миру" з метою поліпшення наших робочих відносин і створення умов для тіснішого співробітництва.

Бельгія

Данія

Німеччина

Ісландія

Люксембург

Норвегія

Іспанія

Сполучене Королівство

Канада

Франція Г

реція

Італія

Нідерланди

Португалія

Туреччина

Сполучені Шати Америки

Документ підписаний у Брюсселі 10 січня 1994 року

Додаток 10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]