Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
35.2 Кб
Скачать

Міністерство культури україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Кафедра міжнародного туризму

"Морфологічна класифікація рас"

Реферат з дисципліни

«Етнографія»

Виконала:

студентка 1-го курсу

групи Т-42

Карпенко Вікторія Григорівна

Київ 2013

Зміст

Вступ

1.Поняття «раси», їх походження, центри формування

2. Класифікації рас

3. Європеоїдна раса

4. Монголоїдна раса

5. Негроїдна раса

6. Австралоїдна раса

7. Контактні раси

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

На Землі вже нараховується близько 6,5 млрд. людей. Серед них не має, і не може бути двох зовсім однакових людей; навіть близнюки, що розвивалися з одного яйця, незважаючи на величезну подібність їхнього зовнішнього вигляду, і внутрішньої будови, завжди якимись дрібними рисами відрізняються один від одного. Наука, що вивчає зміни фізичного типу  людини – «антропологія» («антропос» – людина). Особливо сильно помітні  тілесні розходження між територіальними групами людей, що проживають в різній природно-географічній обстановці. Розподіл виду Homo Sapiens на раси відбулося два з половиною сторіччя назад. Походження терміна «раса» точно не встановлена; можливо, що він являє собою видозміну арабського слова «рас» (голова, початок, корінь). Є також думка, що термін цей пов'язаний з італійським razza, що значить «плем'я». Слово «раса» приблизно в тому значенні, як воно вживається тепер, зустрічається вже у французького ученого Франсуа Бернье, що опублікував у 1684 р. одну з перших класифікацій людських рас.

Метою даної роботи є систематизувати і поглибити знання про людські раси. 

1.Поняття «раси», їх походження, центри формування

Раси – біологічно стійкі та історично сформовані на певних територіях групи людей, які характеризуються спільними спадковими морфологічними і фізіологічними ознаками і пов’язані спільністю походження. 

Наука, що вивчає фізичні типи людей, називається антропологія

Походження терміна «раса» точно не встановлено. Можливо, він походить від арабського ras – корінь, початок. Інша версія – від італійського razza – плем’я. У нинішньому розумінні слово razza вперше вжито в 1684 р. французьким вченим Франсуа Берньє.

Поділ і групування людей за зовнішніми та деякими внутрішніми ознаками називається расовою класифікацією. При виділенні рас особливо враховуютьзовнішні антропологічні відмінності (фізичні, тілесні) – колір шкіри, волосся, колір і форму очей, форму носа, зріст і пропорції тіла, довжину і ширину черепа, волосатість тіла та ін. 

При групуванні людей у раси використовують і внутрішні расові показники – групу крові, узори пальців, зубні випуклості та ін. Нині при вивченні расових відмінностей все частіше використовують висновки генетики, зокрема антропогенетики – науки про закони спадковості і мінливості людини. 

Всі расові відмінності мають груповий характер. Вони є спадкові, передаються від батьків до дітей протягом багатьох поколінь. Сучасна антропологія зводить формування расових ознак до трьох основних факторів: пристосування до природно-географічних умов, відносної ізоляції та змішання расових ознак. Їх формування відбувалось у процесі антропогенезу і етногенезу. 

Необхідними умовами, щоб зовнішні фізичні ознаки людей могли вважатися расовими, є спадковий характер і наявність географічного ареалу поширення. Отже, раси є внутрішньовидовими категоріями біологічного виду Homo sapiens. 

Проблема формування рас (расогенез) пов’язана як з природно-географічним простором, так і з історичним часом. В теорії сучасного расогенезу склалися два напрямки – поліцентризм і моноцентризм

Прихильники поліцентризму вважають, що формування расових ознак відбувалось понад 1 млн. р. у кількох центрах Європи, Африки та Азії. Расові ознаки були притаманні ще різним видам архантропів (китайських, яванських, африканських, європейських). Кожна із сучасних рас походить від різних видів найдавніших людей, тобто було декілька самостійних ліній формування сучасних рас.

Прихильники моноцентризму вважають, що процес расогенезу відбувався вже в сучасних людей (кроманьйонці, Homo sapiens) 40 – 18 тис. р. тому в регіоні Середземномор’я з прилеглими регіонами Південної і Східної Африки та Західної Азії. Тобто всі сучасні раси походять від одного виду людей. 

Припускають також, що в часи пізнього палеоліту існували два центри расоутворення – східний (Східна і Південно-Східна Азія) і західний (Північно-Східна Африка, Південно-Західна Азія і Південна Європа). Згодом різні популяції людей розселилися на величезних просторах Землі і під дією основних расоутворюючих факторів сформувалася сучасна расова мозаїка людства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]