Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕ та ЕД / vidpovidi_do_ekzamenu.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
546.82 Кб
Скачать
  1. Епоха „проспериті” та розвиток ідей американського інституціоналізму

З 18 ст. ек. Почала розвиватис спірально, циклічно. З поч.. 20рр 20 ст. США, Япогі, Англію і Францію охопила нетривала, але інтенсивна криза, спад був до 25-30 % ВВП. Причина кризи – нерівномірність розподілу ресурсів цих країн в період державно-монополістичної конкуренції, яка сприяла надзвичайному розвитку ВПК, збільшились надмірна кількість посередників між виробником і споживачем, кредитором і позичальником, на ринку виник надлишок продукції промисловості групи А та дефіцит товарів споживання групи Б.

1921 року у світі зафіксували різкий спад ВВП, який відкинув неефективні галузі, закрив більшу частину посередників і направив потоки ресурсів у сферу побуту на НТП. Такий перелив капіталу спричинив на подальші 7-8 років надзвичайний приріст норми доходів у цих країнах, а найяскравіше в США. Тому кризу 1921 називають кризою очищення. Підйом наступних 8 років в США називають епохою проспериті – процвітання. Кожен другий чоловік взяв споживчий кредит на авто, кожна домогосподарка – побутові прилади, що спричинило бурхливий розвиток цих галузей, збільшення зайнятості, рівня доходів, позитивні очікування (5й неціновий фактор попиту), що привело до того, що населення і фірми почали жити в кредит. Це стало причиною відриву фіктивного капіталу від реального, що і стало причиною початку наступної світової кризи 1929р.

В час проспериті в США сформувався потужний середній клас (70% населення), який став володарем цінних паперів, нерухомості, збережень. Наявність потужного середнього класу є основною ознакою економічного розвитку сучасної країни. Тут відродилася епоха маржиналізму.

  1. Теорії ринку з недосконалою конкуренцією.

Недосконала конкуренція реалізується у формі функціонування монополій, олігополій та монополістичної конкуренції.

Монополія виникає тоді, коли на ринку існує лише один товаровиробник або продавець.

Монопсонія – на ринку існує лише один покупець і багато товаровиробників (ринок важкого військового обладнання)

Ознаки: існує один товаровиробник, продукція унікальна, немає близьких замінників, повний контроль над ціною, вступ в галузь заблокований (захист патенту, певний період – тимчасова монополія).

Олігополія – наявність невеликої кількості великих фірм, що займають більшу частину ринку конкретного товару. Існує контроль над цінами та ринковою ситуацією в цілому. Продукція може бути як однорідною, так і диференційованою. Вступ в галузь має значні обмеження внаслідок великих початкових витрат патентного захисту, використання реклами, дії ефекту масштаба.

Монополістична конкуренція поєднує риси досконалої конкуренції і деякі характеристики монополізму.

Ознаки: велика кількість різних за розміром товаровиробників, вироблювана продукція має певні якісні відмінності, тобто є диференційованою, відносно легкий вступ в галузь та вихід з неї, інформація про окремі сторони господарсько-фінансової діяльності обмежена (комерційна таємниця), певний контроль над ринковою ситуацією, як правило за допомогою нецінової конкуренції (фірми спорт.одягу).

Соседние файлы в папке ІЕ та ЕД