Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕ та ЕД / vidpovidi_do_ekzamenu.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
546.82 Кб
Скачать
  1. Особливості промислового перевороту у сша.

Вступивши в машинну пізніше стадію Англії, США використовували англійська технічний досвід, при цьому внісши свій власний та значний внесок. Цей синтезований шлях дозволив провести США промисловий переворот в порівняно нетривалий термін 40-50 років.

Виділимо основні особливості промислового перевороту в США.

1. Важлива особливість промислового перевороту в США полягала в активній ролі інженерної думки американської: були винайдені швейна машинка, друкарська машина, електромагнітний телеграф Морзе, револьвер. . Всі ці нововведення, що народилися в США, визначили розвиток багатьох нових галузей промисловості. Швейні фабрики Зінгера, Беккера, Уіллера випускали продукцію, які користувалися попитом у всіх куточках світу. Та й сама швейна машина Зінгера була відома і популярна навіть у Сибіру.

2. Істотні особливості промислового перевороту в США зумовлювалося природними умовами країни. Так, через велику кількість річок багата країна була водної енергією, дешевшої за енергію пара. Тому тут пізніше почала використовуватись у масовому масштабі парова енергія. Перехід до парової енергетичній базі (системі) почався, тільки в 40-ті роки XIX ст., Хоч перша парова машина зявилася ще в кінці XVIII ст. а у 1803 р. було винайдено парову машину Олівера Еванса.

«Машина і пар - ось формула технічної революції в Англії. Машина і водяне колесо - ось формула для першого етапу стадії машинної американського капіталізму », - так визначають фахівці особливості і етапи промислового перевороту в США *. Паровий двигун зайняв панівне положення тільки в 50-х роках XIX ст.

3. Ще одна особливість промислового перевороту повязана з достатком у країні лісів, що зумовило тривале використання в якості основного виду палива деревного вугілля. Аж до 1860 р. на залізничному транспорті США споживали дрова. Початок домна, що працювала на камяному куті, зявилася в цій країні тільки в 1837 р. Затримка із заміною деревного палива пояснювалася також тим, що чавун, виплавлюваної на нього, виходив кращої якості. Масове застосування мінерального палива в металургії почалося в 40-і рр.., Коли через 1847-1857 рр.. тут побудували 100 домен, що працюють на камяному вугіллі.

4. Оскільки США пізніше приступили до промислового перевороту, то мануфактурний капіталізм повною мірою тут не сформувався. Мануфактури, що виникали в колоніальний період, що не були стійкі; їх розвиток стримувала заборонна політика Англії. Тому правомірно говорити про те, що промисловий переворот проходив в умовах недостатнього розвитку мануфактурного виробництва.

5. Особливістю промислового перевороту в США була крайня і територіальна і галузева нерівномірність. Перш за все він охопив північно-східні штати; в той же час на Півдні навіть до початку Громадянської війни не було фабрик і заводів, що не могло не вплинути на її результат. Тут переважала первинна обробка вирощуваних культур - бавовни, тютюну, рису, цукрової тростини і т. д. Крім того, якщо тут і застосовувались машини, то обслуговувалися вони рабами.

Запізнюється в часових рамок становлення промислового капіталізму і західні штати, хоча й колишні зоною колонізації, але що мали навіть дрібні майстерні, забезпечені паровим двигуном. І використання досвіду, привнесеного з північно-східних штатів і Англії, зумовило відсутність мануфактурної стадії або скорочення її термінів. Галузева структура складається тут промисловості відрізнялася від північного Сходу. Західні штати спеціалізувалися на переробці харчових продуктів, лісових матеріалів, виробництві сільськогосподарської техніки.

Соседние файлы в папке ІЕ та ЕД