Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕ та ЕД / vidpovidi_do_ekzamenu.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
546.82 Кб
Скачать
  1. Праця Дж. Кейнса „Загальна теорія зайнятості, процента і грошей.

В своїй головній праці „Загальна теорія зайнятості, процента і грошей” Дж. Кейнс в першу чергу піддає критиці принципи, сформульовані в „законі ринків” Ж. Б. Сея, що були взяті за основу неокласичною політичною економією.

На відміну від представників неокласичної теорії, Дж. Кейнс стверджує, що в нових умовах ціни втрачають свою гнучкість, і тому вже не можуть виконувати роль стихійного регулятора. Коли панують монополії та набуває поширення профспілковий рух, ціни легко зростають, проте знижуються вкрай повільно і, як правило, ніколи не досягають попереднього рівня. Має місце так званий „ефект храповика”. Одночасно виникають суттєві перешкоди із вільного поширення ринкової інформації. Це посилює невизначеність і спотворює

ринкові сигнали, особливо на грошових і фінансових ринках.

Також Дж. Кейнс піддає критиці і ті погляди неокласиків, що стосуються питань про рівень зайнятості і фактори безробіття. Неокласична теорія розглядала два види безробіття: природне і добровільне. Заслугою Дж. М. Кейнса було те, що він один із перших почав розглядати вимушене безробіття, яке має в своїй основі внутрішні, економічні причини.

Також Дж. М. Кейнс зауважує, що неокласична теорія фактично виходила з наявності простого мінового господарства, де гроші виконують роль звичайного посередника в товарообмінних операціях і не виступають в якості самостійного активу. В умовах же розвинутого грошового господарства гроші окрім функції розрахункової одиниці і засобу обміну починають виконувати функцію засобу збереження вартості. З’являється, відповідно, попит на гроші – потреба в ліквідності. Досліджуючи нову роль і якість

грошей, Дж. М. Кейнс відмічає, що гроші перетворюються в самостійний актив тривалого користування і тому починають відігравати свою особливу самостійну роль та впливати на мотиви поведінки економічних суб’єктів.

Наявність схильності до ліквідності впливає на бажання членами суспільства заощаджувати частину свого доходу.

Формулюючи принцип ефективного попиту, Дж. М. Кейнс визначив головне завдання свого економічного аналізу – встановити фактори, що впливають на ефективний попит, а отже і на обсяг використання економічних ресурсів та рівень зайнятості.

Кейнс приходить до висновку, що держава може безпосередньо впливати на збільшення приватних інвестицій та боротися з безробіттям, регулюючи рівень позичкового проценту.

Отже, робить висновок Дж. М. Кейнс – держава з метою подолання економічної депресії та забезпечення повної зайнятості повинна проводити активну, розширювальну монетарну політику.

Дж. М. Кейнс пришов до висновку, що сучасна система ринкових відносин не є досконалою і саморегульованою і що максимально можливу зайнятість і економічне зростання може забезпечити лише

активне втручання держави в економіку. Воно повинно бути скероване на стимулювання ефективного попиту.

  1. Кейнсіанська модель макрорівноваги.

Початок новому напрямку в макроекономічній теорії поклав Д. Кейнс. Він виходив із двох    нетрадиційних положень. Перше: ціни інертні й тому не можуть оперативно врівноважувати попит та пропозиція, а отже служити підприємцеві орієнтиром для рішення питання про розширення або згортання виробництва. Друге: якщо сукупна пропозиція дорівнює валовому національному продукту, те сукупний попит складається з реального попиту на споживчі й потенційного - на інвестиційні - товари. В основу кейнсіанської моделі макроекономічної рівноваги покладена така взаємодія попиту та пропозиції, у якому пріоритетна роль приділяється сукупному попиту. Перетинання ліній (крапка А) показує по вертикальній осі рівні обсяги сукупного попиту та сукупної пропозиції, а по горизонтальній осі - ту величину національного доходу, що забезпечує ця рівність (ОВ), а з ним і рівноважний стан всієї ринкової економіки. Можливі тільки два випадки відхилення від рівноваги: коли національний доход «більше» (ОС) і коли він «менше» (ОД) рівноважної величини. У першому випадку виникає безробіття, тому що частина виробництва простоює, у другому утвориться інфляція, тому що в наявності надвиробництво. Ідея Кейнса полягала в тому, щоб, маневруючи величиною сукупного попиту, підігнати його обсяг під розмір реально створеного або бажаного валового національного продукту.

Соседние файлы в папке ІЕ та ЕД