Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DZK.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.9 Mб
Скачать

3.4.4. Первинна реєстрація земельних ділянок

Земельна ділянка та об’єкти нерухомості в кадастрово-реєстраційній системі розглядаються в першу чергу як об’єкти права власності. Більш того, в базу даних кадастрово-реєстраційної системи не можуть бути внесені дані про земельну ділянку чи об’єкт нерухомості з невизначеними правами власності. Наприклад, якщо в процесі поділу чи консолідації земельних ділянок остаточне рішення щодо надання права власності на земельну ділянку не прийнято і продовжуються вишукувальні чи проектні роботи на стадії відводу (формування об’єкту), то така земельна ділянка не може бути зареєстрована в кадастрово-реєстраційній системі. У таких випадках вона є об’єктом допоміжної бази даних, де міститься інформація про земельні ділянки, що перебувають у стадії формування, і тільки після прийняття рішення про надання права власності ця ділянка заноситься в базу даних системи. Формально на сьогодні в кожному регіоні, населеному пункті чи на території сільської ради не повинно існувати “нічиїх” земельних ділянок. Якщо ці права не були надані в процесі приватизації, то вони були визначені ще в попередні роки і їх необхідно відслідковувати в процесі первинної реєстрації земельних ділянок. Тому можна констатувати, що первинна реєстрація земельних ділянок в базі даних кадастрово-реєстраційної системи обов’язково передбачає реєстрацію відповідних правовстановлюючих документів, що посвідчують право власності. Таким чином, реєстрація права власності є первинною по відношенню до реєстрації всіх інших прав, обмежень та обтяжень.

3.4.5. Принцип первинності реєстрації земельних ділянок

Передбачає первинність реєстрації земельної ділянки відносно реєстрації розташованих на ній будівель, споруд (їх частин) та прав на них. Необхідно пам’ятати, що основою будь-якої нерухомості є земельна ділянка. На момент реєстрації будівель, споруд (їх частин) земельна ділянка, на якій вони розташовані, повинна бути вже зареєстрованою в кадастрово-реєстраційній системі. На сьогодні нерідко зустрічається і протилежна ситуація, але світова практика реєстрації прав базується саме на цьому принципі.

3.4.6. Принцип повноти кадастрового обліку

Ведення державного земельного кадастру базується на принципі повноти обліку всіх земельних ділянок того чи іншого об’єкту адміністративно-територіального устрою України. Кадастрова база даних повинна охоплювати всі земельні ділянки в межах території ведення кадастру, визначеного індексною картою, і завжди бути в актуальному стані. На кадастровому плані не повинно бути “білих плям”. Такий підхід дасть змогу контролювати баланс площ відповідної території. Це ні в якому разі не передбачає термінового проведення суцільної інвентаризації земельних ділянок та встановлення всіх меж. У Стандарті бази даних державного земельного кадастру введено показник “спосіб визначення координат (меж) полігону земельної ділянки”, який передбачає різні ступені точності визначення меж та їх подальшого уточнення у разі необхідності.

Реалізація цього принципу забезпечить повноту бази даних кадастрово-реєстраційної системи та її актуальність. Слід зауважити, що у разі ведення паралельних систем кадастру і реєстрації прав обидві бази даних будуть неповними і не актуальними, і в той же час значна частина інформації буде дублюватись.

Кадастрова база даних охоплюватиме всі земельні ділянки та об’єкти нерухомості, але не обов’язково буде мати дані щодо їх повного правового режиму, тому що права будуть реєструватись в іншій системі і інформація про них не завжди буде передаватись своєчасно і в повному обсязі.

База даних автономної системи реєстрації матиме інформацію про права, але не на всі земельні ділянки та об’єкти нерухомості, тому що реєстрація прав не буде суцільною і не буде носити примусового характеру. Наприклад, деякі власники, які вже сьогодні мають правовстановлюючі документи, можуть довгий час не реєструвати свої права і зареєструвати їх тільки у разі здійснення трансакції з земельною ділянкою. Але в такому випадку в базі даних системи реєстрації певний час буде відсутня інформація про об’єкт, який вже давно існує і зареєстрований в кадастровій системі.

Отже, при запровадженні двох паралельних систем (кадастрової і реєстраційної), а можливо навіть і трьох (в разі роздільного кадастру землі і об’єктів нерухомості) буде штучно створена досить незручна ситуація для користувачів системи, особливо для суб’єктів ринку землі і нерухомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]