Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DZK.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.9 Mб
Скачать

3.4.3. Принцип єдиної кадастрово-реєстраційної системи

Визначає необхідність поєднання в рамках однієї системи реалізації функцій як кадастрового обліку земельних ділянок та об’єктів нерухомості, так і реєстрації прав на них. Реалізація цього принципу дасть можливість уникнути ведення двох паралельних систем (кадастрової і реєстраційної) і таким чином запобігти дублюванню робіт та інформації. Основним механізмом реалізації цього принципу є відповідна організація бази даних кадастрово-реєстраційної системи, яка містить інформацію про місцезнаходження земельних ділянок, їх геодезичні та геометричні характеристики, цільове призначення, якісні характеристики ґрунтів та земельні поліпшення, грошову нормативну та експертну оцінку, а також дані про правовий режим земельних ділянок, включаючи права власності, оренди, іпотеки, сервітути та інші обмеження та обтяження щодо використання земельної ділянки та розпорядження нею. Вся інформація про земельні ділянки зосереджується в наступних реєстрах бази даних (Рис.2).

Рис.2. Реєстри бази даних кадастрово-реєстраційної системи.

Для представлення об’єктів кадастрових баз даних використовуються реляційні відношення. Виділяються об’єктні відношення та відношення-зв’язки. Для прикладу наведемо основне об’єктне відношення РЗД реєстру земельних ділянок, яке має наступну схему:

РЗД (КН ЗД, F ЗД , F'ЗД , # СВК , # КП , # КЗ , # МР , # ПКР, # ЦП , # СТН),

де КН ЗД – кадастровий номер земельної ділянки (ЗД);

F ЗД – площа ЗД згідно правовстановлюючого документу;

F'ЗД – площа ЗД, вирахувана за координатами вузлів полігону ЗД;

# СВК – код способу визначення координат вузлів полігону ЗД;

# КП – код походження ЗД;

# КЗ – код категорії земель;

# МР – код місця розташування ЗД;

# ПКР – код виду покриття ЗД;

# ЦП – код виду цільового призначення ЗД;

# СТН – код актуального стану ЗД.

Аналогічний вигляд представлення мають відношення всіх інших реєстрів бази даних кадастрово-реєстраційної системи. Відкрита архітектура баз даних, їх повнота та чітка організація в реєстри дають змогу використання бази даних кадастрово-реєстраційної системи в якості інформаційної основи для створення БД інших галузевих та відомчих кадастрів та автоматизованих інформаційних систем шляхом введення в БД відповідних реєстрів та відношень. Крім наведених вище основних реєстрів в базі даних організуються також реєстр заяв користувачів системи, реєстр запитів до системи тощо. Саме такий підхід до організації бази даних кадастрово-реєстраційної системи дає змогу в рамках однієї системи реалізувати функції як ведення кадастру, так і реєстрації прав.

У випадку реалізації роздільних (паралельних) систем кадастру та реєстрації прав нерідко висувається теза, що для цілей реєстрації необхідно значно менше інформації ніж для цілей ведення кадастру. В даному випадку ця теза не витримує критики. Достатність даних кадастру визначається задачами та функціями управління земельними ресурсами та нерухомим майном, їх оцінки, вимогами ринку землі та нерухомості, функціями ведення багатоцільового кадастру, і це є основними критеріями встановлення необхідного об’єму інформації в кадастрових базах даних. Ця інформація зосереджується в відповідних реєстрах баз даних. При реєстрації прав на земельні ділянки чи об’єкти нерухомого майна ця інформація використовується покортежно з існуючих реєстрів бази даних без якої-небудь генералізації. Тобто, при реєстрації права власності (чи іншого права) на земельну ділянку з кадастровим номером КН ЗД немає потреби у формуванні нового опису земельної ділянки, достатньо зробити в реєстрі прав тільки одне посилання на відповідний кортеж реєстру земельних ділянок РЗД за допомогою ключового атрибуту КН ЗД. При такій організації баз даних кадастрово-реєстраційної системи немає потреби у виділенні в складі повної кадастрової інформації тільки якого-небудь фрагменту необхідної інформації для цілей реєстрації того чи іншого різновиду прав, тому що автоматично використовується вся інформація БД про конкретний об’єкт реєстрації.

Слід також зазначити, що тільки за умови ведення єдиної кадастрово-реєстраційної системи з’являється можливість формування повної і достовірної бази даних про земельні ділянки, об’єкти нерухомості, їх правовий режим та її підтримки в актуальному стані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]