Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DZK.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.9 Mб
Скачать

Тема5.Застосування космічних знімків для забезпечення землевпорядних робіт

Однією з найбільших проблем сучасного землеустрою є все зростаючий розрив між кількістю об'єктів землеустрою (обсягами землевпорядних робіт) та матеріально-технічним (у тому числі і фінансовим) забезпеченням цих робіт з боку держави чи місцевої влади. При цьому об’єм землевпорядних робіт все збільшується, але досить часто тон тут задають приватні землевпорядні фірми, які в основному обслуговують інтереси приватного бізнесу. Не секрет, що ці інтереси не завжди співпадають з інтересами територіальної громади чи держави. В результаті - на задній план відходять питання охорони та раціонального використання земель, оптимізація складу та структури угідь, забезпечення особливого статусу земель природоохоронного, історико-культурного, оздоровчого та рекреаційного призначення тощо. Тому проблеми сучасного землеустрою ростуть значно більшими темпами, ніж самі обсяги землевпорядних робіт.

Показовою є проблема планово-картографічного забезпечення землевпорядних робіт. Відомо, що на загальнодержавному рівні воно потребує значного фінансування з Державного бюджету. Але за його відсутності ця проблема на регіональному та місцевому рівнях може успішно вирішуватись за рахунок місцевих бюджетів. До того ж, сучасні геоінформаційні технології та доступність даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) високої розрізнюючої здатності роблять цю перспективу реальністю вже зараз.

Мова йде про використання космічних знімків QuickBird, Ikonos WorldView, які все частіше виступають альтернативою аерофотозніманню через оперативність та на порядок нижчу вартість, ніж аерофотознімки того ж масштабу.

Застосування таких космічних знімків дає сьогодні можливість вирішення цілого комплексу проблем регіону чи окремої територіальної громади. До основних із них відносяться такі:

1. Оновлення планово-картографічних матеріалів (ПКМ) М 1:2000 - 1:5000. Хоч це робота спеціальних державних підприємств і потребує значних коштів, але не завжди і не у повному складі необхідно обновляти паперові ПКМ. Найбільш оптимальним є використання космічних знімків (після їх прив'язки до системи координат за допомогою GPS) в якості актуальної растрової підкладинки, яка використовується у поєднанні з існуючими ПКМ.

2. Встановлення меж населених пунктів. Досвід нашого підприємства показує, що для міст і селищ міського типу швидке і об’єктивне встановлення меж без таких знімків взагалі неможливе без значних затрат на наземні геодезичні зйомки (вони в 2-3 рази перевищують вартість робіт на основі космознімків). Формування ж меж за існуючими застарілими планово-картографічними матеріалами характерне численними помилками та неточностями, які потім прийдеться виправляти повторною зміною меж.

3. Інвентаризація деяких категорій земель (у першу чергу – лісового, водного і природно-заповідного фонду, історико-культурного призначення тощо). Без таких космічних знімків провести інвентаризацію згаданих категорій земель взагалі неможливо при існуючій системі фінансування (а вона зміниться не скоро). Правда, для успішного виконання цих робіт необхідно ще й затвердити необхідне нормативно-технічне і методичне забезпечення.

4. Проведення розмежування земель державної й комунальної власності, грошової оцінки й земельно-господарського устрою населених пунктів, у першу чергу також – для міст і селищ міського типу (пояснення ті ж, що і у п.п. 1 та 2 даного переліку).

5. Розробка генеральних планів міст та селищ міського типу. Цифрові космофотознімки – найкраща картографічна основа в додаток до існуючих матеріалів, особливо там, де попередні генплани розроблені дуже давно.

6. Ще одна область безперечного застосування - забезпечення ведення державного земельного й містобудівного кадастрів. Ведення на такій растровій підкладинці електронної чергової кадастрової карти дозволяє об’єктивно, оперативно і дуже наглядно вести контроль якості землевпорядних робіт, уточняти і коригувати графічний земельно-кадастровий облік.

7. Регулювання використання природних ресурсів (лісових, водних, тваринного і рослинного світу, рекреаційних ресурсів), ведення екологічного моніторингу, а також вирішення екологічних проблем урбанізованих територій. З перерахованих вище причин виконувати якісно і об’єктивно цю роботу сьогодні просто неможливо.

8. Забезпечення дієвої охорони і раціонального використання земель та інших природних ресурсів. Більше того – якщо комплексно враховувати сказане у попередніх пунктах, то сучасна планово-картографічна основа на базі актуальних космічних знімків QuickBird (або подібних) дозволяє підняти на якісно новий рівень систему управління земельними й іншими природними ресурсами. Але це потребує придбання матеріалів космічної зйомки не просто на окремий населений пункт, а для територій базового рівня (район), а краще – для рівня області. Досвід Рівненщини підтверджує це.

Щодо придбання матеріалів цифрової космічної зйомки на досить великі території, то тут необхідно враховувати й інші переваги – „мультиліцензійність”, виключення подвійної оплати за перекриття та уникнення „дірок” між окремими замовниками. Придбання знімків у таких обсягах дає унікальну можливість:

• провести повну і об'єктивну інвентаризацію земель за межами населених пунктів (сільськогосподарського і лісогосподарського призначення, водного і природнозаповідного фонду, інших категорій земель);

• точно, швидко і об’єктивно встановити межі адміністративно територіальних утворень, включаючи усі населені пункти;

• зважаючи на можливість працювати зі знімками у масштабах 1:2000 і навіть 1:1000, можна було б розробити проекти земельно-господарського устрою та генеральні плани на міські поселення;

• забезпечити ефективне і якісне ведення державного земельного кадастру та регулювання плати за землю, у повному розумінні слова озброїти органи місцевого самоврядування, державної виконавчої влади, природоохоронну службу об’єктивним, доказовим і точним матеріалом щодо фактичного стану і використання земельного, лісового і водного фондів.

Але усе це можливо тільки за однієї умови – регіональна влада повинна зрозуміти усі ці переваги і знайти спосіб їх використати для розвитку свого регіону, збереження його природного потенціалу і забезпечення територіальності місцевого самоврядування.

Щодо фінансування цієї роботи, то його можна провести як за рахунок коштів обласного бюджету (підстава - Постанова Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 №37 „Про затвердження Державної науково-технічної програми розвитку топографо-геодезичної діяльності і національної картографії на 2003-2010 роки”), так і за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]