Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DZK.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.9 Mб
Скачать

10.2 Інформація щодо впровадження проекту „Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру”

10.2.1.Загальна інформація

Юридичною основою реалізації проекту є Угода про Позику (Проект „Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру”) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку” від 17 жовтня 2003 року та Закон України „Про ратифікацію Угоди про Позику (Проект „Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру”) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку”, прийнятий Верховною Радою України 15 червня 2004 року.

Метою Проекту є створення національної кадастрово-реєстраційної системи, а також видача державних актів на право власності на земельні ділянки власникам земельних часток (паїв), картографування території всіх областей України, виготовлення базових та індексних кадастрових карт.

Позичальник – Україна

Відповідальний виконавець – Державний комітет України із земельних ресурсів

Термін реалізації Проекту – 2004-2012 рр.

Проект є одним з найбільших інвестиційних проектів в портфелі Світового банку в Україні, який має загальнодержавне та пріоритетне значення для України, оскільки його впровадження полягає в завершенні процесу видачі державних актів на право власності на земельну ділянку взамін сертифікатів на право на земельну частку (пай) та створенні національної системи кадастру.

В рамках реалізації Проекту роботи з видачі державних актів на право власності на земельну ділянку взамін сертифікатів на право на земельну частку (пай) та виготовлення кадастрових карт проводяться в 20 областях України. Проведення останніх міжнародних торгів для виконання таких робіт дозволить охопити ще 4 області та АР Крим, що дозволить завершити програму видачі громадянам державних актів на земельні ділянки сільськогосподарського призначення і створити картографічну основу для ведення національного земельного кадастру.

У лютому 2006 року Світовим банком призупинено фінансування заходів, спрямованих на розвиток системи кадастру та створення єдиної державної системи реєстрації прав на нерухоме майно, запланованих в рамках компоненту «Розвиток системи кадастру» Проекту.

Окрім цього, відповідно до листа Світового банку від 24 липня 2006 року бюджет Проекту за рахунок коштів позики Світового банку було скорочено.

Міністерством фінансів України листом від 29.10.2007 № 31-25030-02-15/22273 до Світового банку надіслано пропозиції щодо реструктуризації Проекту.

21 листопада 2007 року Світовий банк надіслав лист віце-прем’єр-міністру, Міністру фінансів України М.Азарову щодо прийнятності плану реструктуризації Проекту, але разом з цим, зазначено, що не вирішене питання інституційної відповідальності для частини Е, не дає змоги завершити реструктурування.

Зважаючи на затримку прогресу реалізації Проекту, пов’язану з повільним узгодженням інституційних повноважень стосовно єдиної системи реєстрації прав власності та прийняття запропонованих поправок до нормативно-правової бази щодо реєстрації прав власності, Світовий банк листом від 02.06.2008 повідомив про скасування коштів компоненту Е «Розвиток системи кадастру» для завершення процесу реструктуризації Проекту.

На даний час Проект знаходиться в процесі реструктуризації

На сьогодні зміни до Угоди про позику процедурно проходять погодження Ради директорів Світового банку.

Очікується, що ці зміни будуть подані до кінця листопада Міністерству фінансів України для здійснення внутрішньодержавних процедур в Україні для набрання ними чинності.

Підготовлені зміни Світового банку відповідають пропозиціям Міністерства фінансів та передбачають:

  • скасування Угоди про виконання Проекту між Центром ДЗК та МБРР;

  • скасування компоненту E «Розвиток системи кадастру» та компоненту F «Послуги з реструктуризації сільськогосподарських підприємств»;

  • зменшення коштів позики в зв’язку з зменшенням кількості сертифікатів на право на земельну частку (пай), які необхідно замінити на державні акти на право власності на право на земельну ділянку;

  • збереження компонентів A „Інституційний розвиток і правова база”, B "Інформування громадськості", C "Професійна підготовка", Частина G "Впровадження Проекту";

  • розширення компоненту D "Проведення землевпорядних робіт" («Проведення землевпорядних робіт та розвиток системи кадастру», який включає частини D 1 та D 2).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]