Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_V_Formate_RTF_2.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
322.57 Кб
Скачать

1.Міжнародні відносини в Європі у другій половині XVII - початку XVIII ст

Вестфальский мир, що формально поклав край виснажливій Тридцятирічній війні не приніс закінчення війни в Європі. Упродовж 50-х рр. XVII ст. тривали військові дії між Францією і Іспанією. Причому через ту обставину, що іспанські володіння були розкидані по усій Італії, по берегах Рейну і в Південних Нідерландах війна фактично тривала на території сучасних Бельгії і Західній частині Німеччини. Тільки у 1659 р. після того, як військові дії остаточно виснажили сили сторін, Франція і Іспанія пішли, нарешті, на ув'язнення т.з. Піренейського мирного договору. Договір був скріплений у дусі часу шлюбним контрактом між французьким королем і дочкою іспанського короля Філіпа IV Марією-Терезою. При цьому шлюбним контрактом, зокрема, передбачалася відмова інфанта і її нащадків від прав на іспанський престол в обмін на виплату мадридським двором 500 тисяч екю. Ця виплата зроблена не була, що дозволило згодом французам скористатися цією обставиною, щоб обгрунтувати домагання Людовика XIV на ряд іспанських володінь.

До середини XVII ст. ранг великих держав на європейській арені мали такі держави як Франція, Англія, Голландія, Австрійська імперія Габсбургів, Швеція і Іспанія. Не таку значну, але все-таки самостійну роль в європейській політиці грали суверенні німецькі держави - Баварія, Бранденбург і Саксонія, а також Данія на півночі і Португалія і Венеція на півдні. Росія в XVII ст. знаходилася на периферії європейської системи і підтримувала стосунки в основному зі своїми найближчими сусідами. Конфлікти між європейськими державами в цей період часу вже повністю звільнилися від нальоту клерикалізму і були засновані передусім на політичних і торговельно-економічних протиріччях сторін.

Основну групу протиріч склали на той момент торговельні протиріччя і конфлікти з приводу зон рибальства об'ємів транзитних морських перевезень між Англією і Голландією. Голландський військовий флот був до цього часу одним з найсильніших в Європі, а голландський торговельний флот за різними даними приблизно в 5-10 разів перевищував по числу кораблів флоти усіх інших європейських країн разом узятих. Голландія зосередила у своїх руках транзитні транспортні потоки в північній і Західній Європі, по річках Рейну і Маасу. Амстердам був найбільшим фінансовим і банківським центром Європи. Голландські Ост-індська і Вест-Индская компанії активно вели зовнішньоторговельну експансію по всьому світу. Між тим найбільш жорстку конкуренцію голландським товарам і послугам складали англійська морська потужність і торговельно-фінансовий потенціал. Англо-голландские протиріччя вилилися в 50-70-х рр. XVII ст. в три війни між цими державами (1652-54, 1664-67 і 1672-74 рр.). Найбільш запеклий характер носили дві останні війни, які набули загальноєвропейського політичного значення, оскільки союзником Голландії в цих війнах виступала Франція.

Голландія була дуже важливим традиційним союзником Франції, оскільки мала потужний флот і тим самим компенсувала відносну слабкість Франції на морі. Проте в надрах союзу ще в період Тридцятирічної війни зріли серйозні протиріччя. Пов'язані вони були з експансіоністськими планами Франції відносно південних Нідерландів, що знаходилися під владою Іспанії. Перехід південних Нідерландів під владу Франції зовсім не входив при цьому в плани Голландії. Голландці не лише справедливо побоювалися, що Франція, будучи непоганим союзником, з часом може перетворитися на небезпечного сусіда, але і прагнули не допустити відродження Антверпена в якості торговельного і фінансового центру світового значення, що конкурує з Амстердамом, що цілком могло б статися під егідою французької монархії. В результаті союзників в не меншій мірі, чим перемога над супротивником, турбували успіхи один одного у війні, що починалася.

Бойові дії велися в основному на море - біля берегів Африки, Північної Америки, в Карибському басейні. Саме в ході війни 1664-67 рр. англійці захопили у голландців Новий Амстердам (згодом перейменований ними в Нью-Йорк). Версаль деякий час коливався з оголошенням війни Англії. Річ у тому, що одночасно з військовими діями сталися не менш значущі політичні події в Мадриді. У 1665 р. помер іспанський король Філіп IV. Це розпалило апетити Версаля відносно Південних (іспанських) Нідерландів. Врешті-решт Людовик XIV вирішив почекати з висуненням відповідних вимог до Іспанії, дочекавшись повної мобілізації армії і прояснення військової обстановки на англійському фронті. Успіхи голландців на морі привели до того, що реальна участь Франції у війні виявилася дуже обмеженою. А коли в 1667 р. сильна французька армія вторглася в іспанські Нідерланди і начала паралельно т.з. "деволюционную" (тобто спрямовану на визнання спадкових прав інфанта Марії-Терези) війну проти Іспанії, політична ситуація в Європі стала радикально змінюватися. Іспанська армія виявилася абсолютно непідготовленою до війни і фактично небоєспроможною. Таким чином практично ніщо не перешкоджало французам нестримно просуватися на північ, займаючи одне нідерландське місто за іншим. Стороннім спостерігачам стало абсолютно очевидно, що Іспанія, через очевидний занепад своєї військової потужності, буде просто не в змозі зробити Франції гідного опору. В результаті питання про південні Нідерланди в самий розпал англо-голландской війни несподівано опинилося в центрі європейської політики.

Голландці в тому ж 1667 р. добилися найвищих успіхів у війні. Голландський флот не лише наніс англійському ряд чутливих поразок, але і зумів увірватися в гирло Темзи, де були спалені численні склади і доки, а велика частина бойових англійських кораблів виявилася потопленою або відведеною в Амстердам в якості "призів" - захоплених з боєм військових трофеїв. Проте загроза окупації французами стратегічно важливого району і отримання ними контролю над гирлом Шельды підштовхнула Англію і Голландію до укладення миру. І тоді, і упродовж наступних двох століть вважалося не підметом сумніву, що перехід під контроль Франції цих районів фактично передав би до її рук контроль над Ла-маншом і Па-де-кале, дозволив би у разі потреби створювати серйозні проблеми для голландського мореплавання в цих районах і погрожувати висадкою десанта в південній Англії.

Успіхи Людовика викликали значно більше емоцій в торговельно-фінансових кругах Лондона і Амстердама, чим власні невдачі або перемоги у війні. В результаті вже 31 липня 1667 р. між Англією і Голландією був підписаний мирний договір в Маренні. Більше того, англійці і голландці пішли на укладення союзу один з одним, до якого притягнули за допомогою обіцянки щедрих субсидій і Швецію. Цей т.з. "Потрійний" союз запропонував Людовику свої посередницькі послуги при укладенні миру з Іспанією. У разі відмови від переговорів союзники погрожували Франції оголошенням війни. Це була та сама пропозиція, яка Людовик за усього бажання не міг ігнорувати. Проти нього виявилися об'єднані фактично усі великі морські держави того часу. В результаті в 1668 р. французи були вимушені піти на укладання Аахенского миру з Іспанією, добившись лише незначних територіальних приростів (за рахунок окупованих французами районів південної Фландрії).

У другій половині XVII століття Францію по сукупності компонентів державної потужності виявилася найсильнішою державою Європи. Вона явно випереджала будь-якого зі своїх конкурентів в плані величини території, чисельності населення, забезпеченості природними ресурсами і так далі. Більше того, Франція була в позначений період країною класичного абсолютизму з досить високою мірою централізації управління і розгалуженим бюрократичним апаратом. Ця обставина давала в руки французьких монархів унікальний по дієвості і ефективності інструмент мобілізації ресурсів для проведення в життя амбітних зовнішньополітичних планів. Крім того, у Франції була створена найбільша в Європі постійна сухопутна армія (200 тис. чоловік в мирний час і до 500 тис. в період війни) і значно збільшений військовий і торговельний флот.

З 60-х років XVII століття Францію Людовика XIV переходить до відкритої експансіоністської політики. Основним її напрямом стає іспанське, а основними цілями - приєднання ряду володінь іспанської корони на Рейні, а також південних Нідерландів до Франції. Між тим, союз з Францією як з найсильнішою континентальною державою був потрібний як Англії, так і Голландії для того, щоб добитися поставлених цілей в дуже гострому торговельно-економічному суперництві один з одним, що знову мав тенденцію до переростання у військово-політичне протистояння. Граючи на протиріччях Англії і Голландії дипломатам Людовика XIV вдалося досить швидко розколоти "Потрійний" союз морських держав (шведи покинули його в обмін на грошові субсидії з боку Франції) і заручитися підтримкою своїх планів відносно іспанських володінь з боку англійського короля Карла II. Крім того, французькій дипломатії вдалося нейтралізувати військовий потенціал імперії Габсбургів, що заявила про свій нейтралітет в назріваючому конфлікті. Старі супротивники (ще з часів Нідерландської революції кінця XVI ст.) Іспанія і Голландія несподівано виявилися союзниками в протистоянні двом щонайпотужнішим державам того часу - Англії і Франції.

У 1672 м. Англія і Франція почали війну проти Голландії. Іспанія до цього часу вже не розглядалася в якості серйозного супротивника. Розгром Голландії на полі бою повинен був зробити її набагато зговірливіше з питання про приєднання до Франції південних Нідерландів. Одночасно англійці розраховували завдати щонайпотужнішого удару по економічній і військово-морській потужності свого головного конкурента.

Влітку 1672 року справа йшла до розгрому Голландії. Французька армія швидко просувалася, захоплюючи усі нові голландські провінції, а англо-французский флот панував в Північному морі. Проте приголомшуючі успіхи англо-французской коаліції кінець кінцем привели до її розпаду. У 1674 м. Англія, що зовсім не бажала рішучого посилення Франції (у тому числі її військово-морської потужності і торговельно-економічного потенціалу) за рахунок Нідерландів уклала з Голландією сепаратний мир і вийшла з війни. За нею послідували ряд менш значних союзників Людовика - Кельн і Мюнстер. Одночасно в Європі почала складатися нова антифранцузька коаліція.

Така кардинальна зміна політичної обстановки пояснювалася досить просто. Річ у тому, що остаточний розгром Голландії повністю руйнував хистку європейську рівновагу і сприяв встановленню французької гегемонії в Європі, чого не могла допустити жодна з великих європейських держав. Що в результаті прийшов в 1672 р. до влади Вильгельму Оранскому вдалося розколоти табір супротивника і, більше того, почати формування нової антифранцузької коаліції. В ході війни в цьому сенсі складалася досить парадоксальна ситуація. Чим більше перемог брало французькі війська на суші і на морі, тим складніше складалася для Франції зовнішньополітична обстановка. До кінця 1674 м. Франція опинилася практично в повній політичній ізоляції. Більше того, голландці зуміли прекрасно розіграти англійську внутрішньополітичну карту і під тиском опозиції король Карл II у кінці 1677 р. був вимушений навіть піти на укладення союзу з Нідерландами. Формально англо-голландский союз не був спрямований проти Франції. Англійці, як і 10 років тому в ході деволюционной війни французів з іспанцями, лише пропонували "добрі послуги" в укладенні миру з Голландією. Проте фактично це означало ультиматум французькому королеві Людовикові. Виснажена війною Франція не могла собі дозволити конфронтацію з новим потужним супротивником.

У 1678 році був підписаний Нимвегенский мир. За договором Людовик придбавав Франш-Конте і деякі інші менш значні території в обмін на втрату ряду анклавных володінь в Німеччині і південних Нідерландах. Одночасно французи були вимушені відмовитися від деяких введених Кольбером заборонних мит і тарифів на товари, що ввозилися. З моменту ув'язнення Нимвегенского мир основним "нервом" європейської політики стають протиріччя між Францією, з одного боку, і усіма іншими європейськими державами, з іншою. Для того, щоб урівноважити зростаючу потужність Франції в Європі уперше складається широка коаліція, до складу якої увійшли Англія, Голландія, Іспанія і Австрійська імперія Габсбургів.

До останньої чверті XVII століття однієї з цілей французької політики стало впорядкування французьких меж. Під цим розумілося придбання нових територій з наступною ліквідацією анклавного положення ряду володінь французької корони, що дозволило б створити єдиний ланцюг фортифікаційних споруд по лінії Рейну і в південних Нідерландах. Для виконання цієї мети Людовик XIV затіяв справжню судову кампанію, спрямовану на те, щоб довести древні або знову придбані по Вестфальскому миру "права" на ті або інші території. Уподобані "королем-сонцем" володіння негайно окуповувалися французькими військами, іноді навіть не чекаючи відповідних судових рішень. У тих, що набули широкого поширення в Німеччині антифранцузьких памфлетах того часу небезпідставно відзначалося, що після укладення миру Людовик примудрився приєднати до своїх володінь більше територій, чим перейшло під його скіпетр в ході війни.

Спроби Людовика XIV диктувати свої умови в Європі, захоплення чужих земель під приводом існування сумнівних старовинних прав викликали неминучу відповідь з боку Австрійської імперії Габсбургів і цілого ряду німецьких князівств. Це змусило імператора Леопольда I укласти союзний договір в 1682 р. з декількома німецькими князями, по якому вони зобов'язалися виставити проти французів 30-тисячну армію. А на початку 1683 року був ув'язнений оборонний союз, до якого увійшли імператор, Голландія, Іспанія, Швеція, курфюрсти Баварії і Ганновера. Війна з Францією здавалася неминучою. Проте Людовик прибег до допомоги імперії Османа, що цілком відповідало духу концепції raison d'etat. Османи оголосили війну імперії Габсбургів і в 1683 р. 200 тис. турецька армія підступила до Відня.

Тут необхідно відмітити, що імперія Османа в XVII - XVIII віках, маючи величезні території на трьох континентах і будучи великою європейською державою (Балкани, Валахия, Молдавія, частина Угорщини) багато в чому вже втратила наступальну потужність на європейському напрямі. Проте, постійно знаходилися держави, раніше усього Францію, які були не проти до власної вигоди підтримувати з військовою, політичною і фінансовою точок зору ті або інші домагання Туреччини в Європі. Починаючи з останньої чверті XVII століття політика, що пізніше дістала назву "Східної політики" або політики "східного бар'єру", націлена на використання Туреччини (разом зі Швецією) в якості противаги Австрійської імперії, а потім і Росії, займала в зовнішній політиці Франції усе більш важливе місце. У зв'язку з цим "христианнейший король" Європи Людовик XIV отримав навіть іронічне прізвисько "христианнейшего турка".

Користуючись концентрацією сил Австрійської імперії на східному напрямі, Людовик пред'явив ультиматум Іспанії і добився від неї приєднання до території Франції Люксембурга. Більше того, за новою угодою, що знаходиться в Регенсбурге в серпні 1684 р., були задоволені практично усі домагання Франції на Рейні. Проте добившись успіхів в плані територіального розширення, Франція опинилася в повній політичній ізоляції в Європі. Всупереч очікуванням офіційного Версаля турки зазнали жорстокої поразки під стінами Відня, а австрійські Габсбурги зуміли за підсумками війни з Оттоманською Портой істотно посилити свої позиції в Центральній Європі. Їм вдалося очистити від турок Угорщину, частину Сербії, Валахии і Боснії. Більше того, "Славна революція" в Англії (1688 р.) і прихід до влади в Лондоні в результаті династичної комбінації Вільгельма Оранского, штатгальтера Голландії, привів і Британію в табір рішучих і послідовних супротивників Франції. Тим самим два найдинамічніше протестантських, що розвивалися, держави несподівано для французької дипломатії об'єднали свої ресурси в боротьбі проти можливості встановлення французької політичної гегемонії в Європі.

Офіційний Версаль проте не зумів вірно оцінити співвідношення сил, що змінилося, і продовжував поводитися на європейській арені гранично безпардонно. У 1688 р. з Парижу послідував наказ спустошити прикордонні території, не так давно приєднані до Французького королівства. За уявленнями того часу для забезпечення безпеки меж необхідно було створити на усьому їх протязі ланцюг фортець. Для надійної ж оборони довготривалих фортифікаційних споруд французькі воєначальники - Лавуа, Вобан, та і сам Людовик вважали необхідним спустошити прилеглі до ланцюга французьких фортець місцевості, що будуються, що у разі війни різко погіршило б для вірогідного супротивника можливості підвезення амуніції і провіанту військам, скуло можливості маневру і прирекло б спроби облоги фортець на невдачу. В принципі подібна міра свідчила швидше про прийняття оборонне військової доктрини, ніж про експансіоністські задуми Версаля. Проте безпричинні руйнування, що живо нагадали в Європі ще відносно недавні криваві події Тридцятирічної війни, привели до вибуху обурення діями французів, передусім в Німеччині. У 1688 р. почалися бойові дії на Рейні. Весною 1689 р. Мадридський двір офіційно пропустив війська німецьких князівств в Південні Нідерланди і відкрив перед ними ворота своїх фортець. Скориставшись цим французький двір оголосив війну Іспанії. У травні 1689 року почалася війна Франції проти Голландії і Англії. До останніх незабаром прилучилися Савойя і ряд південнонімецьких князівств на чолі з Баварією. Рейхстаг Священної Римської імперії німецької нації, що засідав в Регенсбурге, офіційно оголосив війну Франції.

До літа 1690 року Францію знаходилася у стані війни з потужною коаліцією, що об'єднувала у своїх рядах велику частину Європи. У французів практично не було шансів на перемогу. Від нищівної поразки Версаль врятувала взагалі властива широким міжнародним коаліціям неузгодженість дій його супротивників. Війна, що дістала назву війни Франції проти ліги Аугсбургской, розтягнулася на 9 років (1688-1697). І хоча головна мета ліги полягала в тому, щоб не дати Франції захопити гегемонію в Європі і отримати іспанські Нідерланди, великого значення набули в ході війни питання торгівлі і боротьби за колонії. У 90-х рр. XVII ст. Версаль робив активні спроби по досягненню сепаратного миру з окремими учасниками ліги Аугсбургской, здійснював заходи по по внесенню розколу в дії супротивної коаліції. Ці спроби не увінчалися помітним успіхом (коаліцію під впливом щедрих французьких субсидій покинуло лише герцогство Савойя). Проте Франції вдалося вистояти в боротьбі з великим числом своїх супротивників і зберегти за собою статус найпотужнішої держави Європи.

У вересні 1697 р. був підписаний Рисвикский мирний договір Франції з Англією, Іспанією і Голландією. За угодою Францію фактично зберегла за собою велику частину своїх придбань і завоювань в Німеччині і в південних Нідерландах, у тому числі Франш-Конте. У договорі було формально зафіксовано визнання Людовиком XIV законних прав Вільгельма Оранского на англійський престол. З підписанням Рисвикского договору було встановлено майже класичну "рівновагу сил" в Європі. Проте він не вирішив центрального питання, від якого залежали перспективи збереження "балансу сил", що сформувався, а саме, питання про "іспанський спадок", а також ніяк не вирішив проблем боротьби за колоніальне переважання, що розгорнулася в цей період між Англією або Францією.

Після Рисквикского миру усі провідні європейські держави були значно ослаблені і жодна з них безпосередньо не прагнула до загострення відносин і, тим більше, до нової європейської війни. Проте, через всього декілька років після досягнення світу перед європейськими політиками і дипломатами постало питання про т.з. "іспанському спадку".

Річ у тому, що іспанський король Карл II Габсбург не мав спадкоємців і доля величезної Іспанської імперії, що мала колосальні колоніальні володіння поза Європою, а також великими анклавами на континенті (у Італії, південних Нідерландах і так далі) виявилася залежно від династически-дипломатических комбінацій європейських дворів. Офіційний Версаль відразу після ув'язнення Рисвикского миру приступив до дипломатичної підготовки встановлення фактичної унії між Францією і Іспанією за рахунок коронації в якості іспанського короля онука Людовика XIV герцога Філіпа Анжуйского. Іншим претендентом на іспанський престол виступав австрійський ерцгерцог Карл, представник австрійської гілки будинку Габсбургів. Морські держави - Англія і Голландія - зайняли вичікувальну позицію, намагаючись виторгувати для себе найбільш вигідні умови в плані придбання колоніальних володінь і територій в Європі, а також торговельних "компенсацій" у кожного з претендентів.

Політика Людовика XIV відносно Іспанії була досить схожа з політикою відносно Голландії: опанувати метрополію і з оволодінням Мадридом автоматично придбати великі території, що знаходилися поза Європою. На думку цілого ряду дослідників відповідно до зовнішньополітичних задумів Людовика XIV Франція повинна була стати спадкоємицею відразу двох багатих колоніальних імперій - голландської і іспанської. Відносна невдача на голландському напрямі мала бути компенсована успіхом на Пиренеях.

Потрібно відмітити, що на перших порах дипломатичне настання Франції на іспанському напрямі увінчалося повним успіхом. У 1700 р. в самий розпал дипломатичних торгів відносно "іспанського спадку" помирає іспанський король Карл II Габсбург. Згідно з його заповітом мадридський трон повинен був успадкувати онук Людовика, представник Бурбонів, що коронувався під тронним ім'ям Філіпа V. Вже на початку 1701 р. французькі війська були розміщені в південних Нідерландах і в Мілані. Зрозуміло, жодна з європейських держав не побажала змиритися з таким рішучим посиленням могутності Франції. Англія, Голландія і Австрія об'єдналися проти французьких і іспанських Бурбонів. Головними цілями боротьби були збереження рівноваги сил в Європі і недопущення якої-небудь однієї держави до іспанських володінь. В результаті в 1701 р. почалася нова загальноєвропейська війна, яка тривала більше 10 років.

Утрехтский мир 1713 року і Раштадский мир 1714 р., якими завершився цей виснажливий і кровопролитний батальний марафон, найсерйознішим чином змінили розстановку сил на європейському континенті. По суті, було покінчено з планами Версаля на встановлення французької гегемонії в Європі. І хоча син Людовика XIV Філіп V зберіг іспанську корону, система, створена умовами договорів, зробила згодом нереальним висунення гегемоністських домагань з боку Франції. До 1715 року, коли помер Людовик XIV, Франція мало нагадувала ту державу, яка очолювала в Європі в 60-80-і роки XVII століття. Фактично втратила статус великої держави Голландія, вимушена упродовж декількох десятиліть вести затяжні і дуже дорогі війни на континенті і на торговельних шляхах у світовому океані, чим був остаточно підірваний її статус провідної світової фінансової держави. Мабуть, в положенні тих, що виграли опинилися деякі відносно другорядні європейські держави (королівство Пруссія, наприклад) і Англія. Утрехтский мир знаменував економічне і політичне посилення Англії, яка виявляла очевидну зацікавленість в тому, щоб на європейському континенті жодна з держав не зайняла пануючого положення і в тому, щоб самій грати роль арбітра в міжнародних спорах. У зв'язку з цим англійські політики незалежно від внутрішньополітичної орієнтації на довгі роки стають одними з найтвердіших і зацікавленіших прибічників доктрини "балансу сил" в Європі.

Доба козацько-гетьманської держави (сер. XVII - кін. XVIIIст.)

Національна революція українського народу сер. XVII століття. Утворення козацької держави

Ліквідація української козацької держави

Українські історики події сер. 17 ст. характеризують як національну революцію українського народу (1648-1676р.), яка завершується поразкою.

1648 р. (січень) - початок революції. Перші перемоги повстанців 1648 року:

під Жовтими Водами (16 травня)

Корсунь (26 травня)

під Пілявцями (23 вересня)

Проблема: Чому повстанці не скористались перемогами?

Сучасні історики дійшли висновку: в ході визвольної війни відбувається еволюція, тобто розвиток, зміни поглядів Б.Хмельницького. З самого початку повстанці не ставили питання добитися незалежності України. Б. Хмельницький знаходив більш сильну державу під захистом якої Україна змогла б існувати як самостійна держава. Спочатку це була Польща, потім Росія, потім Туреччина і з 1653 р. остаточно Росія.

Головне завдання: повернути права.

1649р. (серпень) - Зборівська угода

Умови:

40 тис. реєстрового козацтва

звільнена від Польщі Київщина, Броцлавщина, Чернігівщина

Сучасні історики вважають, що утворення козацької держави на зразок Запорозької Січі розпочинається вже в ходи визвольної війни після Зборівської угоди.

Ознаки держави:

атрибутика

війська (реєстрове козацтво)

територія Брацлавщини, Київщини і Чернігівщини

1651 р. (червень) - битва під Берестечком (перед битвою польський король заручився підтримкою кримського ханства). Турки і татари зарджують Хмельницького і уходять. Закінчується битва повною поразкою (війська теж були ослаблені після численних війн)

1651р. - Білоцерківська угода (негативний момент в історії України)

Умови угоди:

за повстанцями залишається лише Київщина

військо скорочується до 20 тис. чол.

1652 р. (травень) - Батизька битва. Завершилась блискучою перемогою повстанців

1653 р. (грудень) - московські посли приїжджають до України, до Переяслава.

8 січні 1654 р. - Переяславська рада. Остаточний договір між Росією і Україною як двох незалежних держав.

У березні 1654 року. було підписано Березневі статті. Возз'єднання України з Росією, як народ, а не дві держави

Висновок: сучасні історики вважають, що за березневими статтями Україна ввійшла під протекторат Росії на правах широкої автономії.

Вступ 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]