Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Робота із шаблонами

При створенні схожих публікацій (наприклад стандартних документів, брошур однієї серії, номерів журналів та ін.) можна використовувати шаблони. При цьому немає необхідності спеціально створювати елементи бібліотеки шаблонів – досить зберігати публікації, оформлення яких ще знадобиться як шаблони. Таким чином, після роботи над документом буде залишатися заготовка для наступного.

Для роботи із шаблонами документів у програмі є зручна палітра Templates (Шаблони). Відкривши командою підміню Plug-In Palettes (палітри, що підключаються) меню Window (Вікно), можна знайти досить велику колекцію готових шаблонів. У колекцію входять заготовки для візитних карток, листівок, брошур, рекламних оголошень, упаковок та ін.

Вміст палітри шаблонів

Основну частину палітри займає поле перегляду. У верхній частині палітри знаходиться список груп шаблонів. Для демонстрації в полі перегляду мініатюр шаблонів даної групи необхідно вибрати один з пунктів списку.

У комплект програми входять наступні групи шаблонів: Ads (Рекламні оголошення); Brochures (Обкладинки брошур); Business Cards (Візитки); Business Sets (Ділові документи); Cards (Вітальні листівки); Certificates (Сертифікати); Flyers (Листівки); Label Sets (Ярлики і наклейки); Menus (Меню); Miscellaneous (Різні шаблони); Newsletters (Газети); Postcards (Поштові листівки); Posters (Плакати); Presentation Folders (Папки для презентацій); Presentations (Презентації); Programs (Програмки); Reports (Обкладинки звітів); TriPack (Шаблони фірми TriPack).

Для керування шаблонами застосовується меню палітри:

New Category (Створити категорію) відкриває вікно завдання назви нової категорії шаблонів. Нова категорія негайно з'являється в списку палітри.

Delete Category (Видалити категорію) видаляє непотрібні групи шаблонів. Необхідно зазначити, що в категоріях зберігаються не самі файли шаблонів, а посилання на них, тому видалення категорії не приведе до видалення файлів з диска.

Edit Category (Редагувати категорію)використовується для назви активних груп шаблонів. Активізувати шаблони можна натиском на шаблоні один раз. Мініатюра активного шаблона обведена рамочкою. Активізувати можна одночасно кілька шаблонів, вибравши їх при натиснутій клавіші <Shift> або <Ctrl>.

Move Templates to (Перемістити шаблон)відкриває список категорій. Натиснувши на одній з них, можна перемістити активний шаблон у дану категорію.

Copy Templates to (Копіювати шаблон)діє аналогічно, однак активний шаблон копіюється в обрану категорію.

Palette Options (Властивості палітри)відкриває вікно вибору розміру мініатюр – маленькі, середні або великі зразки.

Delete Template(або кнопка з піктограмою сміттєвого кошика) видаляє мініатюру шаблона з групи. Необхідно зазначити, що здійснює це без додаткового запиту. Видаляється лише мініатюра, посилання, а сам файл шаблона з диска не зникає.

Add a Template (Додати шаблон)додає мініатюри шаблона в групу. Вибір цієї команди (або піктограм чистого листа у нижньому правому куті палітри) дозволяє відкрити вікно. У вікні необхідно ввести назву для мініатюри. Використовуючи перемикач Get The Template (Визначити шаблон), необхідно визначити файл, який буде пов'язаний з даною мініатюрою. У положенні Create from the currently active document (Створити з поточного документа) програма створить на основі активного документа файл шаблона, помістить його в ту ж папку, де лежать інші файли шаблонів даної категорії, а потім згенерує мініатюру для цього шаблона. Необхідно зазначити, що поточний файл буде обов'язково збережений. У положенні Add an existing PageMaker template file (Додати готовий шаблон PageMaker) стає активною кнопка Browse (Шлях). Натиснувши на ній, можна визначити шлях і ім'я існуючого файлу шаблона для внесення його мініатюри в категорію. У даному випадку створюються тільки посилання і мініатюра, файл шаблона не копіюється і нікуди не переноситься.

Створення публікації на базі шаблона

Для створення публікації на базі шаблона необхідно обрати підходящий шаблон з палітри і здійснити подвійне натискання на ньому або натиснути на кнопці Create Publication (Створити публікацію). Нова публікація без назви містить всі елементи обраного шаблона. Якщо в шаблоні були використані не встановлені шрифти, то PageMaker видасть стандартне вікно попередження про заміну шрифтів.

Створена на основі стандартного шаблона публікація, крім макета, містить фрейм з описом. В опис входять: категорія, назва файлу шаблона, опис документа (кількість кольорів, особливості друкування та ін.), використані шрифти, поради верстальщику по підготовці, код продукту за класифікацією Avery (використовується для стандартних етикеток, наклейок, візиток та ін.) і категорія складності.

Нову публікацію необхідно зберегти під потрібною назвою і внести виправлення.

Для відкриття не публікації на основі шаблона, а сам шаблон для редагування, необхідно обрати: команду Open (Відкрити) меню File (Файл), шаблон для редагування. У нижній частині вікна Open (Відкрити) поставити перемикач Open As (Відкрити як) у позицію Original (Оригінал).

Шаблони-сценарії

Сценарії являють собою невеликі програми, що написані мовою макропрограмування PageMaker. При запуску сценарію програма виконує описані в ньому дії. Сценарії зберігаються в спеціальній палітрі Scripts (Сценарії). Для відкриття цієї палітри необхідгно обрати однойменну команду підміню Plug-In Palettes (Додаткові палітри) меню Window (Вікно).

У палітрі Scripts перераховано кілька груп сценаріїв. Натисканням на групі відбувається відкриття палітри. Натисканням на кожному зі сценаріїв групи, відбувається запуск виконання програми. У вигляді сценаріїв виконані різноманітні серії команд. Існуючі шаблони-сценарії – створення календаря і стилізація розвороту під скріплену пружинкою записну книжку.