Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту України Державний вищий навчальний заклад

«Український ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

З ДИСЦИПЛІНИ

“НАСТІЛЬНІ ВИДАВНИЧІ СИСТЕМИ”

ЗАГАЛЬНІ ВІдомості ПРО ВИДАВНИЧУ СПРАВУ. Технологія видавничого процесу підготовки поліграфічної продукції

ДЛЯ СТУДЕНТІВ II–III КУРСУ

Затверджено на засіданні

кафедри ПП і ФНПМ.

Протокол № 1 від 31.08.2012.

Дніпропетровськ УДХТУ 2012

Конспект лекцій з дисципліни “Настільні видавничі системи”. Загальні відомості про видавничу справу. Технологія видавничого процесу підготовки поліграфічної продукції для студентів ІІ–ІІІ курсу спеціальності 6.051501 “Матеріали видавничо-поліграфічних виробництв” / Укл. О.С. Свердліковська, М.В. Бурмістр. – Дніпропетровськ: ДВНЗ УДХТУ, 2012. – 56с.

Укладачі: О.С. Свердліковська, канд. хім. наук;

М.В. Бурмістр, д-р хім. наук

Відповідальний за випуск М.В. Бурмістр, д-р. хім. наук

Навчальне видання

Конспект лекцій

з дисципліни “Настільні видавничі системи”.

Загальні відомості про видавничу справу.

Технологія видавничого процесу підготовки поліграфічної продукції

для студентів ІІ–ІІІ курсу

спеціальності 6.051501

“Матеріали видавничо-поліграфічних виробництв”

Укладачі: СВЕРДЛІКОВСЬКА Ольга Сергіївна

БУРМІСТР Михайло Васильович

Редактор Л.М. Тонкошкур

Коректор О.Л. Свердліковська

Підписано до друку 14.01.13. Формат 6084 1/16. Папір ксерокс. Друк різограф. Умов.-друк. арк. 2,54. Облік.-вид. арк. 2,61. Тираж 80 прим. Замовлення №120 Свідоцтво ДК №303 від 27.12.2000.

ДВНЗ УДХТУ, 49005, м. Дніпропетровськ-5, просп. Гагаріна, 8.

Видавничо-поліграфічний комплекс ІнКомЦентру

ЗМІСТ

ЗМІСТ ……………………………………………………………

3

Вступ …………………………………………………………..

4

1.

ЗАГАЛЬНІ ВІдомості ПРО ВИДАВНИЧУ СПРАВУ …

5

1.1.

Видавнича продукції ……………………………………………

6

1.2.

Видавництво …………………………………………..…...……

11

1.3.

Технологія видавничого процесу ……………...……….………

12

1.4.

Друкарня ………….…………...…….……..……..……………...

25

2.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ УСПІШНОГО ВИПУСКУ ВИДАВНИЧОЇ ПРОДУКЦІЇ НА КОЖНОМУ ЕТАПІ ЇЇ ПІДГОТОВКИ ………………………………………………….

34

2.1.

Планування публікації …………………………………………..

34

2.2.

Верстка …………………………………………………………...

37

2.3.

Переддрукарська підготовка ……………………………………

39

2.4.

Друк в друкарні ……………………………………..…………...

41

3.

ТИПОВІ ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ……………………………..

43

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ..………….

45

ДОДАТКИ ..…………………………………………………..….

46

Вступ

Дисципліна „Настільні видавничі системи” вивчає сучасні методи додрукарської підготовки видавничої продукції. Мета даного навчального курсу – формування системного підходу одержання високоякісної видавничої продукції та оволодіння сучасними комп'ютерними технологіями додрукарської підготовки.

Підготовка видавничої продукції від планування до тиражування – складний і тривалий процес, що складається з довгого ланцюга взаємозалежних етапів. Донедавна кожний етап виконував професіонал вузької спеціалізації: редактор, коректор, художник, укладач, друкар та ін. Стрімкий розвиток комп'ютерних технологій та впровадження настільних видавничих систем привело до стирання граней між окремими етапами додрукарської підготовки публікації (макетування, підготовка тексту, підготовка ілюстрацій, вибір шрифтів, верстка, кольороділення, друкування оригінал-макета), тому практично всі питання даного етапу може вирішувати одна людина. Однак такий фахівець повинний не лише володіти питаннями додрукарської підготовки публікації в повному обсязі, але й добре орієнтуватися в технологічних особливостях окремих етапів підготовки видавничої продукції. Тобто, при створенні якісної поліграфічної продукції недостатньо лише опанувати інструментами додрукарської підготовки необхідно володіти базовими поняттями видавничої справи, мати уявлення про видавничий процес.

Видавничий бізнес сьогодні немислимий без комп'ютерних видавничих систем, а у випадку створення макетів для типографського тиражування видавнича система просто необхідна. Видавничі пакети (програми обробки графічної і текстової інформації, комп'ютерної верстки та ін.) легко піддаються освоєнню навіть непрофесіоналам у видавничій справі. До базових пакетів належать: програма обробки векторної графіки CorelDraw, програма обробки растрових зображень Adobe PhotoShop, програма для верстки Adobe PageMaker. Необхідно зазначити, що одержання навичок роботи у базових пакетах дозволяє з легкістю освоювати інші видавничі пакети. При цьому версія програмного забезпечення не впливає на ефективність вивчення даного видавничого пакета, що обумовлюється незмінними основними прийомами роботи і складовими їх операції.

Таким чином, підстава успішного випуску видавничої продукції – формування системного підходу до видавничого процесу вцілому, до процесів додрукарської підготовки, наявність знань в області поліграфічного дизайну та стійких навичок роботи в середовищі сучасних комп'ютерних настільних видавничих системах.

1 Загальні вІдомості про видавничу справу

Поняття «видавнича справа» має декілька значень, найбільш загальним з яких є наступне:

Видавнича справа – галузь культури і виробництва, пов'язана з підготовкою, випуском і поширенням книг, журналів, газет та інших видів друкарської продукції.

Найбільш близькі до видавничої справи за змістом та іншими аспектами поняття «Книгознавство», «Книжкова справа», «Бібліологія», «Книжність».

Однієї з найважливіших категорій видавничої справи є авторське право, яке є невід'ємною частиною прав людини і входить у більш широке поняття інтелектуальної власності.

Авторське право – сукупність юридичних норм і правил, які регулюють правові відносини між авторами та іншими фізичними і юридичними особами, що виникають у зв'язку зі створенням і використанням добутків, які є об'єктами інтелектуальної власності.

Терміном «авторське право» позначають набір конкретних прав, що належать автору охороняємого твору. Авторські права поділяють на:

– майнові,

– немайнові.

До немайнових прав належать: визнання авторства твору, право його використання в будь-якій формі та під будь-яким ім'ям (або анонімно), право на відмовлення в публікації на будь-якому етапі, право на захист від будь-яких зазіхань, що наносять збиток честі та гідності автора. Немайнові права охороняються безстроково і не передаються іншим особам.

Майнові права – це право на відтворення, поширення будь-яким способом, зміна добутку та його переклад на інші мови.

Основним документом, що регламентує відносини між автором і видавництвом є договір на видання твору. Головні складові видавничого договору – назва, обсяг, тип твору, термін, на який автор передає права на видання, територія, на якій може бути використаний твір, терміни та умови виплати авторського гонорару, спосіб поліграфічного відтворення видання, тираж і спосіб поширення.

У науці, техниці та виробництві параметри, характер, якість продукції, способи її контролю та іспитів визначає система державних стандартів України. У свою чергу кожна галузь має також термінологічний стандарт, що встановлює систему термінів і визначень у даній сфері понять. Використання стандарту передбачене для виробничих і юридичних задач, де головне – точність, неможливість різних тлумачень.

У видавничій справі види і типи видань, коректурні знаки, вимоги до оформлення анотацій, вихідних відомостей, бібліографічних списків та інших видавничих операцій так само визначаються державними стандартами. Перелік нормативних документів, що регламентують видавничо-поліграфічну діяльність в Україні, представлений у додатку 1.

1.1 Видавнича продукції

1.1.1 Класифікація видавничої продукції

Кожний вид друкарської продукції має свою історію, принципи розвитку, місце в суспільстві та особливості технології виробництва. Самим головним, древнім і специфічним продуктом видавничої діяльності безумовно є книга. Існуюча видавнича продукція та її класифікація представлена на рис. 1.1, а їх визначення у глосарії (додаток 2).

Необхідно зазначити, що періодичні та неперіодичні, тривалі видання класифікують й за характером інформації (рис. 1.2).