Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

1.3.4 Тематичне планування

При плануванні роботи видавництва необхідно розрізняти рукописи двох видів:

– замовлені,

– організовані самим видавництвом.

До замовленого належать рукописи триваючих видавничих проектів: раніше початі видавництвом серії, багатотомні видання, зібрання творів, фінансовані замовником (спонсором, грантодержателем та ін.) щодо комерційної надійності цієї частини плану видання. У випадку організованих видавництвом – вимоги до рукописів залишають незмінними, незалежно від виду і жанру твору. Рукописи, що пройшли етап внутрішнього та зовнішнього резензування, включають в тематичний план випуску літератури.

План випуску літератури – це видавничий документ, що містить перелік книг, брошур або іншої продукції, призначеної до випуску протягом наступного календарного року.

До складу плану випуску літератури додають наступні відомості:

– автор (прізвище, ініціали),

– назва твору,

– анотація, що містить короткі відомості про твір і потенційної читацької аудиторії,

– обсяг у друкованих аркушах,

– квартал виходу,

– планований тираж.

План випуску літератури друкують у вигляді брошури, що розсилається до книготоргуючих організацій, магазинам, базам, бібліотекам і часто містить аркушки з бланками замовлень, які оформляють організації і приватні особи шляхом розсилки до видавництва або книготоргуючих організацій. Замовлення, прислані на основі плану випуску літератури, складають частину гарантованого тиража видавничої продукції.

Тематичний план випуску літератури є найважливішим інструментом вивчення читацького попиту та реклами діяльності видавництва, його візитною карткою, що відбиває творчі можливості та світогляд творчого колективу.

1.3.5 Виробниче планування

Детальне планування виробничої діяльності зробить роботу видавництва більш ефективною.

Серед документів, які необхідно складати:

– план реалізації на рік (з розбивкою на квартали),

– калькуляція собівартості кожної книги або іншої одиниці продукції,

– калькуляція середньорічної вартості друкованого аркуша відбитка,

– розрахунок потреби матеріалів на рік,

– штатний розклад.

Фінансовий план та інші фінансові документи роблять окремо, в обов'язковому порядку. Основні показники виробничої діяльності видавництва виносять в окремий документ, будучи, разом з тематичним планом, візитною карткою видавництва. Основні показники виробничої діяльності включають:

– число назв книг або інших одиниць видавничої продукції,

– кількість обліково-видавничих і друкованих аркушів на рік,

– середній обсяг випускаємих книг,

– середній тираж.

Такий набір показників відразу дає уявлення про масштаб діяльності, виробничих можливостях видавництва, а тематичний план – про наміри, творчий потенціал колективу. Виробниче планування безпосереднє пов'язано з комерційною стороною видавничого процесу, з такими поняттями як менеджмент і маркетинг, прибуток, витрати, собівартість та ін. Існують різні види витрат – загальногосподарські, видавничі, виробничі, комерційні (витрати на рекламу, збереження, доставку, навантаження та розвантаження продукції, оплату роботи посередників та ін.). У структурі собівартості видавничої продукції усі вони займають різні частки.

Структура та рівень собівартості, рентабельність, прибуток та інші фінансово-економічні та виробничі показники залежать від багатьох факторів і, у першу чергу, від кон'юнктури книжкового ринку. Їх планування потребує від співробітників видавництва високої професійної кваліфікації, мобільності, здатності пристосуватися до умов, що змінюються, і потребам попиту.

Виробниче планування ведуть паралельно з тематичним, що оформлюється остаточно після затвердження тематичного плану.