Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

2.4.3 Друкування тиражу

Друкування тиражу здійснюють після підписання його до друку.

Незайвим є вибірковий перегляд готового тиражу на предмет відповідності спробних відбитків. Якщо відповідність незадовільна, то необхідно передрукувати тираж, бо брак допущений саме друкарнею. При тривалій співпраці видавництва з друкарнею ризик таких катастрофічних помилок з боку друкарні малий.

Після друкування тиражу друкарня може проводити й інші роботи, необхідні для конкретного видання: фальцювання, обрізання, виготовлення палітурки та ін. Результат цих робіт, як і будь-яких типографських робіт, необхідно ретельно контролювати і повідомляти працівникам друкарні про будь-який виявлений брак (короблення палітурки, складки при фальцюванні, нерівне обрізання та ін.).

Одже, після тривалої підготовки видання готово. Обов'язково будуть наявні деякі помилки верстки, невикористані можливості поліпшення самого макета або підвищення його технологічності. Необхідно аналізувати причини невдач і зазначати упущені можливості, що допоможе уникнути таких накладок наступного разу та підійти до випуску публікації більш раціонально.

3 Типові тестові завдання

1. Про що йде мова: «Галузь культури і виробництва, пов'язана з підготовкою, випуском і поширенням книг, журналів, газет та інших видів друкарської продукції – це»

а) видавнича справа;

б) авторське право;

в) видавнича продукція.

2. Яке видання належить до класифікації за цільовим призначенням:

а) начальне видання;

б) ізовидання;

в) обзорне видання.

3. Анотація твору – це:

а) набір даних, що характеризують видання та призначених для його оформлення, інформування споживачів, бібліографічної обробки і статистичного обліку;

б) один з найважливіших елементів видавничої продукції;

в) короткий виклад його змісту (звичайно до 500 знаків), що містить відомості про тематику та призначення книги, її відмітних рисах і читацькій орієнтації.

4. До якої групи належить видавнивнича група, що випускає 3–5 видань на рік без певного плану:

а) дрібна;

б) середня;

в) велика.

5. Видавничий оригінал – це:

а) авторський оригінал, підготовлений у видавництві до здачі на поліграфічне підприємство для виготовлення друкарських форм;

б) видавничий документ, що містить перелік книг, брошур або іншої продукції, призначеної до випуску протягом наступного календарного року;

в) текст, що містить критичну оцінку твору та призначений як для публікації (після виходу твору), так й для внутрішнього користування – з метою вирішення питання про його видання.

6. Приводка – це:

а) процес, при якому цифрові коди перетворюються в графічний вигляд;

б) операція підготовки до друкарського процесу, що забезпечує правильне розташування відбитків на папері (точні розміри полей, сполучення відбитків на лицьовому та зворотному обороті аркуша);

в) складна операція підготовки машини та друкарської форми при високому друці.

7. Про який процес обробки друкарської продукції, що захищає від зовнішніх впливів йде мова: «На зворотний бік друкарської продукції наносять тонкий шар спеціального клею, що висихає, який при зволоженні здатний клеїти.»

а) припресування плівкою;

б) ламінування;

в) гумування.

8. При виборі бюро необхідно з’ясувати:

а) тип друку; кількість фарб, що використовує офсетна машина; терміни виготовлення тиражу; досвід роботи друкарні з комп'ютерними оригінал-макетами; якість друкування даної друкарні;

б) форму надання макета; формат графічних файлів, шрифтів, додатків, у яких необхідно підготовити графічні матеріали; формат фотоскладального автомата; можливість високоякісного сканування в бюро фотографічних матеріалів; можливість надрукувати в бюро кольоропробні відбитки; можливість проведення трепінга, якщо в публікації є елементи, що вимагають такої обробки;

в) розміри видання, кольоровість і використовуємі фарби, лініатура растра для растрових графічних зображень, параметри трепінга, облік розтискування точок.

9. Про який дефект йде мова: «Він пов'язаний тільки з неякісною фотоформою або з використанням як ілюстрації зображень, відсканованих з поліграфічної продукції.»

а) поява муару;

б) втрата контрастності;

в) порушення «балансу сірого».

10. З якою метою здійснюють кольороділення:

а) для розбивки кольорового зображення на кольорові шари, що відповідають окремим фарбам;

б) для оцінки правильність підготовки макета і кольороділення;

в) для компенсації погрішностей сполучення (приводки) друкарських форм і кліше на типографському верстаті.