Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

1.4.6 Післядрукарська обробка

Післядрукарська обробка може здійснюватись в тій же друкарні, де друкувався тираж, або його направляють на підприємство, що спеціалізується на брошюровочно-палітурних процесах. Тут продукцію розрізають, фальцують, скріплюють скріпками або переплетають. Дуже важливо, щоб спосіб післядрукарської обробки був врахований ще на стадії розробки дизайну.

1.4.6.1 Брошурування

Технологічна схема підготовки видавничої продукції у брошурувальному цеху складається з наступних етапів:

1. Підбор зошитів (сфальцованих аркушів) у книжкові блоки. Операцію добираня зошитів виконує аркушепідбирна машина. Вона являє собою транспортер, уздовж якого розташовані магазини з пачками надрукованих зошитів. У першому магазині – перший зошит, у другому – другий та ін. При першій зупинці спеціальний механізм укладає на транспортер перший зошит. При наступній зупинці на перший зошит кладеться друга і так доти, поки не сформується книжковий блок із усіма зошитами. Контролюють послідовність зошитів за особливими мітками, що ставлять в кожному зошиті на корінці в строго визначеному місці. У першому зошиті вгорі, у наступній трохи нижче та ін. На блоці ці мітки складають «драбинку». Завдяки цим міткам можна відразу побачити: який зошит пропущений, вставлені два однакові зошити.

2. Виготовлення брошур. Скріплення книжкових зошитів здійснюють:

– внакидку,

– вшивку,

– нитками,

– бесшвейно-клеєве.

Від типу скріплення зошитів у блоки залежить їх підбор.

При скріпленні книжкових зошитів внакидку блок компонують вкладанням одного зошита в іншу. В одній із секцій скомпонований блок і обкладинку скріплюють за корінцевим згином двома або трьома дротовими скобами. А готова брошура обрізується з трьох сторін. Таким чином скріплюють шкільні зошити і брошури.

При скріпленні вшивку зошити збирають добіркою, потім дротові скоби прошивають всі аркуші в двох-трьох місцях на відстань 3–5 мм від корінця і загинають позаду. Скріплений блок покривають обкладинкою. Щоб прикрити дротові скоби в корінці брошури, обкладинку приклеюють не тільки до корінця, але і вузькою смужкою до першої та останньої сторінок блоку. Такий спосіб кріплення обкладинки до блоку називається «врозпуск».

Кріплення нитками – самий надійний спосіб кріплення для товстих книг. Блок з підібраних зошитів зшивається один з одним за корінцем.

3. Скріплення з обкладинкою. У брошурувальному цеху, крім виготовлення брошур, виконують деякі операції для палітурного цеху:

1. Приклеювання форзаца до книжкового блоку для наступного кріплення на нього палітурної кришки. Форзац – складений навпіл аркуш папера, що поміщають між палітурною кришкою і книжковим блоком, необхідний для їх скріплення.

2. Вклеювання фронтиспису до першого та останнього аркушів. До книжкового блоку також приклеюють або пришивають марлю для міцного кріплення палітурки і каптал. У деяких книгах між титульним аркушем і форзацом поміщають фронтиспис – яка-небудь ілюстрація або фотографія автора книги.

Існує декілька способів склеювання сторінок. Однак найбільш розповсюджені наступні два:

1. Блок, скомплектований із зошитів добіркою, надходить у машину, де різець зрізує корінцеві згини зошитів. Книга виходить не з зошитів, а складається з окремих аркушів, що виглядають розпатланими. Клей проникає в розпущені сторінки на задану глибину. Під пресом надлишок клею видавлюється і після висихання клею блок не розсипається. Обкладинка приклеюється тільки до корінця блоку. Такий вид кріплення обкладинки називається звичайним покриттям.

2. При іншому способі склеювання фреза не зрізує корінцевий згин зошитів, а робить декілька подовжніх зрізів, куди потрапляє клей і скріплює аркуші зошитів між собою. У цьому випадку із клею утворюються стрижні, що зкріпляють.