Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

2.3.4 Кольоропроби

Послуги виготовлення кольоропроб пропонують більшість бюро та деякі друкарні, що мають прободрукарське устаткування. Кольоропроби отримують за різними технологіями (з електронного варіанта верстки, з готових плівок та ін.). Вони дозволяють судити про правильність підготовки макета і кольороділення. При друкуванні відповідального тиражу не рекомендується пропускати цю стадію. Якщо вимоги замовника до дотримання кольорів великі, то кольоропроба є просто необхідною. Крім того, обов'язково офіційно затвердити отримані кольоропроби у замовника. Необхідно зробити кольоропроби і у друкарні для зразка кольору при друкуванні на офсетній машині. У випадку типографського браку при наявності кольоропроб можна швидше переконати друкарню в необхідності доробок або передрукування.

2.3.5 Плівки і форми

Відділ переддрукарської підготовки виводить плівки з файлів замовника, а потім виготовляє з них друкарські форми; або за новітньою технологією форми виготовляють прямо з файлів замовника. Останній спосіб отримання плівок вимагає пропущення файлу через RIP. Саме тому так важлива попередня перевірка файлів. Якщо роботу замовника друкують на цифровій машині, процес здійснюють без плівок і форм, а файли замовника направляють прямо оператору цифрової машини. У цифрових машинах використовують носії зображення або краплинно-струминну технологію, при якій друкарські форми не потрібні. Робота замовника друкується прямо з його файлів. Файли потім архивують, а форми або файли передають оператору друкарської машини.

2.4 Друк в друкарні

Завершальна стадія підготовки видання – друк в друкарні. Це найбільш відповідальна і найдорожча частина технологічного процесу.

2.4.1 Спуск смуг

Зміст спуска смуг у тому, щоб за один прохід типографського аркуша через друкарську машину друкують відразу декілька сторінок публікації. Спосіб виготовлення палітурки публікації визначає розміщення сторінок на монтажних аркушах. Операція спуска смуг досить складна. Звичайно спуск смуг здійснюється в друкарні.

2.4.2 Спробні відбитки

Після спуска смуг і виготовлення форм друкують спробні відбитки. Вони дають точне уявлення про вигляд основного тиража, тому що їх випуск призначений не тільки для затвердження, але і для настроювання типографської машини (подача фарби, приводка форм та ін.). Перегляд спробних відбитків особливо важливий – частина готового тиражу. Якщо є які-небудь незадовільності (погане сполучення кольорів, порушення передачі кольору, "брудний" друк та ін.), які можна виправити в друкарні, необхідно обов'язково повідомити типографським працівникам і настояти на виправленні, бо це остання можливість що-небудь скорегувати.

Після одержання задовільних спробних відбитків видання підписують до друку для виготовлення тиражу. Це здійснюють офіційним образом. Підписуючою стороною є той, хто оплачує рахунки, або його представник.

Для правильної оцінки якості друкування необхідно уявляти які бувають дефекти та причини їх виникнення:

1. Дефект, пов'язаний з подачею фарби (так називаємий «завал тіней») створюється сильним розтискуванням або розтіканням фарби у пори папера. Крім того, це може бути викликано неякісною друкарською формою. Цей дефект характерний для газетного та некрейдованого папера. Про параметри розтискування необхідно проконсультуватися в друкарні ще до початку обробки зображень.

2. Втрату контрастності спричиняє погана фотоформа, погана друкарська форма, високий тиск друкування, несполученість фарби і папера. Тому необхідно провести дослідження властивостей різних сортів папера.

3. Поява муару пов'язана тільки з неякісною фотоформою або з використанням як ілюстрації зображень, відсканованих з поліграфічної продукції.

4. Несполучення фарб, несполучення тексту, поява білих обведень – результат неякісної фотоформи або неправильно проведеної функції трепінга. Крім того, можлива і помилка друкаря, оскільки досягти стабільного сполучення навіть на новій машині високого класу дуже складно. Чим сильніше зношена машина, тим тонше настроювання, що забезпечують гарну приводку на декількох прогонах.

5. Змазування, двоїння обумовлені неналагодженістю друкарської машини.

6. Механічні дефекти звичайно викликані липкістю фарби, вологістю папера, порушенням режиму сушіння відбитків.

7. Порушення «балансу сірого» походить від неправильного співвідношення подачі складених фарб або неправильно зробленого кольороділення. Ця проблема може бути вирішена заміною фарби або папера.