Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Вступ

Вихід першої версії Adobe PageMaker у липні 1985 р. започаткував еру настільних видавничих систем. Простота, природність інструментарію, широкі можливості на протязі десятиліття робили його беззмінним лідером на ринку настільних видавничих систем. На початку 90-х років PageMaker став здавати свої позиції новому лідеру – QuarkXPress. Тепер, коли більшість кольорових публікацій високої складності верстаються в інших програмах, PageMaker зайняв нову екологічну нішу програми, яка орієнтована на ділові публікації. У цій сфері необхідно проста, швидка і недорога програма, що дозволяє непрофесіоналам створювати документи професійної якості. Цим вимогам повною мірою відповідає PageMaker. Орієнтуючись на нове коло користувачів, розроблювачі оснащують нові версії саме тими функціями, що необхідні для бізнес-публікацій: засобами створення електронних публікацій, підтримкою нових форматів графічних додатків, бібліотеками шаблонів і графічних елементів. Для верстки переважно ділових документів, нескладних рекламних матеріалів, малотиражної продукції ідеальним вибором є Adobe PageMaker.

Немаловажний довід на користь PageMaker – репутація фірми Adobe. Adobe Systems Inc. – лідер у світі видавничого програмного забезпечення. Важко уявити собі видавництво, у якому не використовувалися би продукцією Adobe: Acrobat, Photoshop, PageMaker, InDesign, FrameMaker, Illustrator, Streamline, TypeManager та ін. Крім того, саме Adobe створив перший інтерпретатор мови опису сторінок PostScript, що знаходиться поза конкуренцією в комп'ютерній видавничій справі. За допомогою PostScript описуються використовуємі у видавничій справі шрифти у Турe 1. У всіх лазерних принтерах є (або може бути встановлений додатково) інтерпретатор PostScript. Для обміну файлами між видавничими додатками також використовуються формати, що засновані на PostScript: PDF (Adobe Acrobat), AI (Adobe Illustrator), EPS (Encapsulated PostScript). Програми, що створені Adobe, використовуються і на PC, і на Macintosh, Sun, Silicon Graphics та ін.

Тема 1. Вікно публікації pagemaker. Основні поняття. Створення, відкриття і форматування публікації Головне вікно програми PageMaker

За умовчуванням програма установки PageMaker створює в головному меню групу Adobe, якщо вона вже не створена програмами установки інших продуктів Adobe – TypeManager, Photoshop, Illustrator та ін. Ця група містить ярлички покажчиків на встановлені компоненти пакета PageMaker. Серед них неодмінно є ярличок PageMaker.

Після запуску програми на екрані з'явиться головне вікно з рядком меню і керуючою панеллю у верхній частині. Керуюча панель (новий елемент інтерфейсу для PageMaker) містить кнопки з піктограмами, які відповідають часто використовуємим командам. Натискання на кнопці приводить до негайного виконання команди. Головне вікно можна звертати, розвертати у весь екран, переміщати і проводити масштабування за допомогою системного меню, кнопок у правому верхньому куті, а також використовуючи стандартні клавіатурні скорочення.

Якщо не змінювати установки програми за умовчуванням, то після запуску в головному вікні з'являться чотири палітри: інструменти, Templates, Colors і вузька палітра без назви (так називана керуюча палітра). Основна площа вікна пофарбована в стандартний фоновий колір і не може бути використана. Для початку роботи потрібно або відкрити існуючу публікацію, або створити нову.

Вибравши команду Open (Відкрити) меню File (Файл) (комбінація клавіш <Ctrl>+<O>), відкриється стандартне діалогове вікно вибору файлів.

Щоб створити нову, порожню публікацію, необхідно вибрати команду New (Новий) меню File (Файл) (комбінація клавіш <Ctrl>+<N>). У діалоговому вікні Document Setup (Параметри документа), указати: формат публікації, орієнтацію аркушів, використання двостороннього друкування, відображення на екрані розвороту публікації або одиночних сторінок, кількість сторінок, номер першої сторінки, розміри полів, пристрій виводу, дозволяюча здатність пристрою виводу. Ця інформація необхідна PageMaker, і якщо не вводити значення з наведеного списку, будуть прийняті значення за умовчуванням.

Для створення нового документа можна також скористатися готовими шаблонами з палітри Templates. За умовчуванням ця палітра уже відкрита при завантаженні програми. Оберіть необхідну групу шаблонів з розкриваємого списку, виділіть необхідний шаблон і перетягніть його в область головного вікна – буде створений новий документ, який містить всі елементи, що входять у шаблон.

У керуючій панелі для створення нового документа слугує крайня ліва кнопка з зображенням порожньої сторінки. Поруч знаходиться кнопка з рисунком відкритої папки, яка призначена для відкриття існуючої публікації.

Вікна публікацій

Після того як задані і підтверджені параметри нового документа, PageMaker створить вікно документа (публікації) і розмістить його усередині головного вікна. Можна відкрити одночасно кілька публікацій, і кожної з них буде відведене окреме вікно в межах головного вікна програми. Вікна документів можна звертати, розвертати, переміщати і масштабувати так само, як і головне вікно програми. Для упорядкування положення розгорнутих вікон документів у меню Window (Вікно) передбачені команди Tile (Мозаїка) – вікна документів розташовані так, щоб вони не перекривали один одного; Cascade (Каскад) – розміщає вікна документів один за одним так, щоб було помітно тільки заголовки кожного. Обмін інформацією між вікнами документа можливий як через буфер обміну (Clipboard), так і методом Drag-and-Drop (перетаскування елементів макета мишею з вікна однієї публікації у вікно іншої).

У вікні документа розташована перша сторінка публікації. Порожній простір навколо її називають робочим столом. Елементи, які розташовують на робочому столі, на друк не виводяться. Робочий стіл – тимчасове місце розташування елементів макета при його створенні і для їх переносу між сторінками публікації. Можливо перегортати сторінки публікації, і вони будуть відображатися на полі аркуша, а вміст робочого столу при цьому не зміниться. Якщо необхідно перемістити елемент із поточної сторінки на іншу, то найпростіше спочатку забрати його на робочий стіл, потім перегорнути документ на потрібну сторінку і помістити на неї елемент, узявши його з робочого столу.

Для переходу від однієї сторінки до іншої створені піктограми з номерами сторінок, у нижній лівій частині вікна документа (ліворуч від смуги прокручування). Натискання на піктограмі з номером сторінки приведе до її відкриття. Якщо піктограма необхідної сторінки не видна на екрані, то до неї можна добратися за допомогою смуг прокручування, розташованих ліворуч і праворуч від списку.

Якщо публікація створена для оборотного друкування, то її парні і непарні сторінки розрізняються, a PageMaker для зручності може демонструвати не окремі сторінки, а розвороти. У цьому випадку у вікні документа посередині робочого столу розташовані дві сторінки. Піктограми з номерами сторінок будуть згруповані в пари, що містять парну і непарну сторінки. Парні сторінки зображуються прямокутниками з "загнутими" лівими верхніми куточками, а непарні – із правими верхніми.

Лівіше піктограм з номерами сторінок знаходиться піктограма шаблонів-сторінок. При оборотному друкуванні показано окремо піктограми шаблонів для парних і непарних сторінок. Шаблона-сторінки задають розташування на всіх сторінках публікації стандартних елементів, наприклад колонок і колонцифр, модульну сітку. Усе, що знаходиться на шаблонах-сторінках, буде присутнє на кожній сторінці публікації.

Для переходу між сторінками застосовують також команду Go To Page (Перейти до сторінки) меню Layout (Макет). При виборі команди з'являється діалогове вікно з єдиним полем вводу, у якому і задають номер сторінки.

На полі сторінки документа знаходяться кольорові лінії – межі полів і колонок. Рожевими лініями зазначаються межі смуги набору. Ці лінії знаходяться від країв сторінки на величину полів, яка вказана в діалоговому вікні Document Setup (Параметри документа). Розміри сторінок і полів, як правило, задаються при створенні публікації і не змінюються, оскільки це приводить до необхідності повної переробки всього макета. Проте, на ранніх етапах роботи може знадобитися коректування параметрів сторінки. Нові значення вводяться в діалоговому вікні Document Setup (Параметри документа)>меню File (файл).

Блакитними лініями відокремлюються межі стовпчиків. Після створення нової публікації вони збігаються з межами полів. Лінії стовпчиків відображаються поверх ліній полів, їх кольори накладаються та утворюють фіолетові лінії за правим і лівим полями. Визначення числа стовпчиків здійснюється командою Column Guides (Межі стовпчиків) меню Layout (Макет). У діалоговому вікні Column Guides (Межі стовпчиків) задається число стовпчиків і величину відстані між колонками. При оборотному друку можна окремо задати параметри стовпчиків для парної і непарної сторінок.

Найчастіше розташування стовпчиків у публікації однаково на всіх сторінках, тому логічно задати цей параметр на шаблоні-сторінці. Для цього натисніть на відповідній піктограмі в лівому нижньому куті вікна документа.

Межі стовпчиків і полів можна змінювати і простим перетаскуванням за допомогою миші. Цей спосіб підійде для попереднього розміщення, але при створенні остаточного макета – переважніше завдання значень чисельних параметрів. Точні значення стовпчиків додають публікації професійний вигляд і забезпечують відповідність вимогам друкарень.