Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Регулювання ширини символів

PageMaker дозволяє змінювати накреслення символів тексту таким чином, що при незмінній висоті (кеглі) ширина літери може складати від 5 до 250% стандартної ширини даного символу гарнітури. Ширину символів можна задавати з діалогового вікна Character Specifications (Параметри шрифту) у рядку вводу Horiz scale (Ширина символів) або з керуючої палітри за допомогою рядка вводу, позначеного дуже широкою буквою Т, і відповідних кнопок настройка. Пробіли PageMaker теж розглядає як символи, отже, при зміні ширини символів фрагмента тексту змінюються міжсловні інтервали. Зміни ширини в межах 10% іноді застосовують у заголовках.

Базова лінія, індекси

Базова лінія – це уявна лінія, що проходить основою символів тексту. В рядку тексту символи розташовані на базовій лінії, а нижні виносні елементи тексту – «звисають з неї». Крім нижніх виносних елементів, нижче базової лінії розташовані підрядкові індекси, надрядкові – знаходяться значно вище.

Якщо в тексті змінити метод інтерліньяжу, то базова лінія рядка змінить своє положення і текст переміститься за вертикалю. Це треба враховувати при зміні параметрів тексту.

За допомогою діалогового вікна Character Specifications (Параметри шрифту) або керуючої палітри можна зміщати базову лінію щодо стандартної позиції, причому як для цілого рядка, так і для окремих елементів. Саме таким способом створюються надрядкові і підрядкові індекси.

У керуючій палітрі рядок вводу зсуву базової лінії і відповідних кнопок настройка розташовані в правому нижньому куті і позначені двома підкресленими буквами А, зміщеними відносно один одного за вертикалю. Зсув задається в діапазоні від -1600 до +1600 пунктів із кроком у 1 пункт у діалоговому вікні Character Specifications (Параметри шрифту) внутрішнє вікно Character Options (Додаткові параметри шрифту), перейти до якого можна, натиснувши кнопку Options (Інші). Рядок вводу зсуву розташований у нижній частині вікна.

Індекси зустрічаються в технічній і науково-популярній літературі. Верхні індекси є у виданнях в якості номерів приміток або затекстових коментарів, нижні використовуються в хімічних і математичних формулах. Ці елементи макета оформляються шляхом зсуву базової лінії в сполученні зі зменшенням кегля. Завдання потрібного символу або фрагменту тексту атрибута Superscript (Над-індекс) або Subscript (Подіндекс) можна здійснити стандартними способами завдання атрибутів у PageMaker – діалоговим вікном Character Specifications (Параметри шрифту) або керуючою палітрою. У діалоговому вікні необхідно обрати потрібне положення тексту зі списку Position (Позиція), у керуючій палітрі атрибут надрядкового і підрядкового індексу задається відповідними кнопками форматування символів під списком гарнітур. Кнопки позначені маленькою буквою S і трикутною стрілкою, що спрямована нагору (для надрядкового індексу) або вниз (для підрядкового). Настройка індексів можна легко змінювати. Для цього необхідно відкрити вкладене діалогове вікно Character Options (Додаткові параметри шрифту) з діалогового вікна Character Specifications (Параметри шрифту) за допомогою кнопки Options (Інше). У рядку Super/subscript size (Розмір над/подіндекса) необхідно задати потрібний розмір індексу. Наступні два рядки Subscript position (Положення подіндекса) і Superscript Position (Положення надіндексу) відповідають положенням індексів щодо основного тексту. Значення задаються у відсотках від кегля набору.