Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Форматування символів

У надрукованому тексті характер і спосіб зображення літер називають шрифтом. Кожний зі шрифтів має свої художні особливості. Незважаючи на велику розмаїтість, практично у всіх шрифтах можна виділити загальні елементи.

У комп'ютерній поліграфії шрифтом називають набір символів певного рисунка. Декілька шрифтів, рисунок яких виконаний у тому самому стилі, являють собою гарнітуру. Наприклад, гарнітура AvantGarde містить шрифти AvantGarde, AvantGarde, AvantGarde і AvantGarde.

Накреслення – це один з варіантів шрифтів у гарнітурі. Воно однозначно визначає вигляд шрифту. Накреслення мають стандартні назви, наприклад курсивне накреслення, напівжирне або похиле. Назва накреслення складається з декількох слів. Перше визначає насиченість шрифту, друге – ступінь нахилу, третє – доповнює визначення накреслення. Накреслення містить у собі наступні характеристики:

– насиченість – відносна товщина штрихів символів;

– пропорційність – відносна ширина знаків шрифту. Для точного визначення обирається літера М та визначається співвідношення її ширини і висоти. Розрізняють сверхвузьке, вузьке, широке і нормальне накреслення;

– кегль – вертикальний розмір символів шрифту, містить у собі висоту літери (вічка) і вільного простору над і під літерою (оплечиков).

Робота з інструментом Туре

У правому верхньому куті палітри інструментів знаходиться інструмент Туре (Текст). Натиснувши на ньому мишею, кнопка з зображенням букви Т стає виділеною, а курсор приймає форму стилізованої букви I (він так і називається I-курсор). При цьому програма переходить в текстовий режим. Тепер можна набирати, виділяти і форматувати символи. Зовнішній вигляд I-курсору такий як у інших текстових редакторах. Прийоми роботи аналогічно роботі в Word.

Здійснити перехід до роботи з текстом можна трьома способами:

– обрати інструмент Туре (Текст) за допомогою миші на палітрі інструментів;

– натиснути комбінацію клавіш <Alt>+<Shift>+<Fl>;

– натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<Space>.

Завдання атрибутів форматування

Завдання елементів форматування для символів у PageMaker здійснюється в трьох режимах (залежно від того, які дії були виконані перед форматуванням:

– форматування виділеного тексту;

– завдання атрибутів тексту в точки вводу;

– завдання атрибутів без виділення тексту і при відсутності точки вводу.

Форматування виділеного тексту. При наявності виділення всі атрибути форматування застосовуються тільки до виділеного тексту. Виділити потрібний фрагмент можна декількома способами. В усіх випадках попередньо необхідно перейти в текстовий режим.

Для виділення окремих символів, великих обсягів тексту необхідно натиснути мишею в тому місці тексту, де потрібно почати виділення, протягнути курсор до закінчення потрібного фрагмента.

Для виділення тексту між певними точками необхідно обрати початок виділення, натиснути клавішу <Shift> і, утримуючи її, натиснути у місці закінчення виділення.

Для виділення використовують і клавіші керування курсору. Для цього необхідно помістити текстовий курсор на початок виділення, потім при натиснутій клавіші <Shift> перемістити курсор клавішами зі стрілками. Таким чином спосіб можна вибрати текст зверху, знизу, ліворуч або праворуч від початку виділення. Якщо натиснути стрілку вниз (або нагору), то виділиться частина поточного рядка від курсору до кінця і частина наступного, від початку до рівня, на якому розташовується курсор. У PageMaker неможливо виділити колонку тексту шириною менше рядка.

Форматування тексту в точки вводу.Якщо текст повинен мати інші параметри (атрибути форматування), то можна відформатувати точки вводу:

– необхідно обрати текстовий режим роботи;

– натисканням мишею в потрібному текстовому блоці;

– необхідно перевести текстовий курсор у позицію, з яким потрібно починати набір нового тексту;

– необхідно задати потрбні параметри тексту;

– знову набираємий текст буде мати ці параметри.

Завдання атрибутів форматування за умовчуванням. Якщо встановити значення параметрів тексту без виділення і без точки вводу (інструмент Туре (Текст) взагалі може бути неактивним), то задані значення стануть умовчаннями документа. Весь текст, що знову набирається, буде мати ці параметри доти, поки ви знову не зміните їх. Застосовуючи цей режим форматування, заздалегідь задайте атрибути форматування за умовчуванням саме такими (гарнітура, кегль, накреслення й інші характеристики), якими вони повинні бути в готовому документі.