Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Збирання, розміщення і стильове оформлення предметного покажчика

Перетворення маркерів входів і тем у текстовому матеріалі (збирання покажчика) виконується за допомогою команди Create Index (Створити покажчик) меню Utilities (Сервіс). PageMaker переглядає весь текст книги, включаючи публікації, зазначені в структурному списку, і формує список одиниць предметного покажчика, що складаються з тем і посилань. Дія цієї команди аналогічна дії команди Create TOC (Створити зміст). Як і у випадку з утвореним змістом, покажчик є звичайним текстовим матеріалом і зв'язків між темами покажчика і маркерами входів в основному тексті не утворюється. При зміні розташування маркерів входів покажчика або тем тексту необхідно повторно зібрати його командою Create Index (Створити покажчик), так само як необхідно повторно збирати зміст після редагування тексту.

Збирання предметного покажчика

Діалогове вікно Create Index (Створити покажчик) – інструмент для збору покажчика. Задати свою назву покажчика можна в рядку вводу Title (Назва). Ця назва буде відформатована відповідно до стандартного стиля абзацу Index Title (Назва покажчика). За умовчуванням назва для покажчика – Index (Алфавітний покажчик).

Діалогове віконо містить наступні режими створення покажчика:

Replace existing index (Замінити існуючий покажчик).У випадку, коли раніше вже здійснювалось збирання предметного покажчика і матеріал з ним був розміщений у публікації, доцільно замінити попередню версію, включивши цей прапорець.

Include book publications (Загальний для всіх публікацій книги).Прапорець включає режим створення загального покажчика складеної публікації.

Remove unreferenced topics (Видалити теми без посилань). Усунення з предметного покажчика тем без посилань. На попередній стадії роботи з предметним покажчиком такі теми припустимі. Збирання предметного покажчика з встановленим прапорцем Remove unreferenced topics (Видалити теми без посилань) безповоротньо видаляє всі теми без посилань.

Include entries on hidden layers (Включити входи зі схованих шарів).При установці даного прапорця в покажчик включаються усі входи публікації, у тому числі і, що утримуються на невидимих шарах документа.

Форматування предметного покажчика

Кнопка Format (Формат) діалогового вікна Create Index (Створити покажчик) дає доступ до режимів автоматичного форматування покажчика. Це форматування задається у вкладеному діалоговому вікні Index Format (Формат покажчика).

У верхній частині діалогового вікна знаходяться два прапорці:

Include index section headings (Включити заголовки розділів).Цей прапорець включений за умовчуванням. В якості заголовків розділів предметного покажчика використовуються букви алфавіту, виділені накресленням і спусками за двома боками. Одиниці покажчика, теми яких починаються з цифри, розділового знака або спеціальних символів, зводяться в розділ Characters (Символи). Іноземні терміни також зводяться у відповідний розділ. Для показу теми без вказівки розділів необхідно відключити прапорець.

Include empty index sections (Включити порожні розділи).Якщо в розділі предметного покажчика немає жодного елемента предметного покажчика, PageMaker не включає заголовок даного розділу в текст. Режим видалення заголовків порожніх розділів можна виключити, включивши цей прапорець.

Стиль форматування покажчика визначають два перемикачі Format (Формат): Nested (Східчастий) або Run-in (Суцільний).

Стиль Nestedпередбачає виділення рівнів тем відступами. Кожній темі відповідає окремий абзац.

Стиль Run-inтакож передбачає виділення рівнів рубрикації відступами, але всі теми одного рівня поєднуються в один абзац. У нижній частині діалогового вікна наводиться приклад фрагмента предметного покажчика, відформатованного відповідно до обраного стилю.

Поля вводу в середній частині діалогового вікна дозволяють створити зовнішній вигляд покажчика, визначаючи форматування його основних частин. У ці рядки вводяться символи, які вставляються автоматично в текст покажчика:

Following topic (Після теми).Символи, що вставляються між темою і першим посиланням на всіх трьох рівнях тем.

Page range (Діапазон сторінок).Роздільник номерів сторінок у посиланні на діапазон. У виданнях типографської якості для цього використовують вузький дефіс шириною напівкруглої шпації, яка відповідає метасимволу ^=.

Between page #s (Між номерами сторінок).Роздільник посилань на сторінки всередині теми. В якості роздільника у списку посилань на сторінки застосовують кому, двокрапку або крапку з коми. Після коми можна поставити не звичайний, а вузький нерозривний пробіл шириною напівкруглої шпації, тоді колонка покажчика стане більш вузькою. В якості роздільника можна також застосовувати перехід на новий рядок – усі посилання в цьому випадку будуть обєднані в стовпчик.

Before x-ref (Перед Х-посиланням).Роздільник перед перехресним посиланням. Звичайно перехресні посилання розміщають з нового рядка, щоб не змішувати їх із прямими. За умовчуванням у цьому рядку розташован метасимвол переходу на новий рядок, який переносить залишок тексту абзацу на новий рядок.

Between entries (Між входами).Роздільник входів другого і третього рівня тем у суцільному покажчику.

Entry end (Кінець входу). Вхід складається з теми, з якої створюється пряме або перехресне посилання. За умовчуванням це поле залишається порожнім, тому що PageMaker автоматично вставляє ознаки кінця абзацу після кожного входу.

Вікно форматування покажчика має досить складну структуру. Стани за умовчуванням і значення його елементів керування підходять для більшості ситуацій, і немає необхідності їх змінювати.

Розміщення і настройка стилів предметного покажчика

Предметний покажчик краще розміщати як окремий документ, який включається в структурний список книги і майже завжди розміщається наприкінці книги.

PageMaker автоматично створює до п'яти стандартних стилів форматування абзаців предметного покажчика. Перший стиль відповідає абзацу заголовка всього покажчика, другий – заголовку розділа, третій, четвертий і п'ятий – стилям абзаців тем відповідного рівня вкладки. Всі вони мають відповідні назви. Опис стилів предметного покажчика можна корегувати, залишаючи їх назви. Як правило, теми і посилання предметного покажчика оформляють тим же кеглем (9 або 10), що і основний текст публікації.

Перевірка посилань у зібраному предметному покажчику

Розміщений предметний покажчик можна додатково перевірити на коректність посилань у режимі макета за допомогою інструмента Hand Tool (Рука). Так само, як і у випадку перевірки змісту, розміщені в публікації теми предметного покажчика є внутрішніми гіперпосиланнями. Їх адреси відповідають положенню відповідних маркерів покажчиків. Можна послідовно перевірити всі теми покажчика. У цьому випадку посилання дійсно будуть ідеальними.