Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Нова публікація

Нова публікація починається з вирішення питання – створюється абсолютно новий документ, використовуючи всі параметри із самого початку, або застосовується наявний шаблон документа, у якому уже визначені параметри форматування. У першому випадку, необхідно застосувати команду New (Новий), у другому – відкрити шаблон. Шаблони публікацій зберігаються в палітрі-бібліотеці Templates. У комплект програми входить досить багато готових шаблонів документів, які можна удосконалювати або змінювати готові.

Розробка шаблонів сторінок і модульної сітки

Звичайно на кожній сторінці публікації є повторювані елементи: направляючі, стовпчики, графіка, колонтитули, колонцифри та ін. Вони повинні бути винесені на шаблон-сторінку. У PageMaker є можливість створювати кілька шаблонів-сторінок на додаток до основного, якщо структура документа цього вимагає. Крім того, доповнення Guide Manager (Модульна сітка) дозволяє створювати модульні сітки – набори направляючих, що розташовують під сторінками документа. За допомогою модульної сітки створюється базова структура сторінки і забезпечується однаковість сторінок (наприклад, однакове число, розташування і розміри стовпчиків тексту). Такі шаблони можна зберігати в окремих файлах і потім застосовувати до будь-яких сторінок у будь-якій публікації.

Опис документа в діалоговому вікні Document Setup

Після того визначення з глобальними умовчаннями необхідно обрати команду New (Новий) меню File (Файл). При цьому відкривається діалогове вікно Document Setup (Параметри документа), у якому задається опис формату сторінки майбутнього документа.

У цьому діалоговому вікні визначають параметри сторінки публікації і режиму друкування. Формат сторінки задається в розкриваємому списку Page size (Формат). При друкуванні верстаємої публікації на принтері необхідно обрати розмір А4. При друкуванні публікації в друкарні необхідно створити свій розмір папера публікації. Для цього необхідно перейти в область чисельних розмірів сторінки Dimensions (Розмір) і ввести потрібні значення (ширину і довжину) у відповідні поля. У списку розмірів при виборі довільних розмірів сторінки з'являється пункт Custom (Замовлений).

Перемикач Orientation (Орієнтація) задає розташування сторінки: у положенні Tall (Книжкова) вертикально розміщається довга сторона сторінки, у положенні Wide (Альбомна) – коротка. При переключенні положень числа в полях Dimensions (Розмір) змінюються місця.

Включений режим Double-sided (Двостороння) дозволяє створювати документи типу книги – з друкуванням на обох сторонах папера. При включенні прапорця Facing pages (Розворот) на екрані будуть відображені одночасно обидві сторінки кожного розвороту, а зовнішній вигляд вікна публікації буде нагадувати книгу, що розкрита на певній парі сторінок.

Число сторінок встановлюється в поле Number of pages (Кількість сторінок). Якщо точно відома ця цифра, то необхідно проставити її у відповідному рядку вводу. Це значення в будь-який момент легко змінити. У полі Start page# (Номер першої сторінки) необхідно ввести потрібне значення – номер колонцифри на перших сторінках. У публікації PageMaker може бути не більш 999 сторінок, але при завданні арабської нумерації можна використовувати числа від 1 до 9999. Для установки правильної нумерації сторінок при збиранні кілька документів у єдину публікацію (поєднання глав книги) необхідно поставити прапорець Restart page numbering (Нова нумерація сторінок).

Дані про розмір полів (тобто відстані від країв аркуша до за друкованої області (смуги набору)) вводяться в область Margins (Поля), у відповідні поля: Left (Ліве), Right (Праве), Тор (Верхнє), Bottom (Нижнє). Якщо в параметрах документа зазначене відображення розвороту, то поля Left (Ліве) і Right (Праве) заміняються на Inside (Зовнішнє) і Outside (Внутрішнє).

У нижній частині діалогового вікна Document Setup вказуються параметри друкування публікації. У списку Compose to printer (Скомпонувати для принтера) необхідно обрати пристрій виводу публікації – це конкретний фотомонтажний автомат або принтер, на якому передбачається друкування чистового варіанту публікації (при друкування в друкарні – плівки). У списку будуть зазначені тільки ті пристрої, драйвери яких встановлені на комп'ютері. Поруч у рядку вводу Resoution (Дозвіл) необхідно вказати дозвіл виводу. Дана характеристика не залежить від призначення принтера у вікні Print Document (Друкувати: Документ). Для встановлення пристроїв компонування (проміжних відбитків) і виводу (остаточний друк) у діалоговому вікні Document Setup (Параметри документа) необхідно задати дозвіл пристрою для виводу оригіналу-макета, а у вікні Print Document (Друкувати: Документ) – тип принтера, на якому друкуються проміжні копії.

Вибір стилю нумерації сторінок виконується у діалоговому вікні Page Numbering (Нумерація сторінок) натисканням на кнопці Numbers (Номера) вікно Document Setup (Параметри документа). У цьому вікні визначають потрібний стиль нумерації – арабські цифри, малі або великі римські, малі або великі літери латинського алфавіту. PageMaker нумерує сторінки публікації з 1 по 26 літерами від А до Z, сторінки з 27 по 52 – здвоєними буквами АА-ZZ, інші сторінки (більше 52) – арабськими цифрами. При збиранні остаточної публікації з різних файлів командою Book (Книга) різні частини можуть мати різну нумерацію (наприклад в основному тексті – арабську, у додатках – римську). Роздільна нумерація сторінок здійснюється шляхом вводу в полі ТОС and index prefix (Префікс) необхідного сполучення символів і встановленням прапорця Restart page numbering (Нова нумерація сторінок) в основному діалоговому вікні Document Setup (Параметри документа). Задавши всі необхідні параметри, необхідно натиснути на кнопці ОК. На екрані з'явиться чиста сторінка нового документа. Після цього можна задати для нього локальні умовчання і приступити до верстки.