Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Позиції табуляції

Завдання позицій табуляції і відступів широко використовується в PageMaker. З їх допомогою можна виконувати форматування невеликих таблиць. Для цього необхідно задати позиції табуляції першому рядку таблиці, після чого дані розподіляються за акуратними стовпчиками. Оформлення абзацних відступів за допомогою завдання позицій табуляції спрощується, з'являються нові можливості, такі як завдання нестандартних відступів, у тому числі висячих. Крім того, абзацний відступ, на відміну від позиції табуляції, яку необхідно вставляти щораз на початку абзацу, можна проставити один раз, після чого кожний наступний абзац буде відформатований відповідним чином. Основний інструмент для завдання позицій табуляції – лінійка табуляції.

PageMaker комплектується невеликим редактором таблиць Table Editor. Однак, цей редактор розрахован на таблицю розміром не більш однієї сторінки. Якщо необхідно працювати з багатосторінковими таблицями, то краще застсосовувати спеціальний додаток. Таблицю, зроблену в додатку, можна імпортувати в готову публікацію.

Робота з лінійкою табуляції

Існують два терміни для характеристики табуляції. Перший – це символ табуляції, або табулятор. Табулятор вставляється в текст за допомогою клавіші <Таb>. У вікні редактора матеріалів цей символ можна побачити так само, як ознака кінця абзацу. Положення, у яке стає текст при натисканні клавіші <Таb>, – це позиція табуляції (табулостоп). За умовчуванням PageMaker розставляє табулостопи за всією шириною смуги набору, на рівній відстані один від іншого (приблизно 0,5 дюйма). Це значить, що при кожному вводу символу табуляції наступні за ним символи будуть зміщатися на цю відстань. Позиції табуляції можна вільно змінювати. По-перше, можна задати за умовчуванням інше розміщення позицій табуляції. По-друге, можна зміщати позиції табуляції для вже наявного абзацу або групи абзаців.

Крім табуляції, на розміщення тексту в рядках впливають відступи. Відступ – атрибут абзацу. Якщо в абзаці є відступ ліворуч, але початок кожного рядка зміщено щодо межі текстового блоку, відступ праворуч суміщує кінець кожного рядка. Зсув першого рядка абзацу, який необхідний для оформлення нового рядка, у PageMaker називається абзацним відступом. Величину відступів також можна довільно змінювати.

Вікно Indents/Tabs (Відступи/Табуляція), яке застосовують для керування величиною відступів і позиціями табуляції, відкривають командою Indents/Tabs (Відступи/Табуляція) з меню Туре (Текст), комбінацією клавіш <Ctrl>+ +<!> або натисканням на кнопці з зображенням табулятора на панелі керування. Це діалогове вікно являє собою лінійку з розподілами і дуже схоже на відповідний інструмент текстового процесора. При його виклику PageMaker намагається сполучити нульове значення на лінійці з лівим краєм стовпчика, якщо він є на екрані в момент вибору команди. Розмітка лінійки здійснюється з урахуванням коефіцієнта збільшення відображуваної сторінки на момент виклику діалогового вікна. Це вікно модально.

Позиції табуляції і тип виключки

Діалогове вікно табуляції має: маленькі трикутники, що розташовані на рівній відстані один від одного уздовж лінійки, визначають положення позицій табуляції за умовчуванням; у лівій частині вікна розташовано чотири кнопки зі стрілками. Вони визначають режим вирівнювання за позицією табуляції. На кожній з цих кнопок нарисована стрілка, вигляд якої відповідає типу вирівнювання.

Після вибору типу табуляції натисніть мишею в тому місці лінійки, де необхідно встановити позицію табуляції. У цій точкі з'явиться маркер відповідного вигляду, що позначає положення нової позиції табуляції. Відкоригувати його положення можна перетаскуванням миші уздовж лінійки. Коли встановлюють маркер, позиції табуляції за умовчуванням, ліворуч від нього пропадають.

Якщо для публікації необхідна точність розміщення табулостопа, то значення позиції табуляції можна ввести з клавіатури в рядку введення Position (Позиція). Для цього необхідно ввести координату нової позиції табуляції у полі Position (Позиція), а потім натиснути мишею на кнопці Position (Позиція). При цьому відкривається список, у якому необхідно обрати рядок Add tab (Додати). Якщо маркер уже встановлений на лінійці і потрібно його пересунути, то необхідно виділити маркер натисканням миші, потім ввести у полі Position (Позиція) потрібну координату і, натиснувши на кнопці Position (Позиція), обрати зі списку Move tab (Зрушити).

Якщо маркер встановлен невдало, то простіше всього мишею відтягнути його вниз або нагору від лінійки, після чого він зникне. Для видалення маркера використовують і поле Position (Позиція). У ньому необхідно обрати непотрібний маркер, потім натиснути на кнопці Position (Позиція) і обрати зі списку рядок Delete tab (Видалити). Для скасування всіх встановлених маркерів необхідно натиснути на кнопці Reset (Відновити) для відновлення позицій табуляції за умовчуванням.

PageMaker дозволяє проставити позиції табуляції з рівним інтервалом з високим ступенем точності. В одному абзаці можна задати до 40 позицій табуляції. Для розміщення повторних позицій табуляції необхідно обрати перший маркер в якості крапки відліку. Для цього необхідно відрегулювати його точне положення за допомогою команди Move tab (Зрушити) зі списку при натисканні кнопки Position (Позиція), потім обрати у списку Position (Позиція) варіант Repeat tab (Повторити). Маркери позицій табуляції будуть розставлені уздовж усієї смуги набору з кроком, заданим для першої позиції табуляції.

Будь-яка зміна в позиціях табуляції набирає сили тільки після натискання кнопки ОК або Apply (Контроль). Якщо натиснути кнопку ОК, то діалогове вікно установки табуляції закриється, а до даного фрагмента тексту будуть застосовані змінені значення позицій табуляції. Якщо ж натиснути Apply (Контроль), то текст буде відформатований відповідно до встановлених значень табуляції, але при цьому вікно Indents/Tabs (Відступи/Табуляція) залишиться відкритим. Наявність кнопки Apply (Контроль) дуже зручно для перевірки різних варіантів розміщення позицій табуляції, наприклад при форматуванні таблиць. Якщо натиснти кнопку Apply (Контроль), а потім закрити діалогове вікно кнопкою Cancel (Скасувати), те редагування позицій табуляцій не відбудеться.

Позиції табуляції за умовчуванням

Позиції табуляції в PageMaker за умовчуванням розташовуються рівномірно з інтервалом 0,5 дюйма. Табулостопи за умовчуванням можна змінити. Для зміни позиції табуляції за умовченням для даного документа необхідно обрати інструмент Pointer (Стрілка) (а не Туре (Текст)), відкрити вікно Indents/Tabs (Відступи/Табуляція), задати в ньому необхідні значення, закрити вікно і зберегти публікацію.

Для задання позиції табуляції за умовчуванням для всіх публікацій необхідно виконати такі ж дії, закривши попередньо всі публікації.

Натискання кнопки Reset (Відновити) приводить до первісного розміщення табуляторів з інтервалом 0,5 дюйма.