Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Вкладені зображення

Графічні об'єкти можуть бути поміщені в публікацію не тільки як вільно розташовані, але і як вкладені. Вкладена графіка має істотну перевагу перед вільно розташовуваної – вона завжди розташована поруч з текстом, що ілюструє незалежно від його переміщень у процесі верстки. З іншого боку, для вкладеної графіки не може бути визначений режим обтікання текстом, що робить необхідним резервування для неї окремого рядка. Вкладена графіка забезпечить чудову легкість корегування макета при зміні обсягу і розташування тексту. Вкладена графіка має властивості вільно розташованої як графіки, так і тексту. З одного боку, можна звичайним образом змінювати її розміри, обертати, обрізати та ін., а з іншого боку – створювати для неї інтерліньяж, кернінг і трекінг.

При розміщенні вкладеної графіки можливі два випадки:

1. Вертикальний розмір вкладених графічних елементів менше інтерліньяжу рядка, у якій розташована графіка. При цьому найкраще задати інтерліньяж тексту, використовуючи локальне форматування або абзацні стилі. Це попередить зміну інтерліньяжу для рядка, що містить графіку, при автоматичному інтерліньяжі. Аналогічна проблема виникає при наявності в рядку символів різного кегля і вирішується тим же способом. Положення вкладеного графічного об'єкта щодо базової лінії, яка містить його рядки, можна настроїти, використовуючи його "текстові" і "графічні" властивості. Працюючи з "текстовими" властивостями об'єкта, необхідно виділити його інструментом Text (Текст) і задайти потрібний зсув базової лінії, скориставшись керуючою палітрою або діалоговим вікном Character Specifications (Параметри шрифту). "Графічні" властивості об'єкта дозволяють переміщати його за допомогою інструмента Pointer (Стрілка). При цьому допускається тільки вертикальне переміщення.

2. Вкладене графічне зображення більше інтерліньяжу тексту, розташованого навколо. Така графіка вимагає відвести під неї окремий рядок тексту. Зручно при цьому створити для вкладеної графіки спеціальний стиль, що дозволить легко задавати параметри її розміщення. У цьому випадку завдання якого-небудь певного інтерліньяжу для рядків із вкладеними зображеннями недоцільно, тому що вони можуть мати різні вертикальні розміри, що вимагає різного інтерліньяжу. Виходом з такої ситуації є установка для таких рядків автоматичного визначення інтерліньяжу. Вкладені зображення для PageMaker – теж символи тексту, і для них мають сенс усі характерні для тексту параметри: вертикальний розмір, інтерліньяж, трекінг, кернінг та ін. При автоматичному визначенні інтерліньяжу для рядка, що містить вкладену графіку, PageMaker прийме за основу висоту найбільшого символу цього рядка, тобто графічного елемента і забезпечить резервування необхідного для нього місця, незалежно від розмірів. Додатковий простір зверху і знизу графічного елемента можна створити відбиттями абзацу. Вертикальна виключка тексту дозволить сполучити нижній край зображення (його "базову лінію") з базовими лініями тексту в сусідніх колонках.

Вкладена графіка може бути закріплена на сторінці так само, як і вільно розташовувана. Вона має наступні особливості:

– вкладена графіка не може бути вилучена при виділенні інструментом Pointer (Стрілка) та не може бути від масштабована;

– вона віддаляється в текстовому режимі при активному інструменті Text (Текст);

– така графіка не може бути зміщена щодо базової лінії рядка і згрупована з іншими об'єктами;

– для графіки можуть бути перевизначені кольори заливки та контуру;

– деякі примітиви, створені в PageMaker, можуть бути відредаговані його командами: скругление кутів прямокутника і перевизначення їх числа в багатокутників зі збереженням розмірів габаритного прямокутника;

– для растрових зображень можуть бути змінені параметри кольорокорекції командою CMS Source (Джерело CMS);

– напівтонові растрові зображення можуть бути відредаговані командою Image Control (Корегування);

– кольорові растрові зображення можуть бути відредаговані командою Photoshop Effects (Ефекти Photoshop);

– вкладена графіка може бути скопійована в буфер обміну, причому копія не буде закріплена.

Закріплення вкладеної графіки скасовується так само, як і вільно розташовуваної.